Dnešné menu Červené pomaranče

Zvláštnosťou medzi citrusmi sú takzvané červené, krvavé pomaranče alebo Blood Oranges, ktorých sezóna práve vrcholí. Sú nesmierne chutné, šťavnaté a menej kyslé ako klasické pomaranče. Výborne sa hodia do šalátov a na prípravu ovocných nápojov a sorbetov

. Krvavé pomaranče patria medzi najväčšiu kulinársku pochúťku pre svoju sladkosť a povedané slovami vinára - aj pomerne dlhý jahodovo-ríbezľový dojazd. Preto si nenechajte túto pochúťku ujsť.

tipy a triky

  • Pri kúpe pomarančov je dobré dôkladne si pomaranč "ohmatať". Mal by mať pevnú šupku a mal by byť dosť ťažký. Taký pomaranč bude šťavnatý.
  • Pomaranče uložené v chladničke, v boxe na ovocie a zeleninu, vydržia čerstvé až mesiac. Pri izbovej teplote asi jeden týždeň.
  • Malé zelenasté fľaky na šupke neprekážajú, pomaranč je už zrelý.

Presný pôvod červených pomarančov je neznámy, no odhaduje sa, že boli vyšľachtené začiatkom 19. storočia na Sicílii. Vyšľachtené možno ani nie je správne slovo, bola to skôr vec náhody, pretože vedci doteraz nevedia povedať, ako je to možné. O Sicílii sa uvažuje preto, lebo v okolí sopky Etny sa už dávno pestujú špeciálne pomaranče Tarroco známe v celom svete, predávané pod značkou Volcano Oranges s označením Indicazione Geografica Protetta čiže chránené geografické označenie. Zo Sicílie sa dostali v začiatkom 20. storočia spolu s emigrantmi do USA a ostatných oblastí - na Blízky východ, do Španielska, Grécka a sever Afriky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aké poznáme

Najznámejšie druhy sú Moro, Tarroco, Sanguina a najčervenšie sú Sanguinelli, kde býva aj šupka červená, sú však menej sladké až horkasté v porovnaní s odrodou Moro. Všetky druhy sú chutné pri priamej konzumácii a vedia oživiť akýkoľvek ovocný šalát. Moro pomaranče majú bohatú chuť a po zjedení ostáva na jazyku dlho jahodovo-malinová chuť. Dužina neobsahuje žiadne alebo len minimum kôstok. Moro sú červené pomaranče, farba dužiny sa pohybuje od oranžového žilkovania prekladaného červeným až po tmavočervenú, krvavú až takmer čiernu. Dužina tmavne postupne, ako pomaranče dozrievajú. Jej sfarbenie je zvláštnosťou, spôsobuje ho látka antocyanín, ktorá sa objavuje pri červenom ovocí (napríklad pri slivkách a čučoriedkach), kvetoch a stromoch, ale nie pri pomarančoch.

SkryťVypnúť reklamu

Tento druh pomarančov potrebuje na rast rozdielne teploty medzi nocou a dňom. Teplo cez deň pomáha vytvárať cukry, chlad noci zasa sfarbenie. Tie, ktoré narastú v polotieni, mávajú intenzívnejšie sfarbenie ako plody vystavené priamemu slnku. Vrchol dozrievania je od polovice zimy do polovice jari, teda asi od decembra do začiatku mája.

Sú to malé až stredne veľké pomaranče s hrubšou šupkou, ktorá sa ťažko šúpe. Najsladšie a s najvyšším obsahom vitamínu C zo všetkých druhov pomarančov je práve odroda Tarroco, pôvodom z Talianska, podľa všetkého odvodená od španielskej odrody Sanguinella. Nazýva sa aj polokrvavá, keďže sfarbená býva len časť buniek rovnako ako pri odrode Moro. Výhodou je, že po dozretí môže ostať na strome ešte niekoľko mesiacov a je vhodná na neskorší zber.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie

Červená pigmentácia obsiahnutá v červených pomarančoch má vskutku skvelé účinky na náš organizmus. Je účinným antioxidantom, teda ochraňuje organizmus pred starnutím buniek, chráni tiež pred voľnými radikálmi a tým aj pred vznikom mnohých chorôb (choroby pečene, diabetes, epilepsia, srdcové choroby a ďalšie). Obsah vitamínu C, karoténu, draslíka a vlákniny v červených pomarančoch má veľký vplyv na naše zdravie. Pomáhajú znižovať krvný tlak, podieľajú sa na správnom vyprázdňovaní čriev a na odolnosti organizmu.

Recepty

Opekaná cvikla a šalát z krvavých pomarančov

  • 4 porcie
  • 700 g cvikly
  • 700 g zlatej cvikly (žltej)
  • extra olivový olej
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 50 ml sherry octu
  • 150 g mladej rukoly
  • 200 g mladých špenátových lístkov
  • 150 g posekanej pažítky
  • 6 malých krvavých pomarančov

Rúru predhrejeme na 200 °C. Z cvikly odstránime korene a vňať, dobre umyjeme. Do pekáča dáme alobal, do neho cviklu, tú potrieme olejom, posolíme a okoreníme, prikryjeme a pečieme domäkka - až kým nôž ľahko vojde do buľvy. Potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Kým sa cvikla pečie, ošúpeme pomaranče. Ostrým malým nožom odrežeme kôru tak, aby ostala dužina bez bielej časti. Potom pomaranč narežeme na asi 6 mm hrubé kruhy. Tie rozrežeme na polkruhy. Poukladáme ich na tanier a dáme do chladničky vychladnúť. Rukolu a špenát umyjeme a vysušíme. Každú cviklu rozrežeme na 8 dielcov. Jednotlivé druhy cvikly však ešte nezmiešame, aby sa navzájom nezafarbili. Všetko polejeme octom, posolíme a okoreníme. Necháme marinovať aspoň 10 hodín v chladničke. Na veľký tanier potom dáme zelené lístky, na ne cviklu s pomarančmi a všetko posypeme pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvá šťava

  • 1 pohár
  • 3 krvavé pomaranče
  • 1 ružový grapefruit

Šťavu vytláčame na sklenenom alebo umelohmotnom citrusovači, aby sme stykom s kovom nezničili vitamíny. Nalievame do vysokých vychladených pohárov a podávame. Takáto šťava rýchlo oxiduje a stráca na kvalite, preto ju vypijeme do 10 minút po vytlačení.

Sorbet

  • 4 porcie
  • 500 ml šťavy z krvavých pomarančov
  • 100 g trstinového cukru

Cukor vsypeme do panvice, prilejeme trochu šťavy a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom sirup nalejeme k zvyšku šťavy z pomarančov. Necháme vychladnúť a sladkú pochúťku prelejeme do zmrzlinového strojčeka alebo do plastovej plochej nádoby a vložíme do mrazničky. Necháme zmraziť na asi 4 hodiny, potom vidličkou rozorieme a opäť necháme zmraziť. Ešte raz zopakujeme a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Žerucha s krvavými pomarančmi a syrom Manchego (Španielsko)

  • 1 porcia
  • 100 g syra Manchego na plátky
  • 2 pomaranče ošúpané a nakrájané na menšie kúsky
  • 2 misky žeruchy
  • 50 g lístkov potočnice
  • 1 PL mandľového oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Nožničkami odstrihneme žeruchu, vložíme ju do misy, pridáme potočnicu a syr. Zľahka premiešame a nakoniec pridáme pomarančové kúsky. Pokvapkáme mandľovým alebo olivovým olejom a zopár kvapkami citrónu. Ostrá, korenistá chuť žeruchy s orieškovou chuťou syra vyvážená sladkým pomarančom je skvelým obedným jedlom. Môžeme ho ešte posypať opečenými mandľovými lupeňmi.

Ryba mahi-mahi s krvavými pomarančmi, avokádom a salsou

  • 2 porcie
  • 1 červený pomaranč
  • 1 avokádo nakrájané na 15 mm kocky
  • 2 PL nasekaných červených jalapeňo papričiek
  • 2 červené cibuľky nasekané nadrobno
  • 2 ČL limetkovej šťavy
  • 2 ČL olivového oleja
  • 2 filety z ryby mahi-mahi po 160g

Z pomarančov odstránime šupku aj s bielou časťou a do misky narežeme len dužinu. Pridáme avokádo, cibuľku, jalapeňo papričky, limetkovú šťavu a jemne premiešame, aby sme mesiačiky pomaranča príliš nerozbili. Rybie filety osolíme a okoreníme, opečieme na panvici na oleji asi 5 minút z každej strany. Filet položíme na tanier, na vrch dáme 1 - 2 lyžice salsy a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Torta

8 - 12 kúskov

  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1/4 ČL prášku na pečenie
  • 1/4 ČL soli
  • 125 g + 1 PL masla
  • 3 PL ľadovej vody
  • 8 až 10 krvavých pomarančov

Rozmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, cukor a pridáme maslo. Po chvíľke pridáme ľadovú vodu a dobre vymiešame na hladké cesto. To zabalíme do fólie a necháme vychladnúť v chladničke 30 minút. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 30 cm kruh (podľa priemeru formy na pečenie) s hrúbkou asi 7 mm a preložíme ho do formy, boky vytiahneme na výšku asi

2 cm. Medzitým očistíme ostrým nožíkom pomaranče. Dva pomaranče narežeme na 3 mm kolieska, vyberieme z nich kôstky a odložíme. Ostatné pomaranče tiež zbavíme šupky a do pripravenej nádoby z nich povykrajujeme jednotlivé mesiačiky, bez bielej časti. Na cesto vysypeme mesiačiky pomarančov, posypeme ich cukrom a kúskami masla. Na vrch poukladáme pomarančové krúžky. Takto pripravenú tortu dáme zmraziť do mrazničky cez noc (vydrží zmrazená až 2 týždne). Na druhý deň tortu vyberieme z mrazničky a ešte zmrazenú ju dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 75 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť, podávame poliate karamelom alebo javorovým sirupom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 401
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 006
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 303
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 089
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 681
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 659
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 633
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu