Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

recepty

Špagety carbonara

2 porcie

l 30 g cesnaku medvedieho posekaného nadrobno

l 120 g údenej prerastenej slaninky nakrájanej na rezance

l 250 g uvarených špagiet

l 100 ml šľahačky

l 4 PL mlieka

l 2 vajcia

l 4 PL bieleho vína

l 50 g nastrúhaného parmezánu

Na panvici opečieme slaninku a necháme ju v panvici, aby ostala teplá. V hrnci zmiešame cesnak, šľahačku, mlieko, vajcia, víno, parmezán a dobre premiešame. Do nádoby na cestoviny dáme odkvapkané cestoviny, cesnakovo-šľahačkovú zmes, premiešame s cestovinami a až potom pridáme slaninku. Ihneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Ravioli

Na cesto:

l 300 g múky z tvrdej pšenice

l 3 veľké domáce vajíčka

Na plnku:

l viazanička jemne posekaného cesnaku medvedieho

l 200 g rikoty

l 1 veľké vajíčko

l 50 g parmezánu

l soľ a korenie,

l strúhanka na dohustenie

Pripravíme si cesto z múky a vajec a necháme ho odpočívať asi 30 minút. Zmiešame cesnak s rikotou, nastrúhaným syrom a vajíčkom. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Plnka by sa nemala rozlievať, ale držať pevne spolu. Ak treba, zahustíme ju strúhankou, pretože vlhká plnka zvykne potrhať cesto. Cesto vyvaľkáme alebo použijeme taliansky strojček na cestoviny. Potom ukladáme po pol lyžičkách plnky na cesto, asi

5 cm od seba. Medzi jednotlivými raviolami potrieme cesto štetcom máčaným vo vode. Preložíme cez neho druhú polovicu cesta a jemne pritlačíme. Narežeme koliečkom na jednotlivé ravioly a varíme vo veľkom hrnci až kým nezačnú cestoviny plávať na hladine. Pozbierame ich a podávane poliate maslom a posypané parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Pesto s cesnakom medvedím

l 130 g cesnaku medvedieho

l 70 g ošúpaných mandlí

l 70 g čerstvo postrúhaného parmezánu

l 6 PL olivového oleja a extra olej na doliatie fľašky

l soľ a čerstvo pomleté korenie

Listy cesnaku umyjeme a vysušíme. Nasekáme najemno a dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami. Nakoniec osolíme a okoreníme. Dáme do malých pohárov a vrch zalejeme olejom. Držíme v chladničke. Po použití opäť dolejeme olejom. Výborne chutí na cestoviny, s jahňacinou alebo novými zemiakmi.

Rizoto

2 porcie

l 50 g nasekanej cibuľky

l 1 PL olivového oleja

l 150 g ryže na rizoto

l 100 ml bieleho vína

l 200 ml zeleninového vývaru

l 125 g mozzarely

l 4 tenké plátky slaninky

l 2 PL pesta z cesnaku medvedieho

Cibuľku krátko podusíme na oleji, pridáme ryžu, dobre premiešame asi 3 minúty. Potom pridáme biele víno, miešame, kým sa neodparí. Pridáme vývar, necháme prikryté variť na miernom ohni. Po odparení vody pridáme do rizota na kocky nakrájanú mozzarelu a pesto, premiešame. Na rizoto naložené na tanier položíme dva plátky jemne opečenej slaninky. Podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohová nátierka

l 100 g masla

l 400 g tvarohu

l 200 g najemno nasekaného cesnaku medvedieho

l soľ, korenie a citrónová šťava

Suroviny dobre premiešame, osolíme, okoreníme a primiešame citrónovú šťavu. Skvele chutí na ražnom chlebe.

Bryndzová nátierka

l 200 g bryndze

l 200 g masla

l trochu pažítky

l Viazanička cesnaku medvedieho

Bryndzu a maslo dobre vymiešame, listy cesnaku medvedieho a pažítky pokrájame nadrobno a ľahko vmiešame do zmesi. Nátierku natierame na celozrnné pečivo a posypeme ešte zvyškom pokrájaných lístkov.

Polievka z cesnaku medvedieho

l 300 g cesnaku medvedieho

l 1 zemiak

l 500 ml hovädzieho vývaru

l 500 g šľahačky

l soľ

Zemiak uvaríme a nakrájame na kocky asi 0,5 x 0,5 cm. V hrnci ponorným mixérom pomixujeme hovädzí vývar so šľahačkou, cesnakom medvedím a soľou. Nakoniec pridáme zemiak. Podávame teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  2. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  8. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 012
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 609
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 551
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 799
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 494
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 470
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 110
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 724
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 089
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 609
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu