Nezabudnite vysiať paštrnák

Táto cenná zelenina zostáva u nás dlhé roky nedocenená. Patrí medzi staré zeleniny a pestovala sa odpradávna. Konzumnou časťou paštrnáka je koreň, najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú ...

Paštrnák treba odburiňovať.Paštrnák treba odburiňovať.

Táto cenná zelenina zostáva u nás dlhé roky nedocenená. Patrí medzi staré zeleniny a pestovala sa odpradávna. Konzumnou časťou paštrnáka je koreň, najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.Zdravotný význam paštrnáka je vo vysokom obsahu minerálnych látok, z ktorých je významný najmä draslík, vápnik, fosfor, horčík, mangán a zinok. Dôležitá je aj prítomnosť éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sto gramov koreňa obsahuje až 30 miligramov vitamínu C a významný je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B.

Paštrnák sejeme do voľnej pôdy od začiatku marca. Hĺbka sejby má byť 2 centimetre, šírka riadkov 30 až 40 centimetrov a v riadku sa jednotí na vzdialenosť 10 až 15 centimetrov. Vzchádza za 2 až 3 týždne. Ošetrovanie spočíva v odburiňovaní, okopávaní a polievaní. Čas od výsevu do zberu sa pohybuje od 140 do 200 dní.

Keďže je mrazuvzdorný, môže sa nechať v záhone aj cez zimu a zberať postupne podľa potreby alebo až na jar. Pri zbere treba korene opatrne vyryť, aby sa nepolámali. Potom odkrútime listy až na srdiečko, necháme obschnúť a uložíme na skladovanie. Optimálna teplota na uskladňovanie je okolo 0°C a optimálna relatívna vlhkosť vzduchu je 90 až 95 percent.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler, najčastejšie ako koreňová zelenina. Môže sa však použiť ako príloha k mäsitým jedlám varený, dusený alebo ako paštrnáková kaša.

Pri niektorých diétach nahrádza zemiakové pyré. Voľakedy sa zo sušených koreňov mlela múka, z ktorej sa piekol paštrnákový chlieb tmavej farby a medovníkovej chuti.

Magdaléna Valšíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 412
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 039
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 450
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 068
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 682
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 610
  8. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 607
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu