Najprv treba pôdu urovnať, prípadne pohnojiť priemyselnými hnojivami, ktoré rozsypeme a zapravíme hrabľami. Potom ju necháme odpočinúť asi dva až tri týždne. Keď teplota pôdy dosiahne aspoň 5 až 10 °C, môžeme začať siať skoré druhy zeleniny. Jednou z nich je aj špenát.
Špenát siaty sejeme ako predplodinu čo najskôr na jar, už od konca februára, najneskôr do začiatku apríla.
Z neskoršej sejby často predčasne vybieha do kvetu. Pestuje sa z priamej sejby do hĺbky 3 až 4 centimetre a do riadkov vzdialených od seba 15 až 30 centimetrov. V riadku sa seje na vzdialenosť 15 až 30 milimetrov. Osivo vyklíči do šiestich dní a vzíde o 14 dní. Od sejby po zber uplynie 45 až 90 dní.
Pre jesenný zber sejeme od polovice augusta do polovice septembra a zberáme pred príchodom mrazov. Na prezimovanie treba siať koncom septembra. Do príchodu zimy sa porast zapojí a bez problémov prezimuje. Na jar dorastie pre zber. Osivo zo sejby v polovici novembra do príchodu zimy napučí. Takto prezimuje a vzíde skoro na jar.
Kedy zberáme?
Zber špenátu sa začína, keď rastliny majú päť až šesť listov a trvá dovtedy, kým porast začne vybiehať do kvetu. Listy sa odrezávajú nožom alebo žacími lištami. Aby listy boli čisté, treba ich zberať za suchého počasia.
Po zbere je potrebné listy čo najskôr dopraviť na trh alebo na spracovanie, lebo rýchlo vädnú, alebo sa zaparia. Špenát znáša v chladených skladoch len krátkodobé skladovanie, najviac tri až päť dní.
Magdaléna Valšíková