Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Mak

Kto by nepoznal chutný kysnutý makovník s hrozienkami, sladké slíže s makom a slivkovým lekvárom alebo pravé bratislavské rožky, ktoré kedysi rozvážali po metropolách Európy?

Všetky tieto delikatesy vďačia za svoj úspech drobnému chutnému maku. Dejiny maku siahajú až k Sumerom. Tí ho pomenovali ako rastlinu potešenia. Sumeri odovzdali znalosti o pestovaní maku Asýrčanom. Od nich vedomosti putovali k Babylončanom a tí ich zase odovzdali Egypťanom. V čase faraónov prekvital obchod s ópiom, ktoré sa vtedy predpisovalo proti nespavosti. Egyptských faraónov dokonca pochovávali s ópiovými fľaštičkami. V starom Grécku boli mnohí bohovia zobrazovaní s makom v rukách. Napríklad Hypnos - boh spánku. Hypokrates sa v svojej práci zmienil o jeho hypnotickom vplyve, ale aj o výživovej hodnote. Alexander Veľký predstavil mak Blízkemu východu, a tak sa začala éra jeho pestovania v Ázii. Istý čas bolo v Indii a Číne ópium brané ako spoločenská droga. Staré ázijské texty ho opisujú ako kladný utišujúci prostriedok. Do Európy sa mak dostal v 15. storočí. Nás však bude zaujímať ako prísada do varenia.

Skryť Vypnúť reklamu

O rastline

Mak siaty je jednoročka, čo znamená, že po výseve ešte v tom istom roku vykvitne a dozrejú jeho semená. Mak sa vysieva skoro na jar, keď sa teplota pohybuje okolo 10 °C, vtedy klíči už za šesť dní, pri teplote do

20 °C už za tri dni. Špeciálne odrody maku sa vysievajú do pôdy aj na jeseň, pretože potom sú rastliny silnejšie a s vyšším výnosom. Klíčky odolávajú teplotám až do -6 °C, preto nie je netradičný aj skorý jarný výsev. Rastlina dorastá od 0,4 do 1,8 metra a kvitne nabielo s fialovými škvrnkami. Plodmi sú makovice, ktoré ukrývajú semená. Poznáme mak biely, ružový a čierny.

Mak biely a ružový sa už pomaly ani nepestuje, pretože tieto rastliny majú asi o tretinu nižšie výnosy ako mak čierny, používajú sa však na výrobu technických olejov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zbiera sa, keď makovice dozrejú, prípadne ešte uschýnajú na slnku, potom sa tobolky otvoria a mak sa dosúša. Treba s ním pracovať opatrne, pretože ak sa semienka poškodia, uvoľní sa z nich olej, ktorý na vzduchu horkne. Semienka maku sú po vybraní z makovice čierne, no hneď menia farbu na sivomodrú. Tvarom pripomínajú obličky, no s veľkosťou špendlíkovej hlavičky. Surové majú jemnú orieškovú chuť. Používajú sa najmä na sladké jedlá a ako posyp na sladké a slané pečivo. Kedysi mal na dedine každý malé políčko maku tak, ako to povoľovala legislatíva. Dnes je v obchodoch maku dostatok, dokonca dostať aj mletý a ocukrený mak na priame použitie.

Využitie

Odvar z makových semien bol ako uspávací a utišujúci prostriedok známy už v starom Egypte. Semená maku sú bohaté na olej (až 50 percent) a jeho chuť je veľmi príjemná, podobná mandľovému oleju. Tiež obsahujú sacharidy a proteíny, tiamín, riboflavín, enzýmy a minerálne látky ako fosfor, železo zinok, horčík a najmä vápnik, ktorého je tu oveľa viac ako v mlieku či v iných známych potravinách. Okrem potravinárstva sa mak využíva vo farmaceutickom priemysle pri výrobe ópia. Z neho sa následne pripravujú ďalších produkty - napríklad známe morfium.

Skryť Vypnúť reklamu

recepty

Citrónovo-makové koláčiky

l 1/2 šálky mäkkého masla

l 1/2 šálky kryštálového cukru

l 1 PL makových semienok

l 1/8 ČL prášku do pečiva

l 1 vaječný žĺtok

l 1 PL mlieka

l 2 ČL najemno postrúhanej kôry z biocitrónu

l 1/2 ČL vanilky

l 1 1/2 šálky polohrubej múky

l 1 šálka preosiateho práškového cukru

V mise vymiešame maslo, kryštálový cukor, mak a prášok do pečiva - mixujeme asi 30 sekúnd. Pridáme žĺtok, mlieko, citrónovú kôru a vanilku. Potom prisypeme za stáleho miešania múku. Cesto rozdelíme na polovice, vygúľame z nich valčeky s veľkosťou asi 20 cm, zabalíme ich do priesvitnej potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 4 až 24 hodín. Potom cesto nakrájame na 2 cm hrubé kolieska a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 200 °C asi 7 - 8 minút. Do nádoby dáme práškový cukor s makom a v ňom vyváľame ešte teplé koláčiky a necháme na mriežke vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Dresing z makových semien

l 1 a 1/2 šálky cukru

l 2/3 šálky medu

l 1 ČL dijonskej horčice

l 1 ČL soli

l 2/3 šálky jablkového octu

l 3 PL pomarančovej šťavy

l 1 malá šalotka posekaná na kúsky

l 2 šálky olivového oleja

l 3 PL maku

Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme, kým sa cibuľka nerozpadne. Dresing je výborný na poliatie zeleninového šalátu. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Maková štrúdľa s tmavým hroznom (račianska špecialita)

l 1 lístkové cesto

l 250 g maku

l 70 g kryštálového cukru

l 100 ml mlieka

l 150 g hrozna na bobuľky

l 1 vajíčko na potretie

Cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme ho na pláty. Tie potrieme krátko povareným makom s cukrom a mliekom, posypeme hroznom a zrolujeme, potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a pečieme v rúre na 200 °C asi 20 - 25 min.

Skryť Vypnúť reklamu

tipy a triky

l Pomletý mak skladujeme v mrazničke zmiešaný s cukrom a v uzavretom obale alebo vo vrecku.

l Mak rýchlo horkne, preto ho treba ochutnať ešte pred použitím.

l Vyskúšajte makovník s bielym makom. Jeho chuť sa od chuti maku čierneho dosť líši, je neopakovateľná.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  2. Nové číslo Historickej revue
  3. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 20 860
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 13 664
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 10 866
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 10 241
  5. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 9 888
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 9 007
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 030
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 6 924
  9. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 685
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu