Ak sa v tomto období prejdete po trhu, ľahko zistíte, kto je medzi ovocím jasným víťazom. Sú to vedrá plné čučoriedok. A budete nimi aj vy, ak si z nich pripravíte čučoriedkový cheesecake, alebo ak chcete, tvarohovo-smotanový koláč s čučoriedkami s krehkým maslovým cestom. Nevydrží ani pol hodiny.
Blízki príbuzní čučoriedok sú tu podľa botanikov už viac ako 13-tisíc rokov. Ich presný pôvod nie je známy. Hlavný výskyt je v severnej Európe, vo východnej Ázii a Severnej Amerike. Prví americkí osadníci pozorovali Indiánov pri Hurónskom jazere pri zbere čučoriedok, ktoré sušili, rozdrobili, miešali s múkou a medom a z tejto zmesi si varili akýsi puding.
Čučoriedky spomína aj Plínius, ale vtedy ich označoval latinským názvom odvodeným od "kravy", lebo to práve tieto zvieratá ich popásali. Iní Indiáni čučoriedky údili, aby ich neskôr použili pri príprave diviny. Dnes sa čučoriedky pestujú takmer po celom svete od mierneho pásma až po severný polárny kruh, dokonca aj v trópoch. Veľkým vývozcom sú napríklad Nový Zéland alebo Južná Afrika, ktoré v minulosti čučoriedky nepoznali.
Opis
Čučoriedka je rozvetvený krík, vysoký od 10 do 40 centimetrov, divoko rastúci vo vlhších ihličnatých a zmiešaných lesoch. Kvitne v máji až júni a dozrieva v júli a auguste. Pri teplých slnečných dňoch už koncom júna. Plodom sú bobule veľké 3 - 12 mm. Listy sú okrúhle až vajcovité, malé. U nás sú okrem čučoriedky obyčajnej známe aj čučoriedka kanadská a čučoriedka kamčatská. Kanadská má plody veľké asi 10 - 15 mm. Na našu sa podobá chuťou, ale šťava z nej má bielu farbu, nie tmavomodrú, typickú pre naše. Kamčatská má plody pretiahnuté ako rúrky.
Použitie
Čučoriedky sú chutné čerstvé ako ovocie alebo v miešaných ovocných šalátoch. Znamenitý je čučoriedkový džem, malinovka, kompót, čaj, dávajú sa aj do koktailov, ovocných koláčov a tort. Môžeme ich tiež sušiť a mraziť. Ak ich kúpime čerstvé, obraté z lesa, je nutné ich umyť a prebrať od hmyzu, listov a iných nečistôt. V chladničke vydržia maximálne 2 - 3 dni, potom ľahko plesnivejú.
Pre zdravie
Zo zdravotného hľadiska sú kráľovskou plodinou, lebo pomáhajú práve pri civilizačných chorobách, ako sú cukrovka alebo choroby hrubého čreva. Zmierňujú problémy s nadváhou či zhoršený zrak. Keďže sú divo rastúce, nepostrekované a neprešľachtené, sú ideálnou plodinou. Obsahujú antioxidanty, ktoré blokujú voľné radikály. Niekoľko kvapiek z tinktúry pomôže pri hnačke a pri potieraní rán, ekzémov a oparov. Odvar z listov pomáha pri zápale ďasien a kúpeľ pri ekzémoch. Nachádza sa v nich aj vitamín C, vitamíny radu B, triesloviny tanínu, karotény, pektíny, organická kyselina, z minerálnych látok je to draslík fosfor a horčík.
Čučoriedkový cheesecake
Na cesto:
- 100 g masla
- 130 g hladkej múky
- 1/2 ČL soli
Plnka:
- 250 g tvarohu
- 1 kyslá smotana (330 ml)
- 3 PL ovocného cukru alebo agáve sirupu
- 2 vajcia
- 100 gčučoriedok
V miske vymiesime maslo s múkou a soľou a dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto vyváľame na kruh a na valčeku preložíme do okrúhlej formy. Boky môžeme utľapkať aj rukami do výšky asi 3 cm. Plnku pripravíme zmiešaním smotany, cukru, vajec a tvarohu, vylejeme do formy na cesto a posypeme čučoriedkami. Jemne povibrujeme, aby ovocie kleslo pod povrch a dáme do rúry piecť na 200 °C asi na 25 - 30 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť.
Čučoriedkový džem s ríbezľami
- 1 kgčervených ríbezlí
- 500 gčučoriedok
- Pektín v pomere 3 : 1
- 300 g ovocného cukru
- šťava z 3 limetiek
Cukor zmiešame s pektínom a nasypeme na ovocie. Poriadne premiešame a pomaly zahrievame. Potom prilejeme limetovú šťavu a premiešame. Ovocie môžeme pred varením aj roztlačiť. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3 minúty. Plníme do vysterilizova-ných pohárov a zatvárame viečkom. Po naplnení položíme na 5 minút dole „hlavou".
Čučoriedkový smoothie (kokteil)
- 1 biely jogurt (300 ml)
- 1/4 šálky čučoriedok
- 1/4 šálky posekaných čučoriedok
1 PL medu
- 1/2 banánu
- 1/2 šálky ľadovej drviny
Vmixéri rozmixujeme banán, celé čučoriedky, med, jogurt a ľad.
Do pohára vhodíme posekané čučoriedky a zalejeme ich koktailom.
Sirup na palacinky a wafle
- 800 g jemne potlačených čučoriedok
- 3 šálky trstinového cukru
- 1 vanilkový struk prerezaný po dĺžke
- 3/4 šálky vody
- 1 PL čerstvej šťavy z citróna
Čučoriedky dáme do panvice a premiešame. Do stredu vložíme vanilku a necháme hodinu postáť. Potom pridáme vodu, Citrónovú šťavu a privedieme na veľkom plameni do varu. (Panvica musí mať hrubé dno.) Keď zmes začne vrieť, znížime plameň a varíme asi 15 minút. Pretlačíme cez sitko, necháme vychladnúť a uložíme do chladničky. Sirupom polievame wafle a palacinky.
Čučoriedkovo--levanduľový koláčik
Plnka:
- 3 šálky čučoriedok
- 1 šálka brusníc
- 1/2 ČL levanduľových, chemicky neošetrených kvetov
- 3/4 šálky trstinového cukru
„Cesto"
- 1 - 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky mäkkého masla
- 1/2 šálky mandľových lupienkov
Zmiešame čučoriedky, brusnice, cukor, levanduľu a vylejeme zmes do štvorcovej formy s rozmermi asi 27 x 27 cm. Vinej nádobe zmiešame vločky, cukor, maslo, mandle a prisypeme ich k čučoriedkovej zmesi. Pečieme v rúre na 180 °C asi 20 - 25 minút. Pred podávaním necháme aspoň 20 minút vychladnúť.
Kuracíšalát s čučoriedkami
- 2 šálky nepotlačených čučoriedok
- 3/4 šálky jogurtu premiešaného s 1 PL limetovej šťavy
- 3 PL majonézy
- 1 ČL soli
- 2 šálky varených, vychladnutých kuracích pŕs nakrájaných na kocky
- 1/2 šálky mladej cibuľky posekanej nadrobno
- 3/4 šálky stonkového zeleru posekaného nadrobno
- 1/2 šálky červenej papriky posekanej na malé kocky
Vmise zmiešame majonézu, jogurt a soľ. Potom pridáme čučoriedky, kuracie prsia, cibuľku, zelerovú vňať, papriku a jemne premiešame. Necháme v chladničke vychladnúť aspoň 2 hodiny a podávame na šalátovom liste. Môžeme dozdobiť čerstvými čučoriedkami a posekanou paprikou.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista