recepty

Sezamová tempura

zo zelenej fazuľky

a so sójovou omáčkou na namáčanie

(tempura - tradičné japonské jedlo, kde sa vypráža zelenina alebo dary mora)

l olej na vyprážanie

l 2 PL svetlej sójovej omáčky

l 2 ČL limetovej šťavy

l 1 ČL trstinového cukru

l 1 šálka hladkej múky

l 1/4 šálky sezamových semienok

l 1 šálka svetlého piva

l 400 g čerstvých zelených fazuliek (bez koncov)

Do nádoby na vyprážanie nalejeme olej do výšky 5 cm a rozohrejeme ho na

190 °C. Kým sa olej ohrieva, pripravíme si omáčku na namáčanie - zo sójovky, z limetkovej šťavy a cukru. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. V druhej nádobe si pripravíme zmes na obalenie fazuľky - z múky, sezamu a piva. V mase obalíme asi 10 kúskov fazuliek a vyprážame dozlatista. Vyberieme a necháme odkvapkať na pijavom papieri. Podávame so sójovou omáčkou na namáčanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Seitan na paprike

l 400 g seitanu

l 3 PL shoyu sójovej omáčky

l 1 červená paprika nakrájaná na malé kocky

l 1 strúčik pretlačený cesnaku

l 1 cibuľa nakrájaná nadrobno

l 1 PL posekaného oregana

l 1 malá cukina posekaná na kocky

l 3 PL oleja

Na rozpálený olej vhodíme cibuľu a opekáme dosklovita, pridáme cesnak a seitan. Opekáme asi 10 minút za občasného miešania. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano a mleté čierne korenie, podlejeme vývarom a dusíme asi 20 minút na miernom ohni. Podľa chuti môžeme pridať aj čili papričku. Posypeme koriandrovou vňaťou. Podávame s thajskou jazmínovou ryžou.

Ázijské opekané

rezance

l balíček ryžových rezancov pripravených podľa návodu

l 1 PL arašidového oleja

l 1 malý pór posekaný na kolieska

l 1 malá šalotka posekaná na rezančeky

SkryťVypnúť reklamu

l 2 ks chop choy (druh kapusty)

l 1 mrkvička nasekaná na rezance

l 2 strúčiky cesnaku

l 2 PL svetlej sójovej omáčky

l 1 čili paprička posekaná nadrobno

koriandrová vňať na posypanie

Vo woku rozpálime arašidový olej, pridáme cibuľku, cesnak, premiešame, pridáme pór a miešame asi 30 sekúnd, potom pridáme posekanú kapustu, čili a mrkvu. Stále miešame a opekáme asi 1 - 2 minúty. Pridáme rezance a premiešame, zalejeme sójovkou a podávame posypané sezamom a koriandrovou vňaťou.

Nasi goreng (pražená ryža, Indonézia)

l 2 šálky basmati ryže

l 1 1/2 šálky vriacej vody

l soľ

l 3 posekané cibule

l 2 strúčiky posekaného cesnaku

l 1 šálka kuracieho vývaru

l 4 sušené čili papričky

l 400 g kuracích pŕs na kocky

l 1/2 ČL pomletých koriandrových semienok

SkryťVypnúť reklamu

l 100 g malých garnátov

l 3 PL oleja

l 2 vajcia natvrdo

l uhorka a paradajka

l svetlá sójová omáčka

V nádobe rozpálime olej a pridáme ryžu. Miešame, aby sa obalila olejom, prilejeme vývar a vodu a privedieme do varu. Stiahneme plameň a varíme asi 12 minút prikryté. Odstavíme. V panvici opečieme cibuľu, cesnak a odložíme nabok. Potom v panvici alebo woku rozpálime olej a vhodíme doň koriander, kura a soľ, miešame asi 5 minút. Pridáme cibuľu s cesnakom a miešame, kým sa kura neprepečie. Potom stiahneme plameň a pridáme ryžu a garnáty. Opekáme ešte 5 minút. Podávame na tanieri obloženom uhorkou, paradajkou a vajíčkom. Pokvapkáme sójovou omáčkou.

Kura teriyaki

l 450 g kuracích pŕs

l 2 PL vína sake

l 4 PL tmavej sójovej omáčky

l 4 PL mirinu (sladké ryžové víno)

SkryťVypnúť reklamu

l 2 PL cukru

l 1 PL strúhaného zázvoru

l 2 PL oleja

Prsia narežeme na 5 cm veľké kúsky. V antikorovej nádobe zmiešame všetky suroviny a kura marinujeme asi 1 hodinu v chladničke. Na panvici rozpálime olej, vhodíme doň kuracie prsia a poriadne opečieme z každej strany dohneda asi 2 minúty. Potom prilejeme marinádu a prikryté necháme dusiť domäkka. Kura vyberieme, omáčku necháme ešte chvíľu variť, aby sa zahustila. Kura hustou omáčkou nakoniec ešte prelejeme.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 586
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 120
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 913
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu