Jedlo i nápoj treba reklamovať okamžite

Ak spotrebiteľ dostane pokazený pokrm alebo nedoliaty nápoj, má právo na výmenu za iný. Ak mu ho neprinesú, nemal by platiť.

Reštaurácia nemusí reklamáciu uznať, ak si ju hostia uplatnia až po skonzumovaní jedla či vypití nápoja.Reštaurácia nemusí reklamáciu uznať, ak si ju hostia uplatnia až po skonzumovaní jedla či vypití nápoja. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WWW.SXC.HU)

BRATISLAVA. Čas môže byť hlavným spojencom prevádzkovateľa reštaurácie a najväčším nepriateľom jej hosťa, ak v podniku dostane na stôl nedovarené, pripálené či neúplné jedlo alebo nedomeraný či zriedený nápoj.

S každou ďalšou minútou môže byť reklamácia ťažšia. Ak sa neozve okamžite, obsluha to môže brať ako prejav súhlasu, a to aj v prípade, ak vie o tom, že má dôvod na nespokojnosť.

Situácia sa nemusí opakovať

¶Podľa slov ústrednej riaditeľky Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadeždy Machútovej musí zákazník v reš­taurácii, ale aj v bufete reklamovať nedostatky ihneď. „Následná kontrola jeho individuálne právo už nevymôže,“ tvrdí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr hosť stráca možnosť domôcť sa odškodnenia aj preto, že inokedy sa tá istá situácia, do ktorej sa dostal, nemusí opakovať. A to ani v čase, keď podnik navštívi na základe podnetu obchodná inšpekcia, takže prevádzkovateľ môže vyviaznuť úplne bez postihu.

Slová o neopakovateľnosti chvíle potvrdzuje aj skúsenosť Martina. Počas návštevy podniku v centre Bratislavy si objednal miešaný nápoj, ktorý nepoznal. Bol s ním spokojný, preto si ho pri ďalšej návšteve v tom istom podniku vypýtal znovu. S prekvapením zistil, že mu priniesli nápoj inej farby a zloženia než dva týždne predtým. Pri jednej z objednávok ho teda podnik oklamal.

Hosť má právo na náhradu

Zákazník musí jedlo alebo nápoj reklamovať u obsluhujúceho personálu či u vedúceho prevádzky. Hoci sa obsluha často snaží hostí odbiť tým, že sťažnosti rieši majiteľ a ten v podniku práve nie je, netreba sa nechať odradiť. V každej prevádzke musí byť prítomný zamestnanec, ktorý je poverený vybavovať reklamácie.

SkryťVypnúť reklamu

Hosť nesmie zo zle domeraného nápoja odpiť a z jedla, ktoré už na pohľad nevyhovuje, by nemal odjesť. Po zistení nedostatku má právo na nápravu, teda na výmenu jedla či nápoja za nové. Toto právo zákazníci často nevyužívajú. Obávajú sa, ako by sa im mohla obsluha na druhom jedle či nápoji „odmeniť“ za ich výhradu.

„Ak personál nie je ochotný nedostatok odstrániť, spotrebiteľ najlepšie urobí, keď nápoj nevypije, jedlo nezje a využije služby inej prevádzky. V takom prípade nevznikne povinnosť uhradenia objednávky,“ vraví Helena Homolová z komunikačného odboru Slovenskej obchodnej inšpekcie.


Dôležitý je prístup personálu

Skúsenosti návštevníkov reštaurácií či bufetov, ale aj kontrolórov obchodnej inšpekcie potvrdzujú, že reklamačné konanie v gastronomických zariadeniach je problematickejšie než v obchode či v iných prevádzkach poskytujúcich služby.

SkryťVypnúť reklamu

Hosť nespokojný s nedovarenou ryžou, pripáleným mäsom, ale aj tým, že na jedlo musel dlho čakať, má pri reklamácii jednoduchšiu situáciu než zákazník, ktorému jedlo nechutí, pretože je zvyknutý na iný spôsob prípravy.

To, či sa podarí vyriešiť problém k spokojnosti, závisí od prístupu personálu. Ten rozhodne, či zákazníkovi poskytne, možno aj za menšiu výhradu k časti jedla alebo službám celý nový pokrm, bonus v podobe dezertu navyše, či zľavu z ceny na účte, alebo mu ani reklamáciu závažného nedostatku neuzná.

Reklamácia ako každá iná

Ak personál reštaurácie nie je ochotný reklamáciu akceptovať a nedostatky jedál či nápojov, ale aj porušenia zásad hygienických predpisov na mieste odstrániť a trvá na zaplatení účtu za konzumáciu, zákazníkovi ostáva možnosť podať písomnú reklamáciu majiteľovi podniku. Ten sa ňou musí zaoberať a vybaviť ju do 30 dní od obdržania.

SkryťVypnúť reklamu

„Pokiaľ k dohode nedôjde a poskytovateľ stravovacej či pohostinskej služby nie je ochotný nedostatky odstrániť, uvádza nepresvedčivé dôvody alebo odmieta dôvody hosťa na reklamáciu prijať, zákazník môže využiť svoje poznatky ako podnet pre kontrolný orgán,“ dodáva Homolová.

Najčastejšie prehrešky

v jedálnom lístku alebo na tabuli informujúcej o dennom menu nie je uvedená hmotnosť jedla,

pod zaujímavými názvami pokrmov nie je uvedené ich zloženie, takže hosť nevie, čo si má pod nimi predstaviť,

jedlá alebo nápoje má reštaurácia uvedené v jedálnom lístku, ale nemá ich reálne v ponuke,

v pohári nie je nápoj v takom množstve, aké hosť chcel,

hmotnosť prílohy alebo aj mäsa nezodpovedá tomu, čo reštaurácia uvádza v jedálnom lístku,

SkryťVypnúť reklamu

jedlo nie je čerstvé, je oschnuté alebo studené,

čašník prinesie niečo iné, než o čo ho hosť pôvodne požiadal,

nápoj je zriedený vodou alebo znehodnotený ľadom,

na účte figurujú aj jedlá alebo nápoje, ktoré si hosť neobjednal, ani ich nedostal,

jedlo obsluha prinesie na obitých tanieroch, nápoj naleje do špinavého pohára.

Podnik môže preveriť inšpekcia

BRATISLAVA. Ak nie je personál reštaurácie či prevádzkovateľ bufetu ochotný zaoberať sa podnetom hosťa počas jeho návštevy, či neskôr, keď mu zašle reklamáciu, ostáva mu možnosť obrátiť sa na inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie. Ak kontrola zistí také nedostatky ako hosť, alebo potvrdí, že podnikateľ nevybavil reklamáciu do 30 dní, nevyhne sa pokute.

Dodržiavanie hygieny pri príprave jedla si všíma inšpekcia, dohľad nad zdravotnou neškodnosťou jedál zabezpečuje, na základe podnetov, kontrol a vyšetrení, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

(den)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 781
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 064
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 820
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 476
  5. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 4 437
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 808
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 570
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu