BRATISLAVA. Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť stravné pri pracovných cestách. Zmena by sa však týkala aj ľudí, ktorí služobne necestujú. Zamestnávateľ by im musel viac prispievať na stravovanie formou takzvaných gastrolístkov.
Hodnota gastrolístka závisí od výšky stravného pri pracovnej ceste dlhej 5 až 12 hodín. Ministerstvo ju navrhuje zmeniť z 89 na 98 korún.
Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent zo spomínanej sumy. Dnes je to 67 korún, po zvýšení by to bolo 74 korún.
Vzrastú aj náklady firiem
Ministerstvo zmenu navrhuje „v nadväznosti na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní“. Od decembra 2005, keď sa naposledy stravné zvýšilo, do januára 2008 ceny vzrástli o 10,1 percenta.
Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva tvrdí, že zvýšenie stravného „môže mať len zanedbateľný dosah na hospodárenie podnikateľskej sféry“.
Podnikateľom sa síce zvýšia náklady, ale zníži sa základ dane, lebo gastrolístky v istej hodnote sú daňovým nákladom.
Ide o milióny korún
Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu, hovorí, že „zamestnávatelia sú zásadne proti akejkoľvek forme prispievania na stravu“.
Sedem korún, o ktoré sa minimálna hodnota gastrolístka zvýši, síce nie je veľa, ale pri 2,3 milióna zamestnaných na Slovensku to pre zamestnávateľov znamená takmer o 200 miliónov korún ročne vyššie výdavky, vyratúva Orgonáš.
„Pre podnikateľa to znamená zvýšenú záťaž,“ tvrdí aj prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.
Pre štedrejších
sa nič nemení
Petrová pripomína, že od výšky stravného sa odvádza len najnižšia možná hodnota poukážky. Zvýšenie stravného „môže preto mierne zvýšiť“ len náklady tých zamestnávateľov, ktorí poskytujú najnižšie 67-korunové gastrolístky.
Mnohé firmy dávajú zamestnancom gastrolístky napríklad za 80, 90, 100 korún. Ich by sa zmena nedotkla.
Zamestnávateľ prispieva na jeden gastrolístok najmenej 55 percentami jeho ceny. Ak je jeho hodnota viac ako 89 korún, neoplatí sa mu prispievať vyšším percentom, lebo to už nie je daňový náklad. Zvyšok sumy strháva zo mzdy zamestnanca.
Zväz chemického a farmaceutického priemyslu nemá k zvýšeniu stravného, teda ani hodnoty gastrolístkov, zásadné výhrady. „Moderným firmám na zamestnancoch záleží a nepotrebujú šetriť na takýchto položkách,“ povedal generálny sekretár zväzu Štefan Petkanič.
Stravné pri pracovných cestách sa má zvýšiť opatrením, ktoré ministerstvo už dalo pripomienkovať. Účinné má byť hneď, ako ho ministerstvo vydá, čo môže byť už v máji.
Cena lístka
Od 1. septembra 2007 gastrolístok, ktorým zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovanie, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.
Už od mája to môže byť najmenej 74 korún.