8 porcií
l 1 plechovka kokosového mlieka
l 1/2 šálky javorového sirupu
l 1 ČL mletej škorice
l 1 ČL mletého muškátového oriešku
l 1 ČL mletých klinčekov
l 1 ČL vanilkového extraktu
l 1/2 šálky hrozienok
l 2 šálky vareného pšena (získame z 2/3 nevareného)
l 1/4 šálky bieleho tofu
l 1 šálka mlieka (môže byť aj sójové)
Vo veľkej panvici zohrejeme na slabom plameni kokosové mlieko, sirup, škoricu, muškátový orech, mleté klinčeky, vanilkový extrakt a hrozienka. Po zohriatí pridáme uvarené pšeno. V mixéri rozmixujeme tofu a mlieko dohladka. Primiešame mix k pšenu a pokračujeme vo varení, až kým zmes nezačne hustnúť. Podávame teplé.
Korenisté indiánske
pšeno
4 porcie
l 2 PL arašidového oleja
l 1 PL čiernych horčicových semien
l 10 karí lístkov, môžu byť aj sušené
l 2 ČL garam masaly
l 3 veľké čili papriky bez semien
l 1 veľká cibuľa, posekaná
l 1 a 1/2 šálky pšena
l 1/2 šálky lúpaného hrášku
l 3 šálky kurcieho alebo zeleninového vývaru
l 1 a 1/2 šálky nakrájaného povareného kuracieho mäsa
l 100 g nahrubo posekaných baby špenátových lístkov
l soľ
Na veľkej panvici rozpálime olej, plameň máme na strednej intenzite. Vhodíme do nej horčicové semená a keď začnú praskať, pridáme garam masalu, karí lístky, čili, cibuľku a miešame, kým cibuľka nezozlatne a korenie nezačne rozvoniavať. Potom pridáme pšeno a hrášok, všetko dobre obalíme v korení a zalejeme vývarom a jednou šálkou vriacej vody. Varíme na miernom plameni 25 minút. Pridáme kuracie mäso a povaríme ešte 5 minút. Posolíme a posypeme čerstvými karí lístkami.
Cvikla a pšenové
tabbouleh
4 porcie, príloha
l 2/3 šálky pšena
l 2 PL olivového oleja
l 2 najemno posekané veľké cibule
l 2 PL octu balsamico
l 2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
l 200 g nastrúhanej cvikle
l 1 hrsť posekanej petržlenovej vňate
l soľ a čerstvo pomleté korenie
Pšeno prepláchneme v site horúcou vodou a dáme do hrnca variť s 1 a 1/3 šálky vody. Prikryjeme a varíme 10 - 15 minút. Zložíme z ohňa a necháme prikryté dobehnúť 5 minút. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a premiešame, dusíme domäkka asi 10 minút. Potom prilejeme ocot, rýchlo premiešame a pridáme pšeno a ostatné suroviny. Podávame s listovým šalátom a marinovaným tofu.
Sladký pšenový
koláč - jáhelník
l 1 šálka pšena
l 3 šálky mlieka
l 5 PL trstinového cukru
l 3 vajcia
l 100 g masla
l ovocie - čerstvé alebo zavárané
Pšeno preberieme, na site dvakrát prepláchneme vriacou vodou. Potom ho varíme v mlieku v pomere 1:3 asi 30 minút. Pridáme štipku soli. Po dovarení necháme ešte 10 minút pod pokrievkou dobehnúť. Cukor pridáme až potom, inak by sa pšeno pripaľovalo. Necháme vychladnúť. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom a z bielkov vyšľahaný sneh. Do formy vymastenej maslom dáme vrstvu pšenovej zmesi, na ňu vrstvu ovocia (jahody alebo marhule, prípadne jablká s orechami). Dáme do rúry zapiecť. Upečené polievame maslom, posypeme škoricou alebo ovocnou šťavou.
FOTO |
FOTO |
FOTO |