Mrkva v diétach

Mrkva obyčajná patrí medzi najrozšírenejšie zeleniny. Jej pestovanie môže byť celoročné, ľahko sa spracováva a jej výživová hodnota je pozoruhodná.

Konzumnou časťou je dužinatý koreň, ktorý má mať slabý stržeň a širokú kôru. Uprednostňuje sa oranžovočervená až červená farba, bez zelenej hlavy. Koreň mrkvy má byť nepopraskaný a nerozvetvený.

Skoré odrody môžu mať aj tupo zakončené valcovité, mierne kónické alebo guľovité korene a nazývame ich karotka. Vyznačujú sa jemnejšou, intenzívnejšie vyfarbenou dužinou. Za mrkvu sa považujú neskoré, dobre skladovateľné odrody s dlhšími koreňmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výživová hodnota mrkvy spočíva hlavne v obsahu provitamínu A, vitamínov C, B1, B2, PP a cukrov. Dôležitý je aj obsah minerálnych látok. Sú zásaditej povahy a prevláda draslík, sodík, fosfor, vápnik a horčík. Mrkva je ľahko stráviteľná, nedráždivá, dobre sa uplatňuje v mnohých diétach a v strave detí.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie v domácnosti je rôznorodé. V prvom rade sa používa ako polievková zelenina. Dobre sa hodí aj na prípravu dusených, pečených a varených špeciálnych príloh, šalátov a džúsov. V surovom stave je cennou a hodnotnou pochúťkou, často sa upravuje na šaláty.

Táto dvojročná rastlina prvý rok vytvára úžitkovú časť, to je koreň a listy a druhý rok prináša semená. Pôdy majú byť ľahšie, výhrevné, nevysýchavé a dostatočne zásobené vápnikom.

Semeno klíči už pri teplote 3 až 4 °C, preto sa vysieva skoro na jar, väčšinou v marci, ak pôda už preschla. Neskorá mrkva sa pre jesenný zber seje v apríli až máji. Pre celoročné pestovanie mladej karotky možno vysievať postupne po troch týždňoch s posledným termínom začiatkom júna. Seje sa plytko do riadkov vzdialených od seba na 30 centimetrov.

SkryťVypnúť reklamu

Semeno vzchádza za 2 až 5 týždňov. Mrkvu zberáme v záhradke postupne podľa potreby. Na jeseň, pred príchodom mrazov, ju pozberáme a spracujeme konzervovaním, mrazením alebo ju uložíme na skladovanie.

Autor: Magdaléna Valšíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 532
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 200
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 895
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 958
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 824
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 803
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu