Mark Twain vo svojom diele Puddn' head Wilson píše: „Vodný melón kraľuje všetkému luxusu, je Bohom všetkého ovocia na svete. Kto raz ochutná melón, bude vedieť, čo jedávajú anjeli."
História
Názory na pôvod melónov sa rôznia. Buď k nám prišli z Ázie, alebo z Afriky, ako tvrdia posledné zistenia. No v oboch týchto regiónoch ich môžeme nájsť na „savanách" ako divo rastúce rastliny, rovnako aj v Austrálii. Kde presne bol melón domestikovaný, nie je jasné. Isté je, že v Číne a Iráne ho pestovali už päťtisíc rokov, o čom svedčia vykopávky. Dôkazy opestovaní spred štyroch tisícok rokov sú z Grécka. Vyobrazenia melónov na stenách v lávou zatopených Pompejách sú pomerne časté. Najväčší rozmach, podobne ako uhorky, nastal pre melóny až v stredoveku, najmä v Španielsku, kam ich doniesli Mauri.
V našich záhradách sa udomácnil až vpolovici 19. storočia. Do Nového sveta ich odniesli Španieli v 15. a 16. storočí a Briti v 18. storočí v Pacifiku. O ich kultiváciu sa zaslúžili hlavne otroci z južných štátov USA, ktorým sa stali podstatnou časťou potravy. V tom čase sa na severe posmievali černochom v súvislosti s melónmi a bieli ich konzumáciu bojkotovali.
Použitie
Melóny sa jedia najčastejšie surové, v niektorých krajinách sa môžu aj tepelne upravovať alebo nakladať na kyslo, napríklad v Ázii. Semená niektorých kultivarov sa v Afrike sušia a melú. V tradičnej čínskej medicíne sa z melónov využívajú aj korene a listy. Cukrové melóny sa tiež sušia a potom slúžia ako jedlo pre obyvateľov a dobytok v Afrike.
Keďže melóny obsahujú veľké množstvo vody, odporúčajú sa pri liečbe obličkových kameňov, na prečistenie obličiek. V čínskej medicíne sa melóny predpisujú znižovanie horúčok, zvlhčenie pľúc a prečistenie pokožky. Odporúča sa jesť ich vobdobí splnu alebo novu len ako hlavné a jediné jedlo dňa.
Melón má pomer zásaditosti a kyslosti 3:1, je teda veľmi prospešný nášmu organizmu. Cukru je v melóne len 5 percent aneobsahuje žiadne tuky, preto sa hodí pri diétach. Obsah betakaroténu v cukrových melónoch pomáha pri srdcovocievnych ochoreniach. Veľkým prínosom melónov je aj vitamín A a C, z minerálnych látok hlavne kalcium a železo.
Opis
Melóny sú priamymi príbuznými uhoriek, teda sú zeleninou. Sú to jednoročné plazivé rastliny dorastajúce podľa odrody až do dĺžky štyroch metrov. Na jednej rastline dorastajú samčie aj samičie kvety v pomere 1:5, ktoré sa rozmnožujú opelením. Melóny si vyžadujú dobre pohnojenú pôdu pôdu, často ich vidíme rásť na kompostoch, vedia z nich spotrebovať veľké množstvo živín. Majú radi teplé podnebie chránené pred vetrami, najlepšie sa im darí vo vinohradníckych oblastiach. Pri poklese teploty pod 10 °C prestávajú rásť a aj najmenší mráz ich zahubí.
Melóny vyťahujú zo zeme vodu a uskladňujú ju vo svojich plodoch - bobuliach, ktoré môžu vážiť až 20 kg. Podiel vody v plodoch sa pohybuje od 90 - 93 percent. Vysádzajú sa až v máji po troch zmrznutých a dozrievajú v júli až auguste.
Plody sa skladajú z hrubej šupky a mäkkej dužiny, v ktorej sú rovnomerne rozložené zašpicatené semienka. Farba dužiny sa pohybuje od zelenej cez ružovú, oranžovú po sýtočervenú.
Delenie melónov
Melóny sa v zásade delia len na dve skupiny - vodové a cukrové. Vodové melóny poznáme červené, najnovšie odrody sú aj so žltou dužinou. Tie sa od cukrových odlišujú percentom obsiahnutej vody, veľkosťou a chuťou. Cukrové melóny majú úplne odlišnú chuť, od smotanovej cez jahodovo-marhuľovo-ananásovú.
Najznámejšími odrodami sú Orange flesh a Cantaloupe (Cavaillon), ktoré sa hodia na jednohubky so šunkou prosciutto crudo. Tieto melóny majú oranžovú, sladko voňajúcu dužinu. Obsahujú najviac betakaroténu zo všetkých odrôd. Casaba je melón bez vône s bielou dužinou, zato však krásne sladkou. Na trhu býva až koncom leta. Peržan je podobný Cantaloupu, je však oveľa väčší s hladkou šupkou. Ogen je malý a guľatý hybrid vyšľachtený v Izraeli. Honeydew má jemnú chuť so zelenou dužinou a žltou šupkou.
Tipy, triky zaujímavosti
- Neporušený melón je možné skladovať v chladničke aj nekoľko týždňov.
- Narezaný melón vydrží chladený len 2 - 3 dni.
- Zrelý melón musí po poklepaní „znieť", ak počujeme dutý zvuk, melón je prezretý.
- Iný identifikátor zrelosti je jemne zaschnutá stonka a jej okolie.
- Ak kúpime nezrelý melón, netreba sa obávať, pri izbovej teplote nám za pár dní dozreje.
- Melóny nestláčame, pretože ich tým znehodnotíme, porušíme ich vnútornú štruktúru.
- Vo francúzskom Provence, v mestečku Cavaillon boli od 11. do 14. júla 2008 dni melónov. Mestečko sa preslávilo skvelým cukrovým melónom, ktorý nesie aj jeho meno. Alexander Dumas urobil s mestom zmluvu. Daroval miestnej knižnici tristo zväzkov svojich kníh výmenou za dvanásť kusov melónov každý ok až do konca života.
- V lete vyskúšajte melónovú „diétu": po dva dni len červený melón a ryžu. Prvý deň sa dostaví veľký hlad, ale druhý deň chuť na jedlo opadne a človek sa cíti plný energie.
RECEPTY
Šalát z vodového melóna a červenej cibule
- 1 PL nasekanej šalotky
- 1/3 šálky malinového octu
- 1/3 šálky čerstvých alebo mrazených malín
- 2 ČL medu
- 1/3 šálka olivového oleja extra virgine
- 2 stredne veľké cibuľky pokrájané na tenké plátky
- 2 hrste potočnice
- 8 šálok vodného melóna pokrájaného na asi 2 cm kocky
- soľ a čerstvo pomleté korenie
Zmiešame spolu šalotku, ocot, popučené maliny, med a olivový olej. Posolíme a okoreníme. Prelejeme ním na krúžky nakrájanú červenú cibuľku a dáme do chladničky na 20 minút. Taniere obložíme potočnicou a kockami melóna, naň poukladáme kolieska cibule a pokvapkáme octom.
Frapé z melóna Cantaloupe
- 1 veľký melón Cantaloupe, ošúpaný a pokrájaný na väčšie kúsky
- 300 ml jablkovej šťavy s dužinou alebo pyré
- kúsok mäty na ozdobenie kocky melóna asi 2 x 2 cm
Polovicu melóna dáme v tenšej vrstve do mrazničky a druhú rozmixujeme s jablkovým pyré. Postupne do mixéra pridávame aj mrazené kusy melóna a mixujeme, až kým nedostaneme hladké pyré. Pyré preložíme do malých pohárov, na špáradlo napichneme lístok mäty, kocku melóna a zapichneme ho do ľadového frapé.
Granita červeného melóna
- 1/3 šálky ovocného cukru
- 1/3 šálky vody
- 2 kg červeného melóna pokrájaného na asi 2 - 3 cm kocky
- 2 PL limetkovej šťavy
- 1 PL grenadíny
- 6 tenkých plátkov melóna na ozdobenie
Pripravíme si jednoduchý sirup zahrievaním cukru avody, po rozpustení dáme vychladnúť. Melón a limetovú šťavu dáme do mixéra a vymixujeme do hladka. Pridáme sirup a grenadínu, prepasírujeme cez hrubé sito a dáme do zapekacej misy zmraziť do mrazničky. Každých 30 minút melónovú zmes premiešame vidličkou. To opakujeme aspoň šesťkrát. V chladničke potom uskladňujeme asi 2 dni.
Studená cviklovo-melónová polievka
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 malá cibuľka pokrájaná nadrobno
- 500 g nastrúhanej cvikly
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 ČL soli
- 500 g najemno posekaného melóna
Rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľku, stiahneme plameň a miešame asi 7 minút. Pridáme cviklu a pomaly varíme ďalej, kým sa väčšina vody nevyparí. Dôležité je, aby sa cvikla nepripálila. Potom pridáme vývar, soľ a korenie. Zlejeme a cviklu s melónom vymixujeme dohladka. Pyré vrátime do zliatej polievky, premiešame a dáme vychladnúť aspoň 4 hodiny pred podávaním.
Jednohubky s melónom Orange flesh a prosciutto crudom
- 100 g plátkov prosciutto crudo
- 500 g melóna Orange flesh
- napichovadlá
Melón nakrájame na kocky (lichobežníky), na napichovadlo navlečieme šunku ako plachtu na lodi a zapichneme do melóna. Alebo ňou kúsky melóna obalíme. Dáme do chladničky na 1 hodinu.
Ovocný šalát
- 300 g guličiek z červeného melóna
- 300 g guličiek z melóna Honeydew
- 300 g guličiek z melóna Cantaloupe
- 300 g veľkých polených jahôd
- 50 g ovocného cukru
- 3 PL šťavy z limety
- 2 PL lístkov marockej mäty
Vychladené ovocie premiešame, pocukríme a polejeme limetovou šťavou, uložíme do pohára na stopke a posypeme mätovými lístkami.