recepty

Pšenový puding

FOTOFOTO

8 porcií

l 1 plechovka kokosového mlieka

l 1/2 šálky javorového sirupu

l 1 ČL mletej škorice

l 1 ČL mletého muškátového oriešku

l 1 ČL mletých klinčekov

l 1 ČL vanilkového extraktu

l 1/2 šálky hrozienok

l 2 šálky vareného pšena (získame z 2/3 nevareného)

l 1/4 šálky bieleho tofu

l 1 šálka mlieka (môže byť aj sójové)

Vo veľkej panvici zohrejeme na slabom plameni kokosové mlieko, sirup, škoricu, muškátový orech, mleté klinčeky, vanilkový extrakt a hrozienka. Po zohriatí pridáme uvarené pšeno. V mixéri rozmixujeme tofu a mlieko dohladka. Primiešame mix k pšenu a pokračujeme vo varení, až kým zmes nezačne hustnúť. Podávame teplé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Korenisté indiánske

pšeno

4 porcie

l 2 PL arašidového oleja

l 1 PL čiernych horčicových semien

l 10 karí lístkov, môžu byť aj sušené

l 2 ČL garam masaly

l 3 veľké čili papriky bez semien

l 1 veľká cibuľa, posekaná

l 1 a 1/2 šálky pšena

l 1/2 šálky lúpaného hrášku

l 3 šálky kurcieho alebo zeleninového vývaru

l 1 a 1/2 šálky nakrájaného povareného kuracieho mäsa

l 100 g nahrubo posekaných baby špenátových lístkov

l soľ

Na veľkej panvici rozpálime olej, plameň máme na strednej intenzite. Vhodíme do nej horčicové semená a keď začnú praskať, pridáme garam masalu, karí lístky, čili, cibuľku a miešame, kým cibuľka nezozlatne a korenie nezačne rozvoniavať. Potom pridáme pšeno a hrášok, všetko dobre obalíme v korení a zalejeme vývarom a jednou šálkou vriacej vody. Varíme na miernom plameni 25 minút. Pridáme kuracie mäso a povaríme ešte 5 minút. Posolíme a posypeme čerstvými karí lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Cvikla a pšenové

tabbouleh

4 porcie, príloha

l 2/3 šálky pšena

l 2 PL olivového oleja

l 2 najemno posekané veľké cibule

l 2 PL octu balsamico

l 2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

l 200 g nastrúhanej cvikle

l 1 hrsť posekanej petržlenovej vňate

l soľ a čerstvo pomleté korenie

Pšeno prepláchneme v site horúcou vodou a dáme do hrnca variť s 1 a 1/3 šálky vody. Prikryjeme a varíme 10 - 15 minút. Zložíme z ohňa a necháme prikryté dobehnúť 5 minút. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a premiešame, dusíme domäkka asi 10 minút. Potom prilejeme ocot, rýchlo premiešame a pridáme pšeno a ostatné suroviny. Podávame s listovým šalátom a marinovaným tofu.

Sladký pšenový

koláč - jáhelník

l 1 šálka pšena

l 3 šálky mlieka

l 5 PL trstinového cukru

SkryťVypnúť reklamu

l 3 vajcia

l 100 g masla

l ovocie - čerstvé alebo zavárané

Pšeno preberieme, na site dvakrát prepláchneme vriacou vodou. Potom ho varíme v mlieku v pomere 1:3 asi 30 minút. Pridáme štipku soli. Po dovarení necháme ešte 10 minút pod pokrievkou dobehnúť. Cukor pridáme až potom, inak by sa pšeno pripaľovalo. Necháme vychladnúť. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom a z bielkov vyšľahaný sneh. Do formy vymastenej maslom dáme vrstvu pšenovej zmesi, na ňu vrstvu ovocia (jahody alebo marhule, prípadne jablká s orechami). Dáme do rúry zapiecť. Upečené polievame maslom, posypeme škoricou alebo ovocnou šťavou.

FOTO


FOTO


FOTO


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 632
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 389
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 725
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 229
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 393
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 765
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 919
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 311
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu