Limity pri karte musí hosť poznať

Ak si reštaurácia stanoví podmienky pri platbe kartou, musí o tom vopred zákazníkov informovať.

BRATISLAVA. Reštaurácia, ktorá sa rozhodne prijímať platobné karty, by nemala podmieňovať možnosť bezhotovostnej úhrady výškou účtu za konzumáciu. Ak tak predsa len urobí, musí o tom hostí vopred a na viditeľnom mieste informovať.

Iba za viac jedla

Neochoty akceptovať platobnú kartu pri úhrade jedla v jednej z nitrianskych reštaurácií, sa týkal aj podnet, s ktorým sa Pavol obrátil na portál www.staznosti.sme.sk. Nemal pri sebe dostatočnú hotovosť a pre obed vo vybranej reštaurácii sa rozhodol aj preto, že na dverách videl logá firiem Visa a Mastercard.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Po konzumácii som si objednal účet. Bol približne na 280 korún, čašníkovi som podal kartu, na čo mi oznámil, že platby kartou prijímajú len od výšky 400 korún,“ spomína.

Oponoval, že takýto oznam nemá reštaurácia v jedálnom lístku ani na dverách. Čašník však odvetil, že s tým nič nenarobí, keďže im to prikázal majiteľ. Napokon s priateľkou dali sumu v hotovosti dohromady, no po tejto skúsenosti sa rozhodol do podniku viac nevstúpiť. Majiteľ reštaurácie sa k problému pre portál za takmer tri mesiace nevyjadril.

Informácie vopred

Výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák si myslí, že prevádzkovatelia podnikov si limit pri malých sumách uplatňujú zrejme pre bankové poplatky za kartové transakcie. Za akceptáciou platobných kariet až od vyššej sumy útraty však môže byť aj snaha prevádzkovateľov zachovať si istú sumu peňazí v hotovosti v pokladni podniku.

SkryťVypnúť reklamu

Ak si však prevádzkovateľ reštaurácie určuje podmienky platby za poskytnutú službu, musí o tom podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie spotrebiteľa informovať v čase jeho rozhodovania pre danú službu. To znamená, že vopred a nie až pri platení za službu.

Autor: den

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 319
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 852
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 686
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 201
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 664
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 405
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 735
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 569
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu