Rajčiak jedlý pochádza z Peru, odkiaľ bol dovezený do Európy. Spočiatku sa pestoval len ako okrasná rastlina a pre typickú vôňu listov ako odpudzovač hmyzu. Postupne sa v Európe udomácňoval a získaval si obľubu aj chutnými plodmi.
V súčasnosti sa pestuje najmä v južnejších oblastiach, pretože má značné teplotné nároky. Jeho teplotné optimum sa pohybuje od 22 do 27 °C. Teploty pod
8 °C a nad 35 °C zastavujú rast a spôsobujú opadávanie kvetných púčikov.
Dva typy rastu stonky
Plody rajčiakov obsahujú vysoké množstvo vody, sacharidy, vlákninu a iné dôležité látky. Z minerálnych látok sú najdôležitejšie draslík, fosfor, vápnik a horčík. Vitamíny sú zastúpené najviac vitamínom C (kyselina askorbová), ale aj vitamínom P a bioflavonoidmi, vitamínom S (metylmetionín), vitamínom E (tokoferol), vitamínom A (karotén) a vitamínmi skupiny B.
Rajčiaková šťava blahodarne pôsobí pri poruchách trávenia, látkovej premene, pri reume, artritíde a dne. Odvodňuje organizmus a kladne pôsobí pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Plody obsahujú farbivo lykopén, ktoré vytvára za súčasného pôsobenia enzýmov červenanie plodov.
Rajčiaky majú dva typy rastu stonky. Determinantné rajčiaky majú stonku ukončenú súkvetím (strapcov plodov). Stonky sú nízke a počet súkvetí je na nich obmedzený. Sú vhodné na poľné pestovanie bez opory kríkové typy. Polovysoké typy s výškou stonky 0,8 až 1,5 metra si vyžadujú oporu. Indeterminantné rajčiaky majú rast stonky neukončený. Súkvetia sa zakladajú na boku hlavnej stonky, ktorá pokračuje v raste.
Tieto odrody možno rýchliť v skleníkoch a fóliovníkoch. Treba im skoro odstraňovať bočné výhonky, aby rastlina vytvárala iba jednu silnú stonku. Porast sa špagátom alebo drôtom pripevňuje na drôtenú konštrukciu.
Bobule môžu byť ríbezľovitého, hroznovitého, čerešňovitého, slivkovitého, rebrovitého, hruškovitého, podlhovastého, paprikovitého tvaru. Bývajú červené, ružové, žlté, oranžové i bordové. Zberajú sa od júla do septembra.
Surové plody sú najchutnejšie a najzdravšie. Využívajú sa na priamu konzumáciu, na prípravu šalátov, studených polievok, na prípravu surovej šťavy aj ako farebná obloha studených mís. Surové bez šupiek sú vhodnou súčasťou diéty.
Z tepelne upravených plodov sa pripravujú polievky, prívarky, pretlaky, kečupy, džúsy a zeleninové lečo.
Do zásoby
Uchovávajú sa zmrazovaním alebo sterilizovaním. Zmrazujú sa celé plody v mikroténových vreckách alebo ošúpané a nakrájané v plastových dózach. Sterilizujú sa celé alebo nakrájané plody v rajčiakovej šťave alebo slanom náleve. V prímorských krajinách sa najprv sušia a následne sa sterilizujú.
Ak sú na rastline v jeseni pred príchodom nepriaznivého počasia ešte zelené plody, môžeme celú rastlinu odrezať a zavesiť za spodnú časť. Plody budú postupne dozrievať a budú vhodné na konzumáciu. V niektorých krajinách sú semená rajčiakov olejnatou surovinou. Lisovaním sa z nich získava olej.
Odvar zo zelených listov rajčiakov je vhodný ako prírodný prostriedok proti škodcom. Je účinný najmä proti voškám, krtonôžkam a inému škodlivému hmyzu.
Ján Červenka