l 4 PL olivového oleja
l 1 cibuľu
l 4 strúčiky cesnaku
l 2 zemiaky
l 1 mrkvu
l 1 menší pór
l 1 zeler
l 200 g paradajok
l 200 g zelenej fazuľky
l 1 malý paradajkový pretlak
l bobkový list,
l rozmarín
l tymián
l soľ a čerstvo pomleté korenie
l parmezán
Zeleninu nakrájame. Na oleji speníme najprv pokrájanú cibuľu, potom pridáme cesnak a pór. Premiešame a pridáme zvyšok zeleniny a na kocky pokrájaný zemiak. Zalejeme pretlakom, miešame asi 4 minútky a podlejeme asi 1,5 litra vody. Koreniny dáme do gázy a necháme v polievke vyvariť asi 10 minút, potom ich vyberieme. Do polievky môžeme zavariť drobnú cestovinu. Podávame posypané čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Karibský ryžový šalát s prúžkami
morčacieho mäsa
l 250 g ryže basmati
l 400 ml zeleninového vývaru
l 2 ČL kari
l 1 karotka
l 2 stonky francúzskeho zeleru
l 1 limetka
l hrsť rukoly
l 400 g morčacích pŕs
Dresing:
l 3 PL olivového oleja
l 1 limetka
l 1 posekaná čili paprička
l soľ
l 1 posekaná malá šalotka
l 10 g posekanej koriandrovej vňate
Ryžu premyjeme. Vývar povaríme s karí a pridáme ryžu, ktorú vo vývare uvaríme asi 17 minút. Potom odstavíme zo sporáka a necháme prikrytú "dobehnúť". Dresing si pripravíme z 3 PL vody a oleja, z najemno posekanej cibuľky a čili papričky, šťavy z limetky a vňaťky. Premiešame ho s ryžou. Mrkvu nastrúhame na dlhšie pásiky, podobne aj zelerovú vňať. Cibuľku nakrájame našikmo na ovály. Rukolu potrháme na menšie kúsky. Pásiky morčacieho mäsa opražíme na oleji, okoreníme a posypeme karí. Posolíme podľa chuti. Ryžu zmiešame s cibuľou, karotkou a zelerom, na vrch poukladáme mäsko, posypeme rukolou a obložíme kúskami limetky.
Čerstvý stonkový
zeler s dipmi
Sladký
medový:
l 6 stoniek umytého a osušeného
zeleru
l 3 PL kvalitného medu
l 2 PL tahiny
l 70 g sušených hrozienok
V miske premiešame tahiny s medom a hrozienkami. Nasekanými stonkami zeleru si naberáme masu a jeme.
Slaný syrový:
l 200 g syru s modrou plesňou
l 50 g
postrúhaného syru pecorino
l 250 ml
jogurtu
l 1 ČL citrónovej šťavy
l 1 PL posekanej pažítky
l soľ a mleté čierne korenie
Syr postrúhame nahrubo, premiešame s jogurtom a pecorinom, citrónovou šťavou, soľou, korením a pažítkou.
Waldorfský šalát
l 500 g jabĺk (polovica červený a polovica zelených)
l 2 PL citrónovej šťavy
l 1 lyžicu práškového cukru
l 175 ml majonézy
l 150 g bieleho jogurtu
l 150 g nastrúhaného zeleru
l 100 g posekaných vlašských orechov
l niekoľko listov hlávkového šalátu na ozdobu
l 500 g kuracích pŕs vyvarených v zeleninovej polievke
V malom množstve majonézy rozmiešame jablká nakrájané na malé kocky a poliate citrónovou šťavou, zeler pokrájaný na pásiky, zvyšok majonézy, orechy prepečené 5 minút v rúre na 180°C (niekoľko si ich necháme iba na posypanie pred podávaním), na tenké pásiky vychladené nakrájané kuracie prsia, jogurt a premiešame. Necháme v chladničke vychladnúť. Podávame v miskách ozdobených lístkom zeleného šalátu. Posypeme zvyškom orechov.
FOTO |
FOTO |
FOTO |
FOTO |