Nezabudnite vysiať paštrnák

Táto cenná zelenina zostáva u nás dlhé roky nedocenená. Patrí medzi staré zeleniny a pestovala sa odpradávna. Konzumnou časťou paštrnáka je koreň, najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú ...

Paštrnák treba odburiňovať.Paštrnák treba odburiňovať.

Táto cenná zelenina zostáva u nás dlhé roky nedocenená. Patrí medzi staré zeleniny a pestovala sa odpradávna. Konzumnou časťou paštrnáka je koreň, najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.Zdravotný význam paštrnáka je vo vysokom obsahu minerálnych látok, z ktorých je významný najmä draslík, vápnik, fosfor, horčík, mangán a zinok. Dôležitá je aj prítomnosť éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sto gramov koreňa obsahuje až 30 miligramov vitamínu C a významný je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B.

Paštrnák sejeme do voľnej pôdy od začiatku marca. Hĺbka sejby má byť 2 centimetre, šírka riadkov 30 až 40 centimetrov a v riadku sa jednotí na vzdialenosť 10 až 15 centimetrov. Vzchádza za 2 až 3 týždne. Ošetrovanie spočíva v odburiňovaní, okopávaní a polievaní. Čas od výsevu do zberu sa pohybuje od 140 do 200 dní.

Keďže je mrazuvzdorný, môže sa nechať v záhone aj cez zimu a zberať postupne podľa potreby alebo až na jar. Pri zbere treba korene opatrne vyryť, aby sa nepolámali. Potom odkrútime listy až na srdiečko, necháme obschnúť a uložíme na skladovanie. Optimálna teplota na uskladňovanie je okolo 0°C a optimálna relatívna vlhkosť vzduchu je 90 až 95 percent.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler, najčastejšie ako koreňová zelenina. Môže sa však použiť ako príloha k mäsitým jedlám varený, dusený alebo ako paštrnáková kaša.

Pri niektorých diétach nahrádza zemiakové pyré. Voľakedy sa zo sušených koreňov mlela múka, z ktorej sa piekol paštrnákový chlieb tmavej farby a medovníkovej chuti.

Magdaléna Valšíková

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 767
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 623
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 458
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 445
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 384
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 031
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 983
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 954
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu