Tisícky turistov sa guľovali paradajkami

Španielske mesto Buňol sa zafarbilo do červena. Tradičný festival láka stále viac záujemcov z celého sveta.

Obyvatelia Buňolu aj turisti sa v paradajkovej šťave v uliciach mesta doslova vykúpali.Obyvatelia Buňolu aj turisti sa v paradajkovej šťave v uliciach mesta doslova vykúpali. (Zdroj: REUTERS a ČTK/AP)

BUŇOL, BRATISLAVA. Pár výrastkov kedysi vyrabovalo v Buňole obchod so zeleninou pred kostolom San Pedro a začali sa guľovať paradajkami. Podľa jedných išlo o chuligánstvo, podľa druhých o odvážny „červený“ čin, a teda protest socialistov, ktorí prehrali občiansku vojnu proti vtedajšiemu diktátorovi Francovi.

Dnes je z toho tradícia a hlavne veľká zábava známa ako Tomatito.

Každú poslednú stredu v auguste v španielskom meste neďaleko Valencie kamióny privezú tony paradajok, s ktorými sa presne hodinu ohadzujú domáci aj tisícky turistov, ktorých prilákal jeden z najbláznivejších letných festivalov v Európe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na 63. ročník ich na námestie Plaza del Pueblo prišlo až 40­tisíc. Náboje v podobe vyše sto ton rajčín priviezlo päť kamiónov.

Súboj, ktorý odštartoval tradične pád údenej šunky a výstrel, má prísne pravidlá. Hádzať sa môže len paradajkami, ktoré po prvom hode najskôr musia dopadnúť.

Po hodinovej bitke sa jej účastníci umyli v blízkej rieke alebo v desiatkach nainštalovaných spŕch na námestí.

Jedna z najzábavnejších španielskych atrakcií začala turistov masovo lákať od roku 2002.

Tento rok prišli najmä turisti z Ruska. Do Buňolu zavítali aj španielski vodnopólisti, ktorí po olympijských hrách v Pekingu chceli vymeniť chlórovú vodu v bazéne za paradajkovú šťavu.

Tomatito

Festival začiatkom 50. rokov zakázali, pretože účastníci ohadzovali aj ľudí, ktorí sa prišli len pozrieť. Po masových protestoch tradíciu v roku 1957 definitívne povolili.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajky sú v Španielsku obľúbenou súčasťou množstva jedál. Robí sa z nich aj tradičná polievka gazpacho.

Autor: Peter Foglar

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 564
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 280
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 074
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 251
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 924
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 846
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu