Masahikovými očami: Potraviny z dovozu

Cestoviny stoja v slovenských obchodoch s potravinami bežne okolo 18 až 50 korún. Bolo také obdobie, keď som si sústavne kupoval lacné cestoviny. Chutili mi, až kým som sa z nich prestal cítiť dobre. Začal som viac sledovať, čo zjem.

Je trochu zjednodušené myslieť si, že drahé potraviny sú dobré potraviny, viem. Ale tie lacné predsa musia byť pre niečo lacné!

Keď ideme s mojou ženou na nákup, vždy sa vypytujem. Napríklad: "Tamtie mrazené zemiakové hranolčeky vážia síce rovnako, ale prečo sú jedny také lacné a druhé také drahé?" (Moja drahá má tých otázok dosť!) Mohol by som ísť aj do bio potravín, ale tie sú v Bratislave zas až príliš drahé. Nedávno som v hypermarkete objavil oddelenie bio potravín, lenže tovar tam bol taký lacný, že som začal mať podozrenie, či sú to naozaj bio potraviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aj v Japonsku sa dnes ľudia veľmi vážne zaoberajú tým, čo zjedia, a či sú potraviny bezpečné. V porovnaní s minulosťou sa dnes moderní Japonci vo veľkomestách menej stravujú doma. Sú zaneprázdnení, nemajú veľkú rodinu, takže varenie je podľa nich neekonomická strata času. Na japonskom trhu s potravinami je preto pestrý výber hotových i mrazených jedál. Stačí si kúpiť, ohriať v mikrovlnke, netreba ani umývať riad. Ale pozor! Čo ak je vnútri niečo iné, než píšu na škatuli? Čo ak je v obale s guľôčkami z mletého hovädzieho mäsa primiešané ešte aj iné mäso? Čo ak je dátum výroby na obale sfalšovaný? Nie je to jedlo už po záruke?

Treba povedať, že podobné obavy nie sú celkom neoprávnené. Japonci preto dávajú pozor na informácie z obalu, zaujíma ich aj to, kde boli potraviny vyrobené.

SkryťVypnúť reklamu

V posledných mesiacoch bolo v Japonsku niekoľko ľudí hospitalizovaných po tom, čo zjedli mrazené potraviny vyrobené v Číne. Rozbor jedla potvrdil prítomnosť poľnohospodárskych chemikálií. Po týchto skúsenostiach sa kontrola zamerala na potraviny z dovozu. Pri mrazených a lacných potravinách potvrdila prítomnosť látok škodlivých pre ľudský organizmus práve z kontaminovanej pôdy. Japonci sú teraz priam alergickí na potraviny z dovozu a aj napriek 50-percentnej zľave obchody nedokážu mrazené výrobky predať. Ľudia hovoria: "Nemôžeme dôverovať potravinám z dovozu, pretože nevieme, ako ich vyrábajú."

Napriek tomu musím povedať, že nájsť stopercentne japonské potraviny je takmer nemožné. Keď je aj na obale uvedené, že produkt pochádza z Japonska, obyčajne to znamená, že ho spracovala japonská firma. Nie je to záruka, že boli použité japonské suroviny. Napríklad sójová omáčka a tofu. To sú veľmi typické japonské produkty, však? Ale sójové bôby, z ktorých to vyrábame, sú americké. Dovážame ich z USA. Ovocie, zelenina, obilniny (s výnimkou ryže) - to všetko je v Japonsku z dovozu. Dokonca aj mnohé morské suroviny na prípravu suši v posledných rokoch dovážame.

SkryťVypnúť reklamu

Kým v šesťdesiatych rokoch bola potravinová sebestačnosť Japonska 80-percentná, dnes je to menej ako 40 percent. Japonsko kŕmi celý svet automobilmi a elektronikou, ale pokiaľ ide o skutočnú potravu pre domáci trh, tam mnohé zanedbalo. Našťastie si to už mnohí Japonci uvedomili a začali viac rozmýšľať aj o jedle.

Autor: Masahiko

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 313
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu