Recept nesmie byť tajný

Receptúry na prípravu jedál si podľa obchodnej inšpekcie môže vyžiadať dozorný orgán, ale aj návštevník reštaurácie.

Informáciu, či je hmotnosť mäsa uvedená v jedálnom lístku v surovom, alebo tepelne upravenom stave, by sa mal hosť dozvedieť predtým, ako si jedlo objedná.Informáciu, či je hmotnosť mäsa uvedená v jedálnom lístku v surovom, alebo tepelne upravenom stave, by sa mal hosť dozvedieť predtým, ako si jedlo objedná. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WWW.SXC.HU)

BRATISLAVA. Zákon o ochrane spotrebiteľa stanovuje obchodníkom, ale aj gastronomickým zariadeniam povinnosť predávať výrobky v správnej hmotnosti, miere alebo množstve. Spotrebiteľom zároveň umožňuje prekontrolovať si správnosť týchto údajov. V praxi však často len veľmi problematicky zistia, či im neposkytli menšiu porciu jedla, než si objednali.

Hmotnosť v jedálnom lístku

Pokrmy, ktoré reštaurácie, bufety či bistrá ponúkajú, môžu predávať na hmotnosť, alebo na porcie. „V každom prípade musí byť spotrebiteľ informovaný o skutočnom spôsobe predaja,“ vraví Helena Homolová z komunikačného odboru Ústredného inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prevádzkovatelia gastronomických zariadení uvádzajú v jedálnom lístku či na spoločnom informačnom cenníku hmotnosť ponúkaných porcií, pokiaľ ide o mäsovú zložku, dvomi spôsobmi. Buď v surovom stave, alebo v stave pripravenom na konzumáciu, teda po tepelnej úprave. „Slovenská obchodná inšpekcia v cenovej ponuke reš­pektuje obidva spôsoby označenia hmotností porcií pri mäsovej zložke. Zákazník však musí byť jednoznačne informovaný o tom, v akom stave je hmotnosť jedla uvádzaná,“ dodáva Homolová.

Hmotnosť príloh, teda napríklad hranolkov či ryže musí byť uvedená v hotovom stave po ukončení technologického procesu prípravy.

Možnosť vlastných receptúr

Reklamácia chuti jedla, ktorá nezodpovedá tomu, na čo je hosť zvyknutý z domova alebo aj z iných reštaurácií, je problematická aj preto, že receptúry na prípravu jedál nie sú záväzné. Môže sa teda stať, že napríklad špagety carbonara budú mať v reštaurácii na jednom konci ulice odlišné zloženie i chuť ako v podniku na jej druhom konci.

SkryťVypnúť reklamu

Prevádzkovateľ reštaurácie si môže zvoliť akékoľvek receptúry, aj vypracovať vlastné. „Záväznými sa stávajú v okamihu, keď prevádzkovateľ podniku deklaruje, že podľa nich­ jedlo pripravil,“ vraví Homolová.

Kontrola z dvoch strán

Sklamaniu z toho, že vám na stôl donesú menšiu porciu, jedlo z iných ingrediencií, než ste chceli alebo pripravené na odlišný spôsob, ako poznáte, by sa malo dať, podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie, pre­d­ísť­. Prevádzkovateľ reštaurácie či pohostinstva je povinný mať na mieste ponuky po celý prevádzkový čas receptúru, podľa ktorej sa jedlo pripravuje.

Tú musí, podľa inšpekcie, nielen na požiadanie orgánov, ktoré vykonávajú dozor nad dodržiavaním ustanovení zákona o ochrane spotrebiteľa, ale aj návštevníka podniku, ktorý preukáže záujem predložiť a umožniť im tak prekontrolovať hmotnosť podanej porcie či jej zloženie. Ak tak neurobí, porušuje zákon o ochrane spotrebiteľa.

SkryťVypnúť reklamu

Pre podnik sa receptúra stáva záväznou v okamihu, keď jeho prevádzkovateľ deklaruje, že podľa nej jedlo pripravil.

Helena Homolová, Slovenská obchodná inšpekcia

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  5. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  5. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  6. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  7. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  8. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 247
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 666
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 199
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 580
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 385
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 209
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 833
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 767
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu