Kvaka patrí spolu so strukovinami, obilím, kapustou, cibuľou a cesnakom k najstarším potravinám konzumovaným na našom území do čias, kým neboli privezené zemiaky a neskôr ryža. Oproti zemiakom, na ktoré mnohí nedajú dopustiť, i keď zahlieňujú organizmus, je kvaka presným opakom. Pomáha pri artritíde, ochoreniach čriev a priedušiek. Má zásaditý vplyv na náš organizmus. Okrem toho je aj chutná. Aj preto je dobré znova ju zaradiť do nášho jedálneho lístka.
Kvaka je koreňová zelenina blízka vodnici, no je menej pikantná a dorastá do väčších rozmerov. Na jedlo sa používajú listy a koreň. Vysieva sa v marci až apríli. Nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu. Výborne znáša menšie mrazy, vyššie nadmorské výšky, ale nevyhovuje jej presušenie. Dozrieva v septembri až októbri. Býva bielej, zelenkavej, žltej alebo fialovej farby. Dobre sa skladuje.
História
Kvaka je starodávna zelenina, ktorá sa na Blízkom východe pestuje už 4-tisíc rokov. Starí Gréci aj Rimania si ju veľmi považovali a vyšľachtili niekoľko nových druhov. Práve objavenie a dovoz zemiakov ju posunuli do úzadia.
Použitie
Mladá kvaka je chutná a dá sa jesť podobne ako reďkovka - do šalátov alebo ako príloha. Staršia, teda väčšia buľva sa už musí šúpať a tepelne upravovať. Napríklad sa spolu so zeleninou dusí a podáva sa s kuskusom, pečie sa s cibuľkou, varí sa v polievke, roztlačí sa na chutnú kašu alebo sa krája len tak na plátky a ukladá na plech. Tiež sa dá nakladať nakyslo spolu s cviklou ako chutná príloha.
Kvaka má podobnú chuť ako kaleráb, ale nebýva drevnatá.
Účinky
Listy kvaky sú výborným prírodným zdrojom vitamínu A, ktorý je potrebný na normálny rast tela, najmä kostí a zubov, na tvorbu spermií a na fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
Obsahujú aj vitamín C, vitamín E a B6, z minerálnych látok je to meď a vápnik. Spolu s koreňom sú listy zdrojom vlákniny, ktorá pomáha prevencii pred črevnými ochoreniami.
tipy a triky
- Mladé listy použijeme ako šalátové listy, pokvapkáme ich tamari, citrónovou šťavou a posypeme troškou kajenského korenia. Premiešame.
- Posekané sparené listy kvaky premiešame s fazuľkou a ryžou. Dostaneme chutné a výživné jedlo.
- Pri kúpe kvaky kupujeme len tvrdé, neobité a neporušené buľvy. Listy vydržia v chladničke v plastovom vrecúšku 3 -4 dni, buľva vydrží v pivnici až 3 mesiace.
Rýchla kvaková polievka
- 1 veľká, na kocky nakrájaná kvaka
- 800 ml mlieka
- 1 cibuľa postrúhaná na strúhadle
- 1 PL kukuričnej múky
- 1 PL masla
- soľ a korenie
- petržlenová vňať na posypanie
Mlieko zohrejeme nad parou v druhom hrnci, pridáme postrúhanú cibuľu, múku a maslo, potom kvaku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme, kým kvaka nezmäkne, asi 10 minút. Polievku podávame posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.
Talianska kvaková polievka s ryžou a parmezánom
6 porcií
- 2 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- 500 g kvaka ošúpaná a posekaná na 1,5 cm kocky
- 1200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1/2 šálky ryže arborio
- soľ a korenie
- 120 g nastrúhaného parmezánu
- petržlenová vňať na posypanie
Maslo roztopíme vo veľkej panvici, pridáme kvaku a opekáme dozlatista asi 5 minút. Pridáme vývar a dáme zovrieť. Znížime teplotu a varíme asi 10 minút. Potom pridáme ryžu arborio a varíme prikryté 15 minút. Posolíme a okoreníme, zľahka premiešame. Naložíme na vyhriate taniere a posypeme parmezánom a petržlenovou vňatkou.
Krémová kvaková kaša
- 1 veľká kvaka
- 2 PL masla
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL korenia
- 1 PL posekanej petržlenovej vňatky
- 70 ml hustej sladkej smotany
Kvaku ošúpeme a posekáme na malé kúsky. Varíme, kým nezmäkne, scedíme a vrátime späť do hrnca. Pridáme maslo, smotanu, petržlenovú vňať, soľ a korenie a rozmliaždime na kašu. Podávame ako prílohu k jedlám namiesto zemiakov.
Kvakové hranolčeky
- 2 kvaky
- 3 PL oleja
- olejový rozprašovač alebo pierko
- na potieranie
- soľ
Ošúpanú kvaku nakrájame na hranolčeky, poukladáme ich na papier na pečenie, ktorým je vystlaný plech, a postriekame olejom. Posolíme morskou soľou a pečieme v rúre na 180 °C asi 20 minút. Môžeme prichutiť kajenským korením alebo bazalkou.
Kvaka pečená s cibuľou
2 porcie
- 300 g kvaky nakrájanej na 1 cm kocky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 PL hladkej múky
- 5 PL čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 4 PL kyslej smotany
V mise zmiešame kvaku s cibuľkou a poprášime múkou, 4 PL parmezánu, soľou a korením. Zmes presypeme do zapekacej misky vytretej maslom, polejeme smotanou a posypeme zvyšnou 1 PL parmezánu. Zapekáme asi 25 minút na 190 °C dozlatista. Podávame ako hlavné jedlo.
Kvakový dezert s pomarančovou šťavou
- 900 g uvarenej kvaky posekanej na kocky
- 1/2 ČL soli
- 120 ml pomarančovej šťavy
- 2 PL hnedého cukru
- 1/4 ČL postrúhaného zázvoru
- 1 PL masla
- 1 pomaranč očistený na mesiačiky, bez blán
Kvaku scedíme a roztlačíme. Pridáme soľ, pomarančovú šťavu, hnedý cukor, zázvor a maslo. Hotovú masu dáme do zapekacích, maslom vytretých misiek, navrch poukladáme mesiačiky pomaranča a pečieme v rúre na 180 °C 5 - 7 minút.
Orientálna fazuľovica s kvakou
- 4 porcie
- 1 konzerva bielej fazule
- 1 konzerva červenej fazule
- 300 g kvaky
- 500 g kapusty
- 2 cibule
- 2 PL créme fraiche alebo kyslej smotany
- 2 PL oleja
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1,5 PL karí
- soľ a korenie
- 1 liter zeleninového vývaru
Cibuľu nasekáme na hrubšie kocky a vhodíme do hlbokej panvice s olejom. Osmažíme domäkka, pridáme pretlak a karí, premiešame a minútku opečieme. Potom pridáme vývar a fazuľu, prikryté varíme 5 minút. Očistenú kvaku nakrájame na kocky, kapustu nakrájame na slížiky a vhodíme do panvice.Varíme 20 minút. Osolíme a okoreníme, primiešame créme fraiche alebo kyslú smotanu, ak treba ešte trochu karí, tak pridáme. Podávame.
Autor: Miroslav Kubečka kuchár, špičkový foodstylista