Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Recepty

Koláč s javorovým

sirupom

l 1 šálka javorového sirupu

l 1/2 šálky vody

l 2 žĺtky

l 2 PL polohrubej múky

l 2 PL masla

l 2 bielky na sneh + 4 PL cukru

V nádobe s dvojitým dnom krátko povaríme suroviny (okrem bielkov) a vlejeme do formy. Z bielok vyšľaháme sneh a ten položíme navrch. Pečieme dozlatista, asi 10 minút na 190 °C.

Koláč s javorovým

sirupom a sladeným mliekom

l 1 šálka javorového sirupu

l 1 šálka hnedého cukru

l 1/2 šálky sladkého kondenzovaného mlieka

l 3 žĺtky

l 3 PL masla

l strúhaný muškátový orech

Skryť Vypnúť reklamu

l 3 bielky na sneh + 4 PL cukru

Všetky suroviny postupne zmiešame, nakoniec žĺtky a vyšľahané bielky. Vlejeme do formy a pečieme na

200 °C, kým masa nestuhne.

Koláč s javorovým

sirupom a pekanovými orechmi

Cesto:

l 300 g hladkej múky

l 1 ČL soli

l 175 g masla

l 4 PL studenej vody

Plnka:

l 4 vajcia

l 250 ml javorového sirupu

l 60 g hnedého cukru

l 60 g práškového cukru

l 3 g masla

l 100 g pekanových orechov

Cesto pripravíme premiešaním surovín. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 7 mm a vložíme do okrúhlej tortovej formy. Pretŕčajúce cesto odrežeme po obvode. V nádobe rozšľaháme vajcia, javorový sirup, cukry a maslo. Po vymiešaní aj orechy. Nalejeme do formy na pripravené cesto a dáme piecť do rúry na

180 °C na asi 40 minút. Koláč pri pečení môžeme prikryť alobalom, aby neprihorel. Pred podávaním polejeme ešte javorovým sirupom a dozdobíme šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Palacinky s javorovým sirupom a mletými

orechmi

Palacinky:

l 3 celé vajcia

l 350 g polohrubej múky

l 500 ml mlieka alebo smotany

l 1 PL práškového cukru

l soľ

Plnka:

l javorový sirup

l mleté vlašské orechy

Z masy urobíme tenké palacinky, tie posypeme mletými orechmi a polejeme javorovým sirupom. Preložíme alebo zatočíme. Podávame so šľahačkou.

Marináda na mäso z javorového sirupu

l 1/4 šálky javorového sirupu

l 2 PL dijonskej horčice

l 2 strúčiky pretlačeného cesnaku

l 1 PL balsamikového octu

l 1 ČL soli

l 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Suroviny spolu premiešame a natrieme ich na lososa, na bravčovú panenku alebo jahňacinku a necháme marinovať v chlade až do 6 hodín. Potom pečieme alebo smažíme. Pred podávaním ešte raz mäsko pretrieme pierkom alebo štetcom namočeným v marináde.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľovový koláč

s javorovým sirupom

l 1 šálka uvarenej bielej fazule

l 125 g javorového sirupu

l 2 vajcia

l 75 g hnedého cukru

l 80 g roztopeného masla

l 100 g sekaných hrozienok a pekanových orechov

l okrúhla forma na pečenie

V mixéri rozmixujeme bielu fazuľu s javorovým sirupom na pyré. Pridáme vajcia, cukor a maslo a poriadne premiešame. Na spodok formy dáme polovičku nasekaných hrozienok a orechov a na ne nalejeme masu. Na vrch vysypeme druhú polovicu. Pečieme na 180 °C asi 25 až 40 minút. Podávame vychladené so zmrzlinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu