Aby kôpor nestratil svoju arómu

Hlavná sezóna na konzervovanie zeleniny bude čoskoro v plnom prúde. Kôpor z jarného výsevu postupne spotrebujeme. Ale na ďalšie konzervovanie ho budeme ešte potrebovať. Na tento účel sú najkvalitnejšie mladé a čerstvé listy.Ak chceme mať dostatok čerstve

FOTOFOTO

j kôprovej vňate, je v tomto období vhodné urobiť ďalší výsev kôpru. Semená z dozretých súkvetí sa síce samy roztrúsia po záhradke, ale účelnejšie je mať kôpor na jednom mieste.

Kôpor voňavý pochádza z juhu Európy, ale dnes je rozšírený na celom kontinente. Vňať obsahuje kôprový olej - silicu, ktorá má nielen antimykotický protiplesňový, ale aj antibakteriálny účinok. Staré národy ho preto používali ako koreninu, ale aj ako rastlinu s liečivými účinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na podmienky pestovania nie je náročný.Vyhovujú mu hlinité a mierne vlhké pôdy. Veľmi dobrá úroda je na ľahkej humusovitej pôde so závlahou. Semená sa vysievajú priamo na pripravený záhon do hĺbky 2 až 3 centimetre. Riadky sú od seba vzdialené 12 centimetrov. Semená vyklíčia za 10 až 17 dní. Hriadky však treba striedať. Inak sa kôpor zle vyvíja a stráca charakteristickú arómu. Počas vegetácie je vhodná pravidelná závlaha, aby sa získala kvalitná vňať.

SkryťVypnúť reklamu

V suchých podmienkach vňať rýchlo žltne. Z hriadky sa odstraňujú buriny a pôda sa prekypruje. Kôpor voňavý má krátke vegetačné obdobie. Vňať sa podľa potreby môže zberať už o 4 až 6 týždňov po vzídení. Zberová dĺžka vňate má byť 15 až 30 centimetrov. Zberá sa 10 až 14 dní, keď je vňať najkvalitnejšia. Neskôr sú už rastliny prestarnuté, nie sú chutné a strácajú aromatické vlastnosti.

Kôpor si pre svoju arómu, ale aj vlastnosti získal veľkú obľubu. Jeho vňať sa hojne využíva pri nakladaní uhoriek a strukovej fazuľky. Okrem konzervovania je vňať vhodná na prípravu rôznych jedál. Pre upotrebenie v zimnom období sa nasekaná vňať ukladá do soli, sladkokyslého nálevu, alebo sa suší.

Ján Červenka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 610
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 360
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 184
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 377
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 814
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 903
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu