Dnešné menu Mak

Kto by nepoznal chutný kysnutý makovník s hrozienkami, sladké slíže s makom a slivkovým lekvárom alebo pravé bratislavské rožky, ktoré kedysi rozvážali po metropolách Európy?

Všetky tieto delikatesy vďačia za svoj úspech drobnému chutnému maku. Dejiny maku siahajú až k Sumerom. Tí ho pomenovali ako rastlinu potešenia. Sumeri odovzdali znalosti o pestovaní maku Asýrčanom. Od nich vedomosti putovali k Babylončanom a tí ich zase odovzdali Egypťanom. V čase faraónov prekvital obchod s ópiom, ktoré sa vtedy predpisovalo proti nespavosti. Egyptských faraónov dokonca pochovávali s ópiovými fľaštičkami. V starom Grécku boli mnohí bohovia zobrazovaní s makom v rukách. Napríklad Hypnos - boh spánku. Hypokrates sa v svojej práci zmienil o jeho hypnotickom vplyve, ale aj o výživovej hodnote. Alexander Veľký predstavil mak Blízkemu východu, a tak sa začala éra jeho pestovania v Ázii. Istý čas bolo v Indii a Číne ópium brané ako spoločenská droga. Staré ázijské texty ho opisujú ako kladný utišujúci prostriedok. Do Európy sa mak dostal v 15. storočí. Nás však bude zaujímať ako prísada do varenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O rastline

Mak siaty je jednoročka, čo znamená, že po výseve ešte v tom istom roku vykvitne a dozrejú jeho semená. Mak sa vysieva skoro na jar, keď sa teplota pohybuje okolo 10 °C, vtedy klíči už za šesť dní, pri teplote do

20 °C už za tri dni. Špeciálne odrody maku sa vysievajú do pôdy aj na jeseň, pretože potom sú rastliny silnejšie a s vyšším výnosom. Klíčky odolávajú teplotám až do -6 °C, preto nie je netradičný aj skorý jarný výsev. Rastlina dorastá od 0,4 do 1,8 metra a kvitne nabielo s fialovými škvrnkami. Plodmi sú makovice, ktoré ukrývajú semená. Poznáme mak biely, ružový a čierny.

Mak biely a ružový sa už pomaly ani nepestuje, pretože tieto rastliny majú asi o tretinu nižšie výnosy ako mak čierny, používajú sa však na výrobu technických olejov.

SkryťVypnúť reklamu

Zbiera sa, keď makovice dozrejú, prípadne ešte uschýnajú na slnku, potom sa tobolky otvoria a mak sa dosúša. Treba s ním pracovať opatrne, pretože ak sa semienka poškodia, uvoľní sa z nich olej, ktorý na vzduchu horkne. Semienka maku sú po vybraní z makovice čierne, no hneď menia farbu na sivomodrú. Tvarom pripomínajú obličky, no s veľkosťou špendlíkovej hlavičky. Surové majú jemnú orieškovú chuť. Používajú sa najmä na sladké jedlá a ako posyp na sladké a slané pečivo. Kedysi mal na dedine každý malé políčko maku tak, ako to povoľovala legislatíva. Dnes je v obchodoch maku dostatok, dokonca dostať aj mletý a ocukrený mak na priame použitie.

Využitie

Odvar z makových semien bol ako uspávací a utišujúci prostriedok známy už v starom Egypte. Semená maku sú bohaté na olej (až 50 percent) a jeho chuť je veľmi príjemná, podobná mandľovému oleju. Tiež obsahujú sacharidy a proteíny, tiamín, riboflavín, enzýmy a minerálne látky ako fosfor, železo zinok, horčík a najmä vápnik, ktorého je tu oveľa viac ako v mlieku či v iných známych potravinách. Okrem potravinárstva sa mak využíva vo farmaceutickom priemysle pri výrobe ópia. Z neho sa následne pripravujú ďalších produkty - napríklad známe morfium.

SkryťVypnúť reklamu

recepty

Citrónovo-makové koláčiky

l 1/2 šálky mäkkého masla

l 1/2 šálky kryštálového cukru

l 1 PL makových semienok

l 1/8 ČL prášku do pečiva

l 1 vaječný žĺtok

l 1 PL mlieka

l 2 ČL najemno postrúhanej kôry z biocitrónu

l 1/2 ČL vanilky

l 1 1/2 šálky polohrubej múky

l 1 šálka preosiateho práškového cukru

V mise vymiešame maslo, kryštálový cukor, mak a prášok do pečiva - mixujeme asi 30 sekúnd. Pridáme žĺtok, mlieko, citrónovú kôru a vanilku. Potom prisypeme za stáleho miešania múku. Cesto rozdelíme na polovice, vygúľame z nich valčeky s veľkosťou asi 20 cm, zabalíme ich do priesvitnej potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 4 až 24 hodín. Potom cesto nakrájame na 2 cm hrubé kolieska a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 200 °C asi 7 - 8 minút. Do nádoby dáme práškový cukor s makom a v ňom vyváľame ešte teplé koláčiky a necháme na mriežke vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Dresing z makových semien

l 1 a 1/2 šálky cukru

l 2/3 šálky medu

l 1 ČL dijonskej horčice

l 1 ČL soli

l 2/3 šálky jablkového octu

l 3 PL pomarančovej šťavy

l 1 malá šalotka posekaná na kúsky

l 2 šálky olivového oleja

l 3 PL maku

Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme, kým sa cibuľka nerozpadne. Dresing je výborný na poliatie zeleninového šalátu. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Maková štrúdľa s tmavým hroznom (račianska špecialita)

l 1 lístkové cesto

l 250 g maku

l 70 g kryštálového cukru

l 100 ml mlieka

l 150 g hrozna na bobuľky

l 1 vajíčko na potretie

Cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme ho na pláty. Tie potrieme krátko povareným makom s cukrom a mliekom, posypeme hroznom a zrolujeme, potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a pečieme v rúre na 200 °C asi 20 - 25 min.

SkryťVypnúť reklamu

tipy a triky

l Pomletý mak skladujeme v mrazničke zmiešaný s cukrom a v uzavretom obale alebo vo vrecku.

l Mak rýchlo horkne, preto ho treba ochutnať ešte pred použitím.

l Vyskúšajte makovník s bielym makom. Jeho chuť sa od chuti maku čierneho dosť líši, je neopakovateľná.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 761
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 056
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 750
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 4 630
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 470
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 838
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 591
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu