Baklažán obmedzí obsah cholesterolu

Baklažán alebo ľuľok jedlý je jednoročná kríčkovitá rastlina, ktorá dorastá do výšky 0,4 až 1 meter. Konzumnou časťou sú plody vajcovitého, guľatého až hruškovitého tvaru. Šupku majú sfarbenú väčšinou tmavofialovo, ale aj na bielo - podľa odrody.

(Zdroj: Archív)

Dužina je biela alebo zelenkastá, obsahuje drobné semená.

Konzumujú sa mladé plody, ktoré sú už typicky vyfarbené a v dužine majú ešte nevyvinuté semená. Postupným narastaním a v botanickej zrelosti sa zvýši obsah solanínu a plody sa stávajú nepožívateľnými.

Baklažán obsahuje vitamín C, kyselinu askorbovú, vitamín PP, niacín a vitamín A ako karotén. Z minerálnych látok je to draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo a síra. Obsahuje tiež vysoké množstvo pektínu, ktorý má schopnosť viazať ťažké kovy a umožňuje ich vylučovanie. Zvláštnu, nepatrne horkastú chuť mu dodávajú triesloviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Baklažán znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene, pôsobí antireumaticky a čistí krv. Čerstvá šťava z plodov má antibiotické účinky a pri kožných problémoch sa používa na potlačenie ekzémov a ložísk psoriázy.

Plodina sa pestuje z predpestovaných priesad. Vyhovujú jej hlboké, prevzdušnené pôdy, dobre zásobené živinami. Priesady možno dopestovať vo fóliovníku alebo v skleníku. Semená sa vysievajú do sadbovačov v polovici marca. Baklažán má vysoké nároky na teplo, preto sa vysádza na hriadky až v druhej polovici mája. Povolené odrody sú Český raný, Júlia, Klasik a Krasan.

Počas vegetácie je dôležité udržiavať porast bez burín a pôdu v kyprom stave. Závlaha je najdôležitejšia v období kvitnutia, nasadzovania a zväčšovania plodov.

SkryťVypnúť reklamu

Plody zberáme vtedy, keď sa prestali zväčšovať, dosiahli normálnu veľkosť, tvar, vyfarbenie a lesk, od konca júla. Opatrne ich odrežeme aj so stopkou tak, aby sme nepoškodili šupku. Po zbere sa majú skladovať čo najkratšie.

Spracovať ich môžeme zapekaním, dusením, vyprážaním. Veľmi chutný je baklažán plnený mäsovou alebo zeleninovou plnkou a zapečený v rúre.

Autor: Ján Červenka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 597
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 330
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 720
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 153
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 357
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 860
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 889
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 367
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu