V súčasnosti hydinári predávajú obchodníkom kilogram mäsa za približne 58 korún. Malo by to stúpnuť o 5 až 6 korún. Cena za výkup živej hydiny od chovateľov by mala stúpnuť o 2 až 3 koruny za kilogram.
Slovenskí chovatelia aj spracovatelia hydiny sú podľa únie hydinárov od začiatku roka v stratách. Nárast cien vstupov, najmä obilia do kŕmnych zmesí, sa im totiž nepodarilo premietnuť do cien hydiny. Strata na kilogram mäsa je podľa Romana pri výrobných fabrikách okolo 3,5 koruny na kilogram mäsa.
Ročná produkcia hydiny na Slovensku sa vlani znížila z takmer 120tisíc na menej ako 100tisíc ton. Dovoz stúpol na 50tisíc ton.
„Hydinári veľa investovali do nových technológií, aby splnili hygienické kritériá únie a teraz by sme mali otvárať trh pre tovary, ktoré tieto kritériá nemusia spĺňať,“ povedal výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Vladimíra Bašteka. Podľa neho je diskutované otváranie európskych trhov pre lacný dovoz z krajín mimo únie neprijateľné. (čtk)