BRATISLAVA. Ceny mlieka a mliečnych výrobkov už klesajú aj na Slovensku.
Napríklad nízkotučné a polotučné mlieko je v súčasnosti o 15 percent lacnejšie ako bolo v prvých troch mesiacoch minulého roku.
Najprv klesla cena surového mlieka, nasledovali ho trvanlivé mliekarenské výrobky, zasiahnuť by to malo všetky výrobky z mlieka na našich pultoch. Trend znižovania cien potvrdili prvovýrobcovia, spracovatelia aj obchodné reťazce.
„Dodávatelia postupne znižujú ceny, lebo na trhu sú prebytky. Výrazne zlacnelo najmä trvanlivé mlieko,“ povedal vrchný riaditeľ sekcie obchodu COOP Jednota Ján Bilinský. Hovorí, že na jún a júl dodávatelia avizujú ešte nižšie, takzvané letné ceny surového kravského mlieka. V lete sa totiž zvyšuje dojivosť kráv.
Bilinský preto predpokladá, že postupne od konca septembra by sa ceny mali po letnom výkyve postupne zvyšovať.
Prebytok = nižšie ceny
Za aktuálnym poklesom cien mlieka je jeho prebytok. Klesajúcu spotrebu v posledných mesiacoch, a teda jeho prebytky, spôsobili práve vysoké ceny výrobkov. Podľa prieskumnej agentúry GfK si ľudia kúpili na Slovensku v prvých troch mesiacoch tohto roka o vyše 13 percent menej mlieka.
Prebytok mlieka nie je len na Slovensku, ale aj napríklad v Česku a Nemecku. Analytik PPM Europe Pavel Říha hovorí, že mliekarne sú pod veľkým tlakom, aby sa presadili na trhu. „Vzhľadom na tlak, je už len otázne, kedy niekto zníži ceny,“ povedal Říha.
Tlak konkurencie potvrdila aj vedúca odbytu Gemerskej mliekarne Eleonóra Užiková. „Boli sme donútení znížiť ceny, museli sme sa prispôsobiť cenám ostatných mliekarní,“ povedala Užiková. Povedala, že nevie odhadnúť, či sa znižovanie cien udrží aj v nasledujúcich mesiacoch.
Říha dodal, že trh s mliekom je špecifický tým, že ceny sa menia rýchlo, keďže predzásobovanie je limitované trvanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov.
Ministerka chce bojovať s tichým cunami
O poklese cien mlieka hovorila včera na tlačovej besede aj ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (HZDS). Všeobecne ostala pesimistka, ostatné potraviny podľa nej čaká rast. Jej ministerstvo pôdohospodárstva už preto aj navrhlo, ako s vyššími cenami bojovať za štátne peniaze.
Na boj s potravinovou krízou, ktorú ona volá „tiché cunami“, chce vytvoriť krízový fond. Ten by mal zabezpečiť finančné zdroje v prípade potravinovej krízy.
„Krízový fond je nevyhnutný na to, aby Slovensko vedelo realizovať výkyvy, ktoré môžu v budúcnosti pre nežiaduce vplyvy nastať,“ povedala Kramplová. Koľko by malo doň ísť peňazí, ministerka nepovedala. Lebo je to len návrh.