Všetky tieto delikatesy vďačia za svoj úspech drobnému chutnému maku. Dejiny maku siahajú až k Sumerom. Tí ho pomenovali ako rastlinu potešenia. Sumeri odovzdali znalosti o pestovaní maku Asýrčanom. Od nich vedomosti putovali k Babylončanom a tí ich zase odovzdali Egypťanom. V čase faraónov prekvital obchod s ópiom, ktoré sa vtedy predpisovalo proti nespavosti. Egyptských faraónov dokonca pochovávali s ópiovými fľaštičkami. V starom Grécku boli mnohí bohovia zobrazovaní s makom v rukách. Napríklad Hypnos - boh spánku. Hypokrates sa v svojej práci zmienil o jeho hypnotickom vplyve, ale aj o výživovej hodnote. Alexander Veľký predstavil mak Blízkemu východu, a tak sa začala éra jeho pestovania v Ázii. Istý čas bolo v Indii a Číne ópium brané ako spoločenská droga. Staré ázijské texty ho opisujú ako kladný utišujúci prostriedok. Do Európy sa mak dostal v 15. storočí. Nás však bude zaujímať ako prísada do varenia.
O rastline
Mak siaty je jednoročka, čo znamená, že po výseve ešte v tom istom roku vykvitne a dozrejú jeho semená. Mak sa vysieva skoro na jar, keď sa teplota pohybuje okolo 10 °C, vtedy klíči už za šesť dní, pri teplote do
20 °C už za tri dni. Špeciálne odrody maku sa vysievajú do pôdy aj na jeseň, pretože potom sú rastliny silnejšie a s vyšším výnosom. Klíčky odolávajú teplotám až do -6 °C, preto nie je netradičný aj skorý jarný výsev. Rastlina dorastá od 0,4 do 1,8 metra a kvitne nabielo s fialovými škvrnkami. Plodmi sú makovice, ktoré ukrývajú semená. Poznáme mak biely, ružový a čierny.
Mak biely a ružový sa už pomaly ani nepestuje, pretože tieto rastliny majú asi o tretinu nižšie výnosy ako mak čierny, používajú sa však na výrobu technických olejov.
Zbiera sa, keď makovice dozrejú, prípadne ešte uschýnajú na slnku, potom sa tobolky otvoria a mak sa dosúša. Treba s ním pracovať opatrne, pretože ak sa semienka poškodia, uvoľní sa z nich olej, ktorý na vzduchu horkne. Semienka maku sú po vybraní z makovice čierne, no hneď menia farbu na sivomodrú. Tvarom pripomínajú obličky, no s veľkosťou špendlíkovej hlavičky. Surové majú jemnú orieškovú chuť. Používajú sa najmä na sladké jedlá a ako posyp na sladké a slané pečivo. Kedysi mal na dedine každý malé políčko maku tak, ako to povoľovala legislatíva. Dnes je v obchodoch maku dostatok, dokonca dostať aj mletý a ocukrený mak na priame použitie.
Využitie
Odvar z makových semien bol ako uspávací a utišujúci prostriedok známy už v starom Egypte. Semená maku sú bohaté na olej (až 50 percent) a jeho chuť je veľmi príjemná, podobná mandľovému oleju. Tiež obsahujú sacharidy a proteíny, tiamín, riboflavín, enzýmy a minerálne látky ako fosfor, železo zinok, horčík a najmä vápnik, ktorého je tu oveľa viac ako v mlieku či v iných známych potravinách. Okrem potravinárstva sa mak využíva vo farmaceutickom priemysle pri výrobe ópia. Z neho sa následne pripravujú ďalších produkty - napríklad známe morfium.
recepty
Citrónovo-makové koláčiky
l 1/2 šálky mäkkého masla
l 1/2 šálky kryštálového cukru
l 1 PL makových semienok
l 1/8 ČL prášku do pečiva
l 1 vaječný žĺtok
l 1 PL mlieka
l 2 ČL najemno postrúhanej kôry z biocitrónu
l 1/2 ČL vanilky
l 1 1/2 šálky polohrubej múky
l 1 šálka preosiateho práškového cukru
V mise vymiešame maslo, kryštálový cukor, mak a prášok do pečiva - mixujeme asi 30 sekúnd. Pridáme žĺtok, mlieko, citrónovú kôru a vanilku. Potom prisypeme za stáleho miešania múku. Cesto rozdelíme na polovice, vygúľame z nich valčeky s veľkosťou asi 20 cm, zabalíme ich do priesvitnej potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 4 až 24 hodín. Potom cesto nakrájame na 2 cm hrubé kolieska a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 200 °C asi 7 - 8 minút. Do nádoby dáme práškový cukor s makom a v ňom vyváľame ešte teplé koláčiky a necháme na mriežke vychladnúť.
Dresing z makových semien
l 1 a 1/2 šálky cukru
l 2/3 šálky medu
l 1 ČL dijonskej horčice
l 1 ČL soli
l 2/3 šálky jablkového octu
l 3 PL pomarančovej šťavy
l 1 malá šalotka posekaná na kúsky
l 2 šálky olivového oleja
l 3 PL maku
Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme, kým sa cibuľka nerozpadne. Dresing je výborný na poliatie zeleninového šalátu. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.
Maková štrúdľa s tmavým hroznom (račianska špecialita)
l 1 lístkové cesto
l 250 g maku
l 70 g kryštálového cukru
l 100 ml mlieka
l 150 g hrozna na bobuľky
l 1 vajíčko na potretie
Cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme ho na pláty. Tie potrieme krátko povareným makom s cukrom a mliekom, posypeme hroznom a zrolujeme, potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a pečieme v rúre na 200 °C asi 20 - 25 min.
tipy a triky
l Pomletý mak skladujeme v mrazničke zmiešaný s cukrom a v uzavretom obale alebo vo vrecku.
l Mak rýchlo horkne, preto ho treba ochutnať ešte pred použitím.
l Vyskúšajte makovník s bielym makom. Jeho chuť sa od chuti maku čierneho dosť líši, je neopakovateľná.