Treba zdôrazniť, že priaznivé účinky má len kvalitný ocot z celých jabĺk, nie iba zo šupiek a jadrovníka. Používame ho na ochutenie jedál. Tradičný ocot obsahujúci kyselinu acetónovú používajme iba na konzervovanie a na čistenie - dezinfekciu domácnosti.
Jablčný ocot sa používa vnútorne i zvonka. Zvyknime si ráno pred raňajkami alebo aj pred každým hlavným jedlom, teda trikrát denne, pripraviť nápoj: pohár vody s lyžicou jablčného octu. Môžeme ho dochutiť lyžičkou medu. Začnime jedným pohárom denne.
Ak by nám nápoj robil zažívacie ťažkosti, znížme dávku octu na pol lyžičky a postupne množstvo zvyšujme. Niekedy trvá určitý čas, kým si naň zvykneme. Prečo máme absolvovať takúto kúru? Okrem toho, že octový nápoj obsahuje spomenuté látky, povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov, prispieva aj k zdraviu krvných ciev, k tvorbe červených krviniek, priaznivo ovplyvňuje priebeh menštruácie.
Údajne tiež znižuje krvný tlak, krvácanie z nosa i z hemoroidov. Doktor Norman W. Walker, známy to propagátor ovocných, ale i zeleninových štiav, sa zmieňuje o ľudových liečiteľoch v Škótsku, ktorí mesiac potierali vyčnievajúce kŕčové žily jablčným octom. Súčasne odporúčali piť ho dva- až trikrát denne. Viacerí autori sa zhodujú v názore, že súčasné vnútorné i vonkajšie použitie prináša priaznivé výsledky.
V materiáloch o reumatizme (Inštitút celostnej medicíny v Prahe, MUDr. Jonáš) sa uvádza liečba citrónom alebo jej alternatíva - jablčným octom. Po vykúpaní si natrieme časti tela postihnuté reumatizmom. Pacienti, ktorí citrón alebo jablčný ocot aplikovali dlhodobo, si výsledky pochvaľovali. Ide však len o doplnkovú liečbu popri inej, medikamentóznej.
Brigita Petrovská