Dnešné menu - Melóny

Čas melónov je časom úžasných chutí, ktoré iné potraviny nenapodobnia. Melóny vodové alebo cukrové, hlavne nech sú dobre vychladené a sladké. Samotné alebo ako súčasť ovocných šalátov, nakladané či zatočené v šunke prosciutto crudo. Ich čas potrvá až do k

(Zdroj: archív)
Čas melónov je časom úžasných chutí, ktoré iné potraviny nenapodobnia. Melóny vodové alebo cukrové, hlavne nech sú dobre vychladené a sladké. Samotné alebo ako súčasť ovocných šalátov, nakladané či zatočené v šunke prosciutto crudo. Ich čas potrvá až do konca septembra.

Mark Twain vo svojom diele Puddn' head Wilson píše: „Vodný melón kraľuje všetkému luxusu, je Bohom všetkého ovocia na svete. Kto raz ochutná melón, bude vedieť, čo jedávajú anjeli."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

vik-031-watermelon-02.jpg História

Názory na pôvod melónov sa rôznia. Buď k nám prišli z Ázie, alebo z Afriky, ako tvrdia posledné zistenia. No v oboch týchto regiónoch ich môžeme nájsť na „savanách" ako divo rastúce rastliny, rovnako aj v Austrálii. Kde presne bol melón domestikovaný, nie je jasné. Isté je, že v Číne a Iráne ho pestovali už päťtisíc rokov, o čom svedčia vykopávky. Dôkazy opestovaní spred štyroch tisícok rokov sú z Grécka. Vyobrazenia melónov na stenách v lávou zatopených Pompejách sú pomerne časté. Najväčší rozmach, podobne ako uhorky, nastal pre melóny až v stredoveku, najmä v Španielsku, kam ich doniesli Mauri.

SkryťVypnúť reklamu

V našich záhradách sa udomácnil až vpolovici 19. storočia. Do Nového sveta ich odniesli Španieli v 15. a 16. storočí a Briti v 18. storočí v Pacifiku. O ich kultiváciu sa zaslúžili hlavne otroci z južných štátov USA, ktorým sa stali podstatnou časťou potravy. V tom čase sa na severe posmievali černochom v súvislosti s melónmi a bieli ich konzumáciu bojkotovali.

vik-031-cantaloupe.jpg Použitie

Melóny sa jedia najčastejšie surové, v niektorých krajinách sa môžu aj tepelne upravovať alebo nakladať na kyslo, napríklad v Ázii. Semená niektorých kultivarov sa v Afrike sušia a melú. V tradičnej čínskej medicíne sa z melónov využívajú aj korene a listy. Cukrové melóny sa tiež sušia a potom slúžia ako jedlo pre obyvateľov a dobytok v Afrike.

Keďže melóny obsahujú veľké množstvo vody, odporúčajú sa pri liečbe obličkových kameňov, na prečistenie obličiek. V čínskej medicíne sa melóny predpisujú znižovanie horúčok, zvlhčenie pľúc a prečistenie pokožky. Odporúča sa jesť ich vobdobí splnu alebo novu len ako hlavné a jediné jedlo dňa.

SkryťVypnúť reklamu

Melón má pomer zásaditosti a kyslosti 3:1, je teda veľmi prospešný nášmu organizmu. Cukru je v melóne len 5 percent aneobsahuje žiadne tuky, preto sa hodí pri diétach. Obsah betakaroténu v cukrových melónoch pomáha pri srdcovocievnych ochoreniach. Veľkým prínosom melónov je aj vitamín A a C, z minerálnych látok hlavne kalcium a železo.

vik-031-casaba.jpg Opis

Melóny sú priamymi príbuznými uhoriek, teda sú zeleninou. Sú to jednoročné plazivé rastliny dorastajúce podľa odrody až do dĺžky štyroch metrov. Na jednej rastline dorastajú samčie aj samičie kvety v pomere 1:5, ktoré sa rozmnožujú opelením. Melóny si vyžadujú dobre pohnojenú pôdu pôdu, často ich vidíme rásť na kompostoch, vedia z nich spotrebovať veľké množstvo živín. Majú radi teplé podnebie chránené pred vetrami, najlepšie sa im darí vo vinohradníckych oblastiach. Pri poklese teploty pod 10 °C prestávajú rásť a aj najmenší mráz ich zahubí.

SkryťVypnúť reklamu

Melóny vyťahujú zo zeme vodu a uskladňujú ju vo svojich plodoch - bobuliach, ktoré môžu vážiť až 20 kg. Podiel vody v plodoch sa pohybuje od 90 - 93 percent. Vysádzajú sa až v máji po troch zmrznutých a dozrievajú v júli až auguste.

Plody sa skladajú z hrubej šupky a mäkkej dužiny, v ktorej sú rovnomerne rozložené zašpicatené semienka. Farba dužiny sa pohybuje od zelenej cez ružovú, oranžovú po sýtočervenú.

vik-031-cely zeleny.jpg Delenie melónov

Melóny sa v zásade delia len na dve skupiny - vodové a cukrové. Vodové melóny poznáme červené, najnovšie odrody sú aj so žltou dužinou. Tie sa od cukrových odlišujú percentom obsiahnutej vody, veľkosťou a chuťou. Cukrové melóny majú úplne odlišnú chuť, od smotanovej cez jahodovo-marhuľovo-ananásovú.

SkryťVypnúť reklamu

Najznámejšími odrodami sú Orange flesh a Cantaloupe (Cavaillon), ktoré sa hodia na jednohubky so šunkou prosciutto crudo. Tieto melóny majú oranžovú, sladko voňajúcu dužinu. Obsahujú najviac betakaroténu zo všetkých odrôd. Casaba je melón bez vône s bielou dužinou, zato však krásne sladkou. Na trhu býva až koncom leta. Peržan je podobný Cantaloupu, je však oveľa väčší s hladkou šupkou. Ogen je malý a guľatý hybrid vyšľachtený v Izraeli. Honeydew má jemnú chuť so zelenou dužinou a žltou šupkou.

vik-031-ogen.jpg Tipy, triky zaujímavosti

  • Neporušený melón je možné skladovať v chladničke aj nekoľko týždňov.
  • Narezaný melón vydrží chladený len 2 - 3 dni.
  • Zrelý melón musí po poklepaní „znieť", ak počujeme dutý zvuk, melón je prezretý.
  • Iný identifikátor zrelosti je jemne zaschnutá stonka a jej okolie.
  • Ak kúpime nezrelý melón, netreba sa obávať, pri izbovej teplote nám za pár dní dozreje.
  • Melóny nestláčame, pretože ich tým znehodnotíme, porušíme ich vnútornú štruktúru.
  • Vo francúzskom Provence, v mestečku Cavaillon boli od 11. do 14. júla 2008 dni melónov. Mestečko sa preslávilo skvelým cukrovým melónom, ktorý nesie aj jeho meno. Alexander Dumas urobil s mestom zmluvu. Daroval miestnej knižnici tristo zväzkov svojich kníh výmenou za dvanásť kusov melónov každý ok až do konca života.
  • V lete vyskúšajte melónovú „diétu": po dva dni len červený melón a ryžu. Prvý deň sa dostaví veľký hlad, ale druhý deň chuť na jedlo opadne a človek sa cíti plný energie.

RECEPTY

SkryťVypnúť reklamu

vik-031-salatscibulou.jpg Šalát z vodového melóna a červenej cibule

  • 1 PL nasekanej šalotky
  • 1/3 šálky malinového octu
  • 1/3 šálky čerstvých alebo mrazených malín
  • 2 ČL medu
  • 1/3 šálka olivového oleja extra virgine
  • 2 stredne veľké cibuľky pokrájané na tenké plátky
  • 2 hrste potočnice
  • 8 šálok vodného melóna pokrájaného na asi 2 cm kocky
  • soľ a čerstvo pomleté korenie

Zmiešame spolu šalotku, ocot, popučené maliny, med a olivový olej. Posolíme a okoreníme. Prelejeme ním na krúžky nakrájanú červenú cibuľku a dáme do chladničky na 20 minút. Taniere obložíme potočnicou a kockami melóna, naň poukladáme kolieska cibule a pokvapkáme octom.

vik-031-frappe.jpgFrapé z melóna Cantaloupe

  • 1 veľký melón Cantaloupe, ošúpaný a pokrájaný na väčšie kúsky
  • 300 ml jablkovej šťavy s dužinou alebo pyré
  • kúsok mäty na ozdobenie kocky melóna asi 2 x 2 cm

Polovicu melóna dáme v tenšej vrstve do mrazničky a druhú rozmixujeme s jablkovým pyré. Postupne do mixéra pridávame aj mrazené kusy melóna a mixujeme, až kým nedostaneme hladké pyré. Pyré preložíme do malých pohárov, na špáradlo napichneme lístok mäty, kocku melóna a zapichneme ho do ľadového frapé.

SkryťVypnúť reklamu

Granita červeného melóna

  • 1/3 šálky ovocného cukru
  • 1/3 šálky vody
  • 2 kg červeného melóna pokrájaného na asi 2 - 3 cm kocky
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 1 PL grenadíny
  • 6 tenkých plátkov melóna na ozdobenie

Pripravíme si jednoduchý sirup zahrievaním cukru avody, po rozpustení dáme vychladnúť. Melón a limetovú šťavu dáme do mixéra a vymixujeme do hladka. Pridáme sirup a grenadínu, prepasírujeme cez hrubé sito a dáme do zapekacej misy zmraziť do mrazničky. Každých 30 minút melónovú zmes premiešame vidličkou. To opakujeme aspoň šesťkrát. V chladničke potom uskladňujeme asi 2 dni.

vik-031-polievka.jpg Studená cviklovo-melónová polievka

  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 malá cibuľka pokrájaná nadrobno
  • 500 g nastrúhanej cvikly
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 ČL soli
  • 500 g najemno posekaného melóna

Rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľku, stiahneme plameň a miešame asi 7 minút. Pridáme cviklu a pomaly varíme ďalej, kým sa väčšina vody nevyparí. Dôležité je, aby sa cvikla nepripálila. Potom pridáme vývar, soľ a korenie. Zlejeme a cviklu s melónom vymixujeme dohladka. Pyré vrátime do zliatej polievky, premiešame a dáme vychladnúť aspoň 4 hodiny pred podávaním.

SkryťVypnúť reklamu

Jednohubky s melónom Orange flesh a prosciutto crudom

  • 100 g plátkov prosciutto crudo
  • 500 g melóna Orange flesh
  • napichovadlá

Melón nakrájame na kocky (lichobežníky), na napichovadlo navlečieme šunku ako plachtu na lodi a zapichneme do melóna. Alebo ňou kúsky melóna obalíme. Dáme do chladničky na 1 hodinu.

vik-031-gulickovy_salat.jpg Ovocný šalát

  • 300 g guličiek z červeného melóna
  • 300 g guličiek z melóna Honeydew
  • 300 g guličiek z melóna Cantaloupe
  • 300 g veľkých polených jahôd
  • 50 g ovocného cukru
  • 3 PL šťavy z limety
  • 2 PL lístkov marockej mäty

Vychladené ovocie premiešame, pocukríme a polejeme limetovou šťavou, uložíme do pohára na stopke a posypeme mätovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 258
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 737
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 679
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 213
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 777
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 840
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 647
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 408
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu