Snežienky ešte ani neodkvitli a prvý jedlý posol jari je tu. Na južných a juhozápadných svahoch lesov už vyšiel na povrch. Zelené koberce listov cesnaku priam lákajú natrhať si ho. Ak cez víkend zablúdite do lesa, už budete vedieť, čo s touto zdravou pochúťkou urobiť.Cesnak medvedí - oproti cesnaku kuchynskému - je domácim druhom v strednej Európe a je príbuzný s pórom. Rastie vo vlhkých lesoch bohatých na humus v tieni bukov, kde pokrýva pôdu ako koberec. Z cibuľky sa na svetlo tlačia lístky a v lete na stonke vykvitnú biele, hviezdici podobné kvety.
História
Názov "medvedí" vychádza z toho, že si na ňom radi pochutnávali medvede hnedé. Preto ho aj naši praotcovia zaradili do svojho jedálnička. Či je to pravda, nevedno. Druhá verzia znie, že naši predkovia pripravovali medvedie mäso práve s týmto "korením", preto dostal názov medvedí.
Použitie
V kuchyni sa používa ako korenina alebo surový do polievok, halušiek a knedlí, chutí aj na maslovom chlebíku. Varí a pečie sa len málo, pretože potom stráca liečivé vlastnosti. Pri dlhom varení hnedne. Výborne sa hodí na výrobu pesta, kde ním môžeme nahradiť bazalku a použiť na cestoviny.
Medvedí cesnak je bohatý na cenné sírne zložky. Na porovnanie, obyčajný cesnak ich obsahuje v 100 g sušiny len 1,7 g , medvedí cesnak až 7,8 g. Obsahuje tiež enzýmy a minerály ako železo, magnézium, mangán, selén a vitamín C. Jeho použitie v ľudovom liečiteľstve je podobné ako pri cesnaku. Má antiseptické účinky, teda ničí mikróby. Spomaľuje a zastavuje ich činnosť. Je vhodný na jarné prečistenie organizmu, na jeho odhlienenie. Všetky spomenuté látky pomáhajú tráveniu a sú osožné črevám, pečeni i žlčníku. Tiež je vhodný na znižovanie krvného tlaku, účinkuje proti nespavosti, úzkosti a hučaniu v hlave, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi, pomáha pri chronických ochoreniach kože. Dá sa povedať, že má podobné vlastnosti ako cesnak kuchynský, ale má navyše enzýmy, jemnejšiu chuť a viac aktívnych látok.
Cesnak medvedí sa nedá sušiť, pretože vtedy sa strácajú všetky jeho účinné látky, je dobré hojne ho konzumovať práve na jar. Túto bylinu si veľmi obľúbil a veľa štúdií jej venoval švajčiarsky ľudový liečiteľ Kunzle. Podľa neho ani jedna bylina na zemi nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi, ako práve cesnak medvedí. Ľudia, ktorí mali dovtedy sivú pokožku a akoby boli jednou nohou v hrobe, po jeho užívaní rozkvitnú ako ružové kríky.
Tipy a triky
n Zbierame ho vo vlhkom lese, najlepšie len mladé lístky. Ak zbierame neskôr v apríli, dávame pozor, aby sme ich nezamenili za jedovaté listy konvalinky.
Preto list jemne v rukách pošúchame. Musí vydať cesnakovú vôňu.
n Listy je možné po umytí a osušení mraziť vo vreckách. Jeme ich čerstvé,
ak ich varíme, tak len krátko.
n Podobne ako cesnak kuchynský, aj cesnak medvedí je
veľmi aromatický, preto je namieste si klásť otázky, či si ho dať na obed, ak máme popoludní stretnutia
s klientmi.
n Na eliminovanie pachu z úst a podporu trávenia jedla s cesnakom medvedím, je dobré si dať
za hrsť petržlenovej vňate.