zo zelenej fazuľky
a so sójovou omáčkou na namáčanie
(tempura - tradičné japonské jedlo, kde sa vypráža zelenina alebo dary mora)
l olej na vyprážanie
l 2 PL svetlej sójovej omáčky
l 2 ČL limetovej šťavy
l 1 ČL trstinového cukru
l 1 šálka hladkej múky
l 1/4 šálky sezamových semienok
l 1 šálka svetlého piva
l 400 g čerstvých zelených fazuliek (bez koncov)
Do nádoby na vyprážanie nalejeme olej do výšky 5 cm a rozohrejeme ho na
190 °C. Kým sa olej ohrieva, pripravíme si omáčku na namáčanie - zo sójovky, z limetkovej šťavy a cukru. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. V druhej nádobe si pripravíme zmes na obalenie fazuľky - z múky, sezamu a piva. V mase obalíme asi 10 kúskov fazuliek a vyprážame dozlatista. Vyberieme a necháme odkvapkať na pijavom papieri. Podávame so sójovou omáčkou na namáčanie.
Seitan na paprike
l 400 g seitanu
l 3 PL shoyu sójovej omáčky
l 1 červená paprika nakrájaná na malé kocky
l 1 strúčik pretlačený cesnaku
l 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
l 1 PL posekaného oregana
l 1 malá cukina posekaná na kocky
l 3 PL oleja
Na rozpálený olej vhodíme cibuľu a opekáme dosklovita, pridáme cesnak a seitan. Opekáme asi 10 minút za občasného miešania. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano a mleté čierne korenie, podlejeme vývarom a dusíme asi 20 minút na miernom ohni. Podľa chuti môžeme pridať aj čili papričku. Posypeme koriandrovou vňaťou. Podávame s thajskou jazmínovou ryžou.
Ázijské opekané
rezance
l balíček ryžových rezancov pripravených podľa návodu
l 1 PL arašidového oleja
l 1 malý pór posekaný na kolieska
l 1 malá šalotka posekaná na rezančeky
l 2 ks chop choy (druh kapusty)
l 1 mrkvička nasekaná na rezance
l 2 strúčiky cesnaku
l 2 PL svetlej sójovej omáčky
l 1 čili paprička posekaná nadrobno
koriandrová vňať na posypanie
Vo woku rozpálime arašidový olej, pridáme cibuľku, cesnak, premiešame, pridáme pór a miešame asi 30 sekúnd, potom pridáme posekanú kapustu, čili a mrkvu. Stále miešame a opekáme asi 1 - 2 minúty. Pridáme rezance a premiešame, zalejeme sójovkou a podávame posypané sezamom a koriandrovou vňaťou.
Nasi goreng (pražená ryža, Indonézia)
l 2 šálky basmati ryže
l 1 1/2 šálky vriacej vody
l soľ
l 3 posekané cibule
l 2 strúčiky posekaného cesnaku
l 1 šálka kuracieho vývaru
l 4 sušené čili papričky
l 400 g kuracích pŕs na kocky
l 1/2 ČL pomletých koriandrových semienok
l 100 g malých garnátov
l 3 PL oleja
l 2 vajcia natvrdo
l uhorka a paradajka
l svetlá sójová omáčka
V nádobe rozpálime olej a pridáme ryžu. Miešame, aby sa obalila olejom, prilejeme vývar a vodu a privedieme do varu. Stiahneme plameň a varíme asi 12 minút prikryté. Odstavíme. V panvici opečieme cibuľu, cesnak a odložíme nabok. Potom v panvici alebo woku rozpálime olej a vhodíme doň koriander, kura a soľ, miešame asi 5 minút. Pridáme cibuľu s cesnakom a miešame, kým sa kura neprepečie. Potom stiahneme plameň a pridáme ryžu a garnáty. Opekáme ešte 5 minút. Podávame na tanieri obloženom uhorkou, paradajkou a vajíčkom. Pokvapkáme sójovou omáčkou.
Kura teriyaki
l 450 g kuracích pŕs
l 2 PL vína sake
l 4 PL tmavej sójovej omáčky
l 4 PL mirinu (sladké ryžové víno)
l 2 PL cukru
l 1 PL strúhaného zázvoru
l 2 PL oleja
Prsia narežeme na 5 cm veľké kúsky. V antikorovej nádobe zmiešame všetky suroviny a kura marinujeme asi 1 hodinu v chladničke. Na panvici rozpálime olej, vhodíme doň kuracie prsia a poriadne opečieme z každej strany dohneda asi 2 minúty. Potom prilejeme marinádu a prikryté necháme dusiť domäkka. Kura vyberieme, omáčku necháme ešte chvíľu variť, aby sa zahustila. Kura hustou omáčkou nakoniec ešte prelejeme.