Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír

Dnešné menu Okra

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala ...

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala súčasťou mnohých kuchýň, najmä v centrálnej Afrike, na Blízkom východe, v Európe - v Grécku a Turecku, v Karibiku, Indii a u kreolského obyvateľstva. Výborne chutí osmažená na oleji s cesnakom a paradajkami.História hovorí, že okra pochádza z Afriky. Záznamy o jej pestovaní na brehu Nílu sú z 13. storočia, odtiaľ sa dostala na Blízky východ, Arabi ju rozšírili do Indie a ďalej do Ázie. Do Ameriky ju asi koncom 17. storočia priniesli pravdepodobne otroci. V 19. storočí bola súčasťou ich jedálneho lístka a počas blokády v čase občianskej vojny sa používali jej sušené, pražené semená namiesto kávy. Ešte aj v súčasnosti sa v Západnej Afrike varí polievka zo sušenej okry, listov baobabu a ibištekového kvetu. Kreoli v Lousianne ju dnes považujú za súčasť svojej kuchyne. A inak to nie je ani v Karibskej oblasti. Bežná je aj na stole v Grécku a Turecku.

Pestovanie

Táto zelenina má rada slniečko. V trópoch vyrastie do stavu zberu za 60 dní. U nás sa musí vysievať do pareniska, potom sa rozsádza a do zeme sa vysádza v spone 60 x 30 cm až v máji, keď už nehrozia mrazy. Rastlina dorastá do výšky až 1,5 metra. Zbierajú sa 3- až

5-dňové plody, pevné a krehké. Ak sa nechajú dlhšie na rastline, ostanú drevnaté a nechutné. Semená sa pred úplným dozretím môžu požiť ako hrach. Zo zrelých obalov plodov sa robí povraz a papier. Plody bývajú zelené, hladké, na reze päťhranné, podobné čili papričkám, s dĺžkou 3 - 10 cm. Existujú však aj plody s drsným povrchom a bordovou farbou či odrody dlhé 20 cm, ktoré majú výbornú chuť.

Príprava a použitie

Dôležitá vec, ktorú je potrebné vedieť, je, že po nakrájaní začnú nezrelé semená vypúšťať lepkavú hmotu. Preto sa nakrájaná okra používa na zahustenie omáčok a polievok a vcelku napríklad ako cukina. Dá sa vyprážať, dusiť, pripravovať na pare a grilovať. Môže sa pridávať do pokrmov alebo jesť ako hlavné jedlo. Táto zeleninka je krehká a na jej prípravu stačí 5 10 minút. Výborne sa hodí s kyslastou zeleninou, napríklad s rajčinami.

Okra obsahuje pomerne dosť vitamínu A, menej vitamínu C. Je v nej zastúpený draslík, vápnik, horčík a železo, ďalej cukry, vláknina, kyselina listová a málo bielkovín.

tipy a triky

Okra nesmie prísť do styku s hliníkovým alebo medeným riadom, inak zmení farbu a bude vyzerať nechutne.

Pri príprave celej okry odrežeme len časť stonky, nerežeme až do plodu, inak by pustil veľa lepkavej hmoty.

Okru skladujeme vo vrecku v chladničke maximálne 3 - 4 dni, potom stráca krehkosť. Pred uskladnením ju neumyme, zmäkla by.

10 kúskov okry váži asi 100 gramov.

recepty

Rýchla okra (India)

  • 4 porcie
  • 350 g okry nakrájanej na malé kolieska
  • 1 cibuľa posekaná nadrobno
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL pomletých koriandrových semien
  • 1 ČL pomletých semien rímskej rasce
  • 1 ČL sušených drvených čili papričiek
  • 1/2 ČL garam masaly
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2 zelené čili
  • šťava z citróna
  • soľ

Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľku a keď zosklovatie, pridáme kurkumový, rascový a koriandrový prášok, garam masalu a sušené drvené čili. Pár minút miešame. Pridáme okru a zelené nasekané čili papričky, zalejeme asi 1 PL citrónovej šťavy a osolíme. Premiešame, prikryjeme a povaríme asi 5 minút. Podávame s hráškovou ryžou.

Cajunská okra (USA, Loiusiana)

6 porcií

  • 600 g očistených a posekaných paradajok
  • 600 g očistenej okry
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 sušenej bazalky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/2 t. ČL tymianu
  • 1/2 t. ČL oregana
  • 1/2 t. majoránky
  • 1/4 t. ČL pomletých feniklových semien
  • štipka soli
  • štipka kajenského korenia
  • čierne korenie
  • 500 ml vody
  • 1 PL škrobu alebo 1/2 ČL arrow rootu
  • 2 PL vody

Zmiešame okru s paradajkami, cibuľou, paprikou, cesnakom, kajenským korením, tymianom, oreganom, majoránkou, feniklom, soľou a korením v hlbokej panvici alebo vo woku. Pridáme 500 ml vody a varíme na miernom plameni asi 7 - 10 minút. Potom zmiešame škrob s 2 PL vody a primiešame do horúceho jedla. Krátko povaríme.

Pražená okra (Grécko)

4 porcie

  • 250 g okry
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletých koriandrových semien
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 PL posekanej bazalky
  • soľ

Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Na panvici rozpálime olej, pridáme okru, koriander, kardamón a opekáme jemne asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale neprivedieme až do varu. Preložíme na tanier a posypeme bazalkou.

Kuracie Gumbo (západná Afrika)

6 - 8 porcií

  • Gumbo je meno pre okru, ale aj pre polievku alebo husté jedlo
  • 1 kura asi 2 kg
  • 1 PL soli
  • 2 l vody
  • 200 g nasekanej údenej šunky
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 1 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/2 ČL sušeného tymianu
  • 400 g nasekanej okry
  • 1 PL škrobu

Kura alebo mladú sliepku uvaríme v slanej vode na miernom ohni do mäkka. Vývar zlejeme a oberieme mäso z kostí. V kastróle opražíme na masle zeler a šunku, potom pridáme bobkový list, petržlenovú vňať a tymian a opekáme ešte 2 minúty. Potom pridáme do vývaru opečenú šunku a okru, varíme 10 minút. Ak chceme, aby bolo jedlo hustejšie, neskôr pridáme ešte škrob. Ako posledné primiešame kuracie kúsky a necháme všetko prehriať. Podávame s ryžou.

Okra na oleji (Libanon)

4 porcie

  • 600 g okry vcelku
  • 2 posekané cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 4 veľké paradajky, ošúpané a posekané
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého korenia (nové korenie, muškát. orech a klinčeky)
  • soľ a korenie
  • 1 PL šťava z citróna

Na panvici opražíme do mäkka na oleji cibuľu a cesnak a pridáme okru. Opekáme asi 3 minúty, potom pridáme paradajky, koreniacu zmes, škoricu a varíme na slabom plameni asi 1 hodinu bez miešania. Nakoniec polejeme citrónom. Opatrne preložíme na tanier. Chutí výborne aj vychladené.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  2. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  3. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  6. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  7. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  8. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  9. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  10. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 467
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 089
  3. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 660
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 607
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 6 488
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 408
  7. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 5 225
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 675
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 429
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 429

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Pellegrini s Ficom si posielajú odkazy cez tlačovky

Pellegrini opäť odpovedal na otázky o Druckerovej strane.

Podcast Dobré Ráno
Komentár Zuzany Kepplovej

Pellegrini sa pustil do Fica, aj keď to maskoval

Akoby sme sledovali primárky v strane Smer.

Zuzana Kepplová
Ministerka Kalavská.