Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

recepty

Sezamová tempura

zo zelenej fazuľky

a so sójovou omáčkou na namáčanie

(tempura - tradičné japonské jedlo, kde sa vypráža zelenina alebo dary mora)

l olej na vyprážanie

l 2 PL svetlej sójovej omáčky

l 2 ČL limetovej šťavy

l 1 ČL trstinového cukru

l 1 šálka hladkej múky

l 1/4 šálky sezamových semienok

l 1 šálka svetlého piva

l 400 g čerstvých zelených fazuliek (bez koncov)

Do nádoby na vyprážanie nalejeme olej do výšky 5 cm a rozohrejeme ho na

190 °C. Kým sa olej ohrieva, pripravíme si omáčku na namáčanie - zo sójovky, z limetkovej šťavy a cukru. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. V druhej nádobe si pripravíme zmes na obalenie fazuľky - z múky, sezamu a piva. V mase obalíme asi 10 kúskov fazuliek a vyprážame dozlatista. Vyberieme a necháme odkvapkať na pijavom papieri. Podávame so sójovou omáčkou na namáčanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Seitan na paprike

l 400 g seitanu

l 3 PL shoyu sójovej omáčky

l 1 červená paprika nakrájaná na malé kocky

l 1 strúčik pretlačený cesnaku

l 1 cibuľa nakrájaná nadrobno

l 1 PL posekaného oregana

l 1 malá cukina posekaná na kocky

l 3 PL oleja

Na rozpálený olej vhodíme cibuľu a opekáme dosklovita, pridáme cesnak a seitan. Opekáme asi 10 minút za občasného miešania. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano a mleté čierne korenie, podlejeme vývarom a dusíme asi 20 minút na miernom ohni. Podľa chuti môžeme pridať aj čili papričku. Posypeme koriandrovou vňaťou. Podávame s thajskou jazmínovou ryžou.

Ázijské opekané

rezance

l balíček ryžových rezancov pripravených podľa návodu

l 1 PL arašidového oleja

l 1 malý pór posekaný na kolieska

l 1 malá šalotka posekaná na rezančeky

Skryť Vypnúť reklamu

l 2 ks chop choy (druh kapusty)

l 1 mrkvička nasekaná na rezance

l 2 strúčiky cesnaku

l 2 PL svetlej sójovej omáčky

l 1 čili paprička posekaná nadrobno

koriandrová vňať na posypanie

Vo woku rozpálime arašidový olej, pridáme cibuľku, cesnak, premiešame, pridáme pór a miešame asi 30 sekúnd, potom pridáme posekanú kapustu, čili a mrkvu. Stále miešame a opekáme asi 1 - 2 minúty. Pridáme rezance a premiešame, zalejeme sójovkou a podávame posypané sezamom a koriandrovou vňaťou.

Nasi goreng (pražená ryža, Indonézia)

l 2 šálky basmati ryže

l 1 1/2 šálky vriacej vody

l soľ

l 3 posekané cibule

l 2 strúčiky posekaného cesnaku

l 1 šálka kuracieho vývaru

l 4 sušené čili papričky

l 400 g kuracích pŕs na kocky

l 1/2 ČL pomletých koriandrových semienok

Skryť Vypnúť reklamu

l 100 g malých garnátov

l 3 PL oleja

l 2 vajcia natvrdo

l uhorka a paradajka

l svetlá sójová omáčka

V nádobe rozpálime olej a pridáme ryžu. Miešame, aby sa obalila olejom, prilejeme vývar a vodu a privedieme do varu. Stiahneme plameň a varíme asi 12 minút prikryté. Odstavíme. V panvici opečieme cibuľu, cesnak a odložíme nabok. Potom v panvici alebo woku rozpálime olej a vhodíme doň koriander, kura a soľ, miešame asi 5 minút. Pridáme cibuľu s cesnakom a miešame, kým sa kura neprepečie. Potom stiahneme plameň a pridáme ryžu a garnáty. Opekáme ešte 5 minút. Podávame na tanieri obloženom uhorkou, paradajkou a vajíčkom. Pokvapkáme sójovou omáčkou.

Kura teriyaki

l 450 g kuracích pŕs

l 2 PL vína sake

l 4 PL tmavej sójovej omáčky

l 4 PL mirinu (sladké ryžové víno)

Skryť Vypnúť reklamu

l 2 PL cukru

l 1 PL strúhaného zázvoru

l 2 PL oleja

Prsia narežeme na 5 cm veľké kúsky. V antikorovej nádobe zmiešame všetky suroviny a kura marinujeme asi 1 hodinu v chladničke. Na panvici rozpálime olej, vhodíme doň kuracie prsia a poriadne opečieme z každej strany dohneda asi 2 minúty. Potom prilejeme marinádu a prikryté necháme dusiť domäkka. Kura vyberieme, omáčku necháme ešte chvíľu variť, aby sa zahustila. Kura hustou omáčkou nakoniec ešte prelejeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  5. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  5. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  6. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  8. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 898
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 950
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 9 939
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 775
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 491
  6. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 383
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 151
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 709
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 121
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 636
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu