sirupom
l 1 šálka javorového sirupu
l 1/2 šálky vody
l 2 žĺtky
l 2 PL polohrubej múky
l 2 PL masla
l 2 bielky na sneh + 4 PL cukru
V nádobe s dvojitým dnom krátko povaríme suroviny (okrem bielkov) a vlejeme do formy. Z bielok vyšľaháme sneh a ten položíme navrch. Pečieme dozlatista, asi 10 minút na 190 °C.
Koláč s javorovým
sirupom a sladeným mliekom
l 1 šálka javorového sirupu
l 1 šálka hnedého cukru
l 1/2 šálky sladkého kondenzovaného mlieka
l 3 žĺtky
l 3 PL masla
l strúhaný muškátový orech
l 3 bielky na sneh + 4 PL cukru
Všetky suroviny postupne zmiešame, nakoniec žĺtky a vyšľahané bielky. Vlejeme do formy a pečieme na
200 °C, kým masa nestuhne.
Koláč s javorovým
sirupom a pekanovými orechmi
Cesto:
l 300 g hladkej múky
l 1 ČL soli
l 175 g masla
l 4 PL studenej vody
Plnka:
l 4 vajcia
l 250 ml javorového sirupu
l 60 g hnedého cukru
l 60 g práškového cukru
l 3 g masla
l 100 g pekanových orechov
Cesto pripravíme premiešaním surovín. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 7 mm a vložíme do okrúhlej tortovej formy. Pretŕčajúce cesto odrežeme po obvode. V nádobe rozšľaháme vajcia, javorový sirup, cukry a maslo. Po vymiešaní aj orechy. Nalejeme do formy na pripravené cesto a dáme piecť do rúry na
180 °C na asi 40 minút. Koláč pri pečení môžeme prikryť alobalom, aby neprihorel. Pred podávaním polejeme ešte javorovým sirupom a dozdobíme šľahačkou.
Palacinky s javorovým sirupom a mletými
orechmi
Palacinky:
l 3 celé vajcia
l 350 g polohrubej múky
l 500 ml mlieka alebo smotany
l 1 PL práškového cukru
l soľ
Plnka:
l javorový sirup
l mleté vlašské orechy
Z masy urobíme tenké palacinky, tie posypeme mletými orechmi a polejeme javorovým sirupom. Preložíme alebo zatočíme. Podávame so šľahačkou.
Marináda na mäso z javorového sirupu
l 1/4 šálky javorového sirupu
l 2 PL dijonskej horčice
l 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
l 1 PL balsamikového octu
l 1 ČL soli
l 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Suroviny spolu premiešame a natrieme ich na lososa, na bravčovú panenku alebo jahňacinku a necháme marinovať v chlade až do 6 hodín. Potom pečieme alebo smažíme. Pred podávaním ešte raz mäsko pretrieme pierkom alebo štetcom namočeným v marináde.
Fazuľovový koláč
s javorovým sirupom
l 1 šálka uvarenej bielej fazule
l 125 g javorového sirupu
l 2 vajcia
l 75 g hnedého cukru
l 80 g roztopeného masla
l 100 g sekaných hrozienok a pekanových orechov
l okrúhla forma na pečenie
V mixéri rozmixujeme bielu fazuľu s javorovým sirupom na pyré. Pridáme vajcia, cukor a maslo a poriadne premiešame. Na spodok formy dáme polovičku nasekaných hrozienok a orechov a na ne nalejeme masu. Na vrch vysypeme druhú polovicu. Pečieme na 180 °C asi 25 až 40 minút. Podávame vychladené so zmrzlinou.