Na kytici v prvom rade odstránime stužku, ktorou je zviazaná. Potom na jednotlivých kvetoch poodlamujeme zbytočné, predovšetkým spodné listy. Dôležité je to najmä pri bohato olistených kvetinách, ako sú chryzantémy, orgován či georgíny.
Na každom kvete obnovíme ostrým nožom pôvodnú reznú plochu. Rez vedieme šikmo, najlepšie pod vodou. Zabránime tým prístupu vzduchu do stopky, čím umožníme kvetine lepšie nasávať vodu.
Na kvetoch s tvrdými stopkami (ruže, astry) vedieme rez čo najšikmejšie, aby sme podporili prijímanie vody. Na zdrevnatených stopkách (chryzantémy, orgován, forzítie) odlúpneme aj kúsok kôry, alebo ich spodnú časť naklepeme kladivkom do výšky 5 centimetrov.
Stopky cyklámenov dolu prepichneme špendlíkom. Kvetom so slziacou narezanou byľou (mliečnik, maky), ktorých šťavy obsahujúce bielkoviny uzavrú prívodné kanáliky, treba obnoviť rez a ihneď ich na niekoľko sekúnd ponoriť do horúcej vody.
Rezané kvety potrebujú veľa vody, preto ich vkladáme do váz naplnených až po okraj vodou. Výnimku tvoria gerbery, ktoré ponárame len asi do tretiny stopiek. Vo všeobecnosti možno použiť chladnú vodu z vodovodu, nikdy však nie ľadovú. Väčšina rezaných kvetín potrebuje denne čerstvú vodu.
Rezané kvety neznášajú ani prudké slnko, ani prievan. Vyhovuje im chlad, polotieň a miesto bez prievanu. Rezané kvety sú citlivé aj na svietiplyn a predovšetkým na etylén. Pretože etylén, i keď len v malom množstve, vzniká počas dozrievania jabĺk aj iného ovocia, nemali by vázy s kvetmi stáť v blízkosti ovocných mís.
Životnosť rezaných kvetín závisí aj od toho, kedy a v akom vývojovom štádiu kvet režeme. Nemá byť veľmi rozkvitnutý, ale musí byť taký vyvinutý, aby vydržal čo najdlhšie a rozkvitol pri minimálnej spotrebe živín.
Rezaná kvetina potrebuje na ďalší život aj určité množstvo živín a zásobných látok. Najviac sa osvedčil 2- až 5-percentný cukrový roztok. Cukor je najúčinnejší, keď sa použije v skoršom vývojovom štádiu kvetov. Sviežosť orgovánu, klinčekov, ruží a tulipánov sa tým predĺži o 7 až 12 dní. Cukrový roztok sa neodporúča pre cyklámeny, konvalinky ani pre plamienok. Na niektoré kvety má priaznivé účinky kuchynská soľ.
Pre dlhšie uchovanie rezaných kvetov sú v špecializovaných predajniach k dispozícii prípravky, ktoré obsahujú rôzne chemické látky, predlžujúce ich životnosť. Na rozdiel od použitej čistej vody, roztok týchto prípravkov vymieňame iba raz za týždeň, ale denne ho dopĺňame vodou.
Ak rezané kvety vädnú, nemusia byť vždy staré, ale môže ísť o niekoľko príčin. Uvädnuté kvety sa spravidla rýchlo zotavia, keď ich pevne zavinieme do novinového papiera, vložíme do vedra s vodou a vynesieme do chladnej a tmavej miestnosti.
Katarína Kettmannová