recepty

Polievka minestrone (Taliansko)

FOTOFOTO

l 4 PL olivového oleja

l 1 cibuľu

l 4 strúčiky cesnaku

l 2 zemiaky

l 1 mrkvu

l 1 menší pór

l 1 zeler

l 200 g paradajok

l 200 g zelenej fazuľky

l 1 malý paradajkový pretlak

l bobkový list,

l rozmarín

l tymián

l soľ a čerstvo pomleté korenie

l parmezán

Zeleninu nakrájame. Na oleji speníme najprv pokrájanú cibuľu, potom pridáme cesnak a pór. Premiešame a pridáme zvyšok zeleniny a na kocky pokrájaný zemiak. Zalejeme pretlakom, miešame asi 4 minútky a podlejeme asi 1,5 litra vody. Koreniny dáme do gázy a necháme v polievke vyvariť asi 10 minút, potom ich vyberieme. Do polievky môžeme zavariť drobnú cestovinu. Podávame posypané čerstvo nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Karibský ryžový šalát s prúžkami

morčacieho mäsa

l 250 g ryže basmati

l 400 ml zeleninového vývaru

l 2 ČL kari

l 1 karotka

l 2 stonky francúzskeho zeleru

l 1 limetka

l hrsť rukoly

l 400 g morčacích pŕs

Dresing:

l 3 PL olivového oleja

l 1 limetka

l 1 posekaná čili paprička

l soľ

l 1 posekaná malá šalotka

l 10 g posekanej koriandrovej vňate

Ryžu premyjeme. Vývar povaríme s karí a pridáme ryžu, ktorú vo vývare uvaríme asi 17 minút. Potom odstavíme zo sporáka a necháme prikrytú "dobehnúť". Dresing si pripravíme z 3 PL vody a oleja, z najemno posekanej cibuľky a čili papričky, šťavy z limetky a vňaťky. Premiešame ho s ryžou. Mrkvu nastrúhame na dlhšie pásiky, podobne aj zelerovú vňať. Cibuľku nakrájame našikmo na ovály. Rukolu potrháme na menšie kúsky. Pásiky morčacieho mäsa opražíme na oleji, okoreníme a posypeme karí. Posolíme podľa chuti. Ryžu zmiešame s cibuľou, karotkou a zelerom, na vrch poukladáme mäsko, posypeme rukolou a obložíme kúskami limetky.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvý stonkový

zeler s dipmi

Sladký

medový:

l 6 stoniek umytého a osušeného

zeleru

l 3 PL kvalitného medu

l 2 PL tahiny

l 70 g sušených hrozienok

V miske premiešame tahiny s medom a hrozienkami. Nasekanými stonkami zeleru si naberáme masu a jeme.

Slaný syrový:

l 200 g syru s modrou plesňou

l 50 g

postrúhaného syru pecorino

l 250 ml

jogurtu

l 1 ČL citrónovej šťavy

l 1 PL posekanej pažítky

l soľ a mleté čierne korenie

Syr postrúhame nahrubo, premiešame s jogurtom a pecorinom, citrónovou šťavou, soľou, korením a pažítkou.

Waldorfský šalát

l 500 g jabĺk (polovica červený a polovica zelených)

l 2 PL citrónovej šťavy

l 1 lyžicu práškového cukru

l 175 ml majonézy

l 150 g bieleho jogurtu

l 150 g nastrúhaného zeleru

l 100 g posekaných vlašských orechov

SkryťVypnúť reklamu

l niekoľko listov hlávkového šalátu na ozdobu

l 500 g kuracích pŕs vyvarených v zeleninovej polievke

V malom množstve majonézy rozmiešame jablká nakrájané na malé kocky a poliate citrónovou šťavou, zeler pokrájaný na pásiky, zvyšok majonézy, orechy prepečené 5 minút v rúre na 180°C (niekoľko si ich necháme iba na posypanie pred podávaním), na tenké pásiky vychladené nakrájané kuracie prsia, jogurt a premiešame. Necháme v chladničke vychladnúť. Podávame v miskách ozdobených lístkom zeleného šalátu. Posypeme zvyškom orechov.

FOTO


FOTO


FOTO


FOTO


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 541
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 232
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 983
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 009
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 950
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 822
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 453
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu