Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Jiří Velemínský

Priekopník rastlinnej genetiky

a organizátor vedeckého života v Česku.

Jiří Velemínský ako jeden z prvých českých vedcov začal študovať mutácie a DNA rastlín na molekulárnej úrovni. Predovšetkým vďaka nemu a jeho kolektívu sa tento moderný genetický odbor postupne dostal na špičkovú svetovú úroveň. Často upozorňoval politikov, aby dobre uvážili, kam dávajú peniaze zo štátneho rozpočtu, pretože najmä mladí vedci by potrebovali oveľa viac, aby nemuseli odchádzať do zahraničia. Absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Karlovej a od roku 1963 pracoval v Ústave experimentálnej botaniky Akadémie vied, ktorý neskôr dlho riadil. Velemínský so spolupracovníkmi publikoval viac ako 150 štúdií v renomovaných časopisoch. Pôsobil aj na zahraničných univerzitách a v európskych odborných spoločnostiach. Bol zakladajúcim členom českej Učenej spoločnosti, krátko po vzniku AV ČR v roku 1993 jej predsedom a v rokoch 2001 - 2005 podpredsedom.

Skryť Vypnúť reklamu

Získal najvyššie české vedecké ocenenie, medailu De Scientia et Humanitate Optime Meritis. Zdá sa až neuveriteľné, že pri náročnej vedeckej práci dokázal venovať toľko času aj organizačnej činnosti, ktorá nebýva medzi tvorivými vedcami obľúbená.

"Vo svojej práci a vo všetkých funkciách bol veľmi zodpovedný, poctivý a spravodlivý, pritom však láskavý, čestný a tvorivý," napísala o ňom nedávna predsedníčka AV ČR Helena Illnerová. "Celý ten čas sme vedeli, že medzi nami žije najväčší rytier ducha, akého sme mohli poznať, človek výsostne šľachetný, skromný a statočný." (ač)

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 163
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 158
  3. Od Česka až po Jadran 3 985
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 523
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 251
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 152
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 910
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 612
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu