Jakon - potravina i krmovina

Rôzne potravinové zdroje môžu tvoriť pestrú, striedmu a vyváženú stravu. Energeticky dôležitá zložka pre ľudský organizmus je okrem iných látok aj inulín, ktorý sa trávením nerozkladá a nerozlaďuje hladinu cukru v krvi. Zaujímavý je preto v prevencii ...

Koreňové hľuzy sú dosť krehké a ľahko sa poškodzujú.Koreňové hľuzy sú dosť krehké a ľahko sa poškodzujú.

Rôzne potravinové zdroje môžu tvoriť pestrú, striedmu a vyváženú stravu. Energeticky dôležitá zložka pre ľudský organizmus je okrem iných látok aj inulín, ktorý sa trávením nerozkladá a nerozlaďuje hladinu cukru v krvi. Zaujímavý je preto v prevencii a podpornej liečbe cukrovky a ďalších civilizačných ochorení. Považuje sa za potravinársku rozpustnú vlákninu. Nachádza sa v topinamburoch, čakanke, hadomore španielskom, artičoke, v cibuľovej zelenine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V posledných rokoch sa dostáva do povedomia aj jakon - hľuznatá okopanina, ktorá sa využíva ako lahôdková zelenina, liečivá rastlina a krmovina.

SkryťVypnúť reklamu

"Keď porovnáme hľuznaté okopaniny, tak zemiakové a topinamburové hľuzy sú produktom podzemného rozkonárovania. Sú to zhrubnuté rastové vrcholy na koncoch stolonov. Jakon vytvára dvojaké hľuzy - koreňové a stonkové. Koreňové vznikajú zhrubnutím niektorých koreňov. Sú zásobnou časťou rastliny a možno ich konzumovať. Nedajú sa nimi množiť rastliny. Stonkové hľuzy sa vytvárajú na stonke tesne pod povrchom pôdy. Nie sú vhodné na konzumáciu, ale na množenie," vysvetľuje František Horvát z Katedry rastlinnej výroby Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Jakon pochádza z Južnej Ameriky. Pestuje sa najmä na východných svahoch Ánd do nadmorskej výšky 3300 metrov ako viacročná rastlina.

"V našich pestovateľských podmienkach je to pre nízke teploty len jednoročná rastlina. Najlepšie sa jej darí v kukuričnej výrobnej oblasti. Zatiaľ sa pestuje len na malých plochách v záhradkách. V kvetináčoch sa predpestujú balíčkované sadby z množiteľských hľúz. Rastliny sa presádzajú po 15. máji v spone 0,7 x 0,7 metra. Pravidelne sa okopávajú a zavlažujú. Koreňové hľuzy sú citlivé na nízke teploty, sú dosť krehké a ľahko sa mechanicky poškodzujú. Preto sa opatrne zberajú ešte pred príchodom mrazov," hovorí František Horvát a dodáva, že poškodené časti hľúz sa zasypávajú drevným popolom a uskladňujú sa v debničkách alebo vo vreckách, v chladných nemrazivých podmienkach.

SkryťVypnúť reklamu

"Takéto hľuzy sa môžu využívať v surovom stave samostatne alebo v zeleninových šalátoch, pri kuchynských úpravách, zavárané v zmesi s niektorými ovocnými druhmi. Zo šťavy možno vyrábať jakonový sirup na sladenie jedál. Získame ho šetrným odparovaním vylisovanej šťavy, pri teplote 40 °C. Sirup má tmavohnedú farbu, hustú konzistenciu a príjemnú chuť pripomínajúcu kvetový med."

Je veľmi dôležité pravidelne konzumovať dostatok surového ovocia a zeleniny, medzi nimi bežné i menej známe druhy. Jakon je takouto menej známou zdravou nízkoenergetickou potravinou s nízkym glykemickým indexom.

"Je zdrojom antioxidantov, draslíka, vápnika, horčíka a mnohých ďalších stopových prvkov. Zaslúžil by si väčšiu pozornosť pestovateľskej i spotrebiteľskej verejnosti ako doplnok zdravej výživy," zdôrazňuje František Horvát.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu