recepty

Špagety carbonara

2 porcie

l 30 g cesnaku medvedieho posekaného nadrobno

l 120 g údenej prerastenej slaninky nakrájanej na rezance

l 250 g uvarených špagiet

l 100 ml šľahačky

l 4 PL mlieka

l 2 vajcia

l 4 PL bieleho vína

l 50 g nastrúhaného parmezánu

Na panvici opečieme slaninku a necháme ju v panvici, aby ostala teplá. V hrnci zmiešame cesnak, šľahačku, mlieko, vajcia, víno, parmezán a dobre premiešame. Do nádoby na cestoviny dáme odkvapkané cestoviny, cesnakovo-šľahačkovú zmes, premiešame s cestovinami a až potom pridáme slaninku. Ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ravioli

Na cesto:

l 300 g múky z tvrdej pšenice

l 3 veľké domáce vajíčka

Na plnku:

l viazanička jemne posekaného cesnaku medvedieho

l 200 g rikoty

l 1 veľké vajíčko

l 50 g parmezánu

l soľ a korenie,

l strúhanka na dohustenie

Pripravíme si cesto z múky a vajec a necháme ho odpočívať asi 30 minút. Zmiešame cesnak s rikotou, nastrúhaným syrom a vajíčkom. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Plnka by sa nemala rozlievať, ale držať pevne spolu. Ak treba, zahustíme ju strúhankou, pretože vlhká plnka zvykne potrhať cesto. Cesto vyvaľkáme alebo použijeme taliansky strojček na cestoviny. Potom ukladáme po pol lyžičkách plnky na cesto, asi

5 cm od seba. Medzi jednotlivými raviolami potrieme cesto štetcom máčaným vo vode. Preložíme cez neho druhú polovicu cesta a jemne pritlačíme. Narežeme koliečkom na jednotlivé ravioly a varíme vo veľkom hrnci až kým nezačnú cestoviny plávať na hladine. Pozbierame ich a podávane poliate maslom a posypané parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Pesto s cesnakom medvedím

l 130 g cesnaku medvedieho

l 70 g ošúpaných mandlí

l 70 g čerstvo postrúhaného parmezánu

l 6 PL olivového oleja a extra olej na doliatie fľašky

l soľ a čerstvo pomleté korenie

Listy cesnaku umyjeme a vysušíme. Nasekáme najemno a dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami. Nakoniec osolíme a okoreníme. Dáme do malých pohárov a vrch zalejeme olejom. Držíme v chladničke. Po použití opäť dolejeme olejom. Výborne chutí na cestoviny, s jahňacinou alebo novými zemiakmi.

Rizoto

2 porcie

l 50 g nasekanej cibuľky

l 1 PL olivového oleja

l 150 g ryže na rizoto

l 100 ml bieleho vína

l 200 ml zeleninového vývaru

l 125 g mozzarely

l 4 tenké plátky slaninky

l 2 PL pesta z cesnaku medvedieho

Cibuľku krátko podusíme na oleji, pridáme ryžu, dobre premiešame asi 3 minúty. Potom pridáme biele víno, miešame, kým sa neodparí. Pridáme vývar, necháme prikryté variť na miernom ohni. Po odparení vody pridáme do rizota na kocky nakrájanú mozzarelu a pesto, premiešame. Na rizoto naložené na tanier položíme dva plátky jemne opečenej slaninky. Podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohová nátierka

l 100 g masla

l 400 g tvarohu

l 200 g najemno nasekaného cesnaku medvedieho

l soľ, korenie a citrónová šťava

Suroviny dobre premiešame, osolíme, okoreníme a primiešame citrónovú šťavu. Skvele chutí na ražnom chlebe.

Bryndzová nátierka

l 200 g bryndze

l 200 g masla

l trochu pažítky

l Viazanička cesnaku medvedieho

Bryndzu a maslo dobre vymiešame, listy cesnaku medvedieho a pažítky pokrájame nadrobno a ľahko vmiešame do zmesi. Nátierku natierame na celozrnné pečivo a posypeme ešte zvyškom pokrájaných lístkov.

Polievka z cesnaku medvedieho

l 300 g cesnaku medvedieho

l 1 zemiak

l 500 ml hovädzieho vývaru

l 500 g šľahačky

l soľ

Zemiak uvaríme a nakrájame na kocky asi 0,5 x 0,5 cm. V hrnci ponorným mixérom pomixujeme hovädzí vývar so šľahačkou, cesnakom medvedím a soľou. Nakoniec pridáme zemiak. Podávame teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 586
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 120
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 913
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu