Gastrolístky budú mať vyššiu cenu

Niektorí zamestnávatelia budú musieť viac prispievať na stravovanie svojich zamestnancov. Minimálna hodnota gastrolístka sa zvýši už čoskoro.

(Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť stravné pri pracovných cestách. Zmena by sa však týkala aj ľudí, ktorí služobne necestujú. Zamestnávateľ by im musel viac prispievať na stravovanie formou takzvaných gastrolístkov.

Hodnota gastrolístka závisí od výšky stravného pri pracovnej ceste dlhej 5 až 12 hodín. Ministerstvo ju navrhuje zmeniť z 89 na 98 korún.

Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent zo spomínanej sumy. Dnes je to 67 korún, po zvýšení by to bolo 74 korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vzrastú aj náklady firiem

SkryťVypnúť reklamu

Ministerstvo zmenu navrhuje „v nadväznosti na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní“. Od decembra 2005, keď sa naposledy stravné zvýšilo, do januára 2008 ceny vzrástli o 10,1 percenta.

Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva tvrdí, že zvýšenie stravného „môže mať len zanedbateľný dosah na hospodárenie podnikateľskej sféry“.

Podnikateľom sa síce zvýšia náklady, ale zníži sa základ dane, lebo gastrolístky v istej hodnote sú daňovým nákladom.

Ide o milióny korún

Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu, hovorí, že „zamestnávatelia sú zásadne proti akejkoľvek forme prispievania na stravu“.

Sedem korún, o ktoré sa minimálna hodnota gastrolístka zvýši, síce nie je veľa, ale pri 2,3 milióna zamestnaných na Slovensku to pre zamestnávateľov znamená takmer o 200 miliónov korún ročne vyššie výdavky, vyratúva Orgonáš.

SkryťVypnúť reklamu

„Pre podnikateľa to znamená zvýšenú záťaž,“ tvrdí aj prezident Slovenskej asociácie ma­lých podnikov Vladimír Sirotka.

Pre štedrejších

sa nič nemení

Petrová pripomína, že od výšky stravného sa odvádza len najnižšia možná hodnota poukážky. Zvýšenie stravného „môže preto mierne zvýšiť“ len náklady tých zamestnávateľov, ktorí poskytujú najnižšie 67-korunové gastrolístky.

Mnohé firmy dávajú zamestnancom gastrolístky napríklad za 80, 90, 100 korún. Ich by sa zmena nedotkla.

Zamestnávateľ prispieva na jeden gastrolístok najmenej 55 percentami jeho ceny. Ak je jeho hodnota viac ako 89 korún, neoplatí sa mu prispievať vyšším percentom, lebo to už nie je daňový náklad. Zvyšok sumy strháva zo mzdy zamestnanca.

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu nemá k zvýšeniu stravného, teda ani hodnoty gastrolístkov, zásadné výhrady. „Moderným firmám na zamestnancoch záleží a nepotrebujú šetriť na takýchto položkách,“ povedal generálny sekretár zväzu Štefan Petkanič.

SkryťVypnúť reklamu

Stravné pri pracovných cestách sa má zvýšiť opatrením, ktoré ministerstvo už dalo pripomienkovať. Účinné má byť hneď, ako ho ministerstvo vydá, čo môže byť už v máji.

Cena lístka

Od 1. septembra 2007 gastrolístok, ktorým zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovanie, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.

Už od mája to môže byť najmenej 74 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu