Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Okra

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala ...

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala súčasťou mnohých kuchýň, najmä v centrálnej Afrike, na Blízkom východe, v Európe - v Grécku a Turecku, v Karibiku, Indii a u kreolského obyvateľstva. Výborne chutí osmažená na oleji s cesnakom a paradajkami.História hovorí, že okra pochádza z Afriky. Záznamy o jej pestovaní na brehu Nílu sú z 13. storočia, odtiaľ sa dostala na Blízky východ, Arabi ju rozšírili do Indie a ďalej do Ázie. Do Ameriky ju asi koncom 17. storočia priniesli pravdepodobne otroci. V 19. storočí bola súčasťou ich jedálneho lístka a počas blokády v čase občianskej vojny sa používali jej sušené, pražené semená namiesto kávy. Ešte aj v súčasnosti sa v Západnej Afrike varí polievka zo sušenej okry, listov baobabu a ibištekového kvetu. Kreoli v Lousianne ju dnes považujú za súčasť svojej kuchyne. A inak to nie je ani v Karibskej oblasti. Bežná je aj na stole v Grécku a Turecku.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovanie

Táto zelenina má rada slniečko. V trópoch vyrastie do stavu zberu za 60 dní. U nás sa musí vysievať do pareniska, potom sa rozsádza a do zeme sa vysádza v spone 60 x 30 cm až v máji, keď už nehrozia mrazy. Rastlina dorastá do výšky až 1,5 metra. Zbierajú sa 3- až

5-dňové plody, pevné a krehké. Ak sa nechajú dlhšie na rastline, ostanú drevnaté a nechutné. Semená sa pred úplným dozretím môžu požiť ako hrach. Zo zrelých obalov plodov sa robí povraz a papier. Plody bývajú zelené, hladké, na reze päťhranné, podobné čili papričkám, s dĺžkou 3 - 10 cm. Existujú však aj plody s drsným povrchom a bordovou farbou či odrody dlhé 20 cm, ktoré majú výbornú chuť.

Príprava a použitie

Dôležitá vec, ktorú je potrebné vedieť, je, že po nakrájaní začnú nezrelé semená vypúšťať lepkavú hmotu. Preto sa nakrájaná okra používa na zahustenie omáčok a polievok a vcelku napríklad ako cukina. Dá sa vyprážať, dusiť, pripravovať na pare a grilovať. Môže sa pridávať do pokrmov alebo jesť ako hlavné jedlo. Táto zeleninka je krehká a na jej prípravu stačí 5 10 minút. Výborne sa hodí s kyslastou zeleninou, napríklad s rajčinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Okra obsahuje pomerne dosť vitamínu A, menej vitamínu C. Je v nej zastúpený draslík, vápnik, horčík a železo, ďalej cukry, vláknina, kyselina listová a málo bielkovín.

tipy a triky

Okra nesmie prísť do styku s hliníkovým alebo medeným riadom, inak zmení farbu a bude vyzerať nechutne.

Pri príprave celej okry odrežeme len časť stonky, nerežeme až do plodu, inak by pustil veľa lepkavej hmoty.

Okru skladujeme vo vrecku v chladničke maximálne 3 - 4 dni, potom stráca krehkosť. Pred uskladnením ju neumyme, zmäkla by.

10 kúskov okry váži asi 100 gramov.

recepty

Rýchla okra (India)

  • 4 porcie
  • 350 g okry nakrájanej na malé kolieska
  • 1 cibuľa posekaná nadrobno
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL pomletých koriandrových semien
  • 1 ČL pomletých semien rímskej rasce
  • 1 ČL sušených drvených čili papričiek
  • 1/2 ČL garam masaly
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2 zelené čili
  • šťava z citróna
  • soľ

Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľku a keď zosklovatie, pridáme kurkumový, rascový a koriandrový prášok, garam masalu a sušené drvené čili. Pár minút miešame. Pridáme okru a zelené nasekané čili papričky, zalejeme asi 1 PL citrónovej šťavy a osolíme. Premiešame, prikryjeme a povaríme asi 5 minút. Podávame s hráškovou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Cajunská okra (USA, Loiusiana)

6 porcií

  • 600 g očistených a posekaných paradajok
  • 600 g očistenej okry
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 sušenej bazalky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/2 t. ČL tymianu
  • 1/2 t. ČL oregana
  • 1/2 t. majoránky
  • 1/4 t. ČL pomletých feniklových semien
  • štipka soli
  • štipka kajenského korenia
  • čierne korenie
  • 500 ml vody
  • 1 PL škrobu alebo 1/2 ČL arrow rootu
  • 2 PL vody

Zmiešame okru s paradajkami, cibuľou, paprikou, cesnakom, kajenským korením, tymianom, oreganom, majoránkou, feniklom, soľou a korením v hlbokej panvici alebo vo woku. Pridáme 500 ml vody a varíme na miernom plameni asi 7 - 10 minút. Potom zmiešame škrob s 2 PL vody a primiešame do horúceho jedla. Krátko povaríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pražená okra (Grécko)

4 porcie

  • 250 g okry
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletých koriandrových semien
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 PL posekanej bazalky
  • soľ

Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Na panvici rozpálime olej, pridáme okru, koriander, kardamón a opekáme jemne asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale neprivedieme až do varu. Preložíme na tanier a posypeme bazalkou.

Kuracie Gumbo (západná Afrika)

6 - 8 porcií

  • Gumbo je meno pre okru, ale aj pre polievku alebo husté jedlo
  • 1 kura asi 2 kg
  • 1 PL soli
  • 2 l vody
  • 200 g nasekanej údenej šunky
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 1 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/2 ČL sušeného tymianu
  • 400 g nasekanej okry
  • 1 PL škrobu

Kura alebo mladú sliepku uvaríme v slanej vode na miernom ohni do mäkka. Vývar zlejeme a oberieme mäso z kostí. V kastróle opražíme na masle zeler a šunku, potom pridáme bobkový list, petržlenovú vňať a tymian a opekáme ešte 2 minúty. Potom pridáme do vývaru opečenú šunku a okru, varíme 10 minút. Ak chceme, aby bolo jedlo hustejšie, neskôr pridáme ešte škrob. Ako posledné primiešame kuracie kúsky a necháme všetko prehriať. Podávame s ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Okra na oleji (Libanon)

4 porcie

  • 600 g okry vcelku
  • 2 posekané cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 4 veľké paradajky, ošúpané a posekané
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého korenia (nové korenie, muškát. orech a klinčeky)
  • soľ a korenie
  • 1 PL šťava z citróna

Na panvici opražíme do mäkka na oleji cibuľu a cesnak a pridáme okru. Opekáme asi 3 minúty, potom pridáme paradajky, koreniacu zmes, škoricu a varíme na slabom plameni asi 1 hodinu bez miešania. Nakoniec polejeme citrónom. Opatrne preložíme na tanier. Chutí výborne aj vychladené.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  8. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  9. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  5. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  6. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  7. Stiahnite si stovky e-kníh
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 497
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 605
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 566
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 302
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 231
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 063
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 448
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 875
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 138
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 9 h