Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Javorový sirup

Sladkých alternatív za cukor sa nám v prírode ponúka viac. Med, trstinová šťava, hroznový cukor, ovocný cukor, sirup z agáve alebo aj javorový sirup, ktorý k nám dorazil z Kanady. Výborne chutí na lievancoch, v zmrzline či v koláči s pekanovými orechmi.

Nikto presne nevie, odkedy a ako dlho ľudia praktizujú umenie získavania sirupu z miazgy stromu. Isté však je, že sladkú "vodu" z javorových stromov vedeli už pradávno získavať domorodí obyvatelia dnešnej Severnej Ameriky z oblasti USA a Kanady. Tí šťavu pomenovali "sinsibuckwud", čo v preklade znamená "vytiahnuté z dreva". Indiáni zistili, že šťava zo stromov im doplní energiu, zasýti. S tomahavkmi vysekávali do stromov "véčka", do ich hrotu zasunuli kúsok kôry a pod ňu podkladali vedierka z brezovej kôry. Koncentrovaný nápoj získavali vhadzovaním rozpálených kameňov do šťavy alebo ich nechávali cez noc na mraze, kde sa z vody vytvoril ľad. Ten sa potom odstránil a prvý koncentrovaný sladký sirup bol hotový.

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba

Indiáni používali na varenie sirupu najskôr ílové nádoby, ktoré prikrývali len vetvami stromov. No po objavení Ameriky priniesli Európania kotlíky a sirup sa začal variť v nich. Neskôr prišli na to, že voda sa skôr odparí na plochých panviciach. V 17. a 18. storočí sa sirup stal hlavným zdrojom cukru pre usadlíkov, pretože iné zdroje cukru boli ťažko dostupné a drahé. Príprava sirupu sa od oných čias v podstate nezmenila, len nástroje na prípravu sú modernejšie, s menšou stratou energie. Na začiatku sa zo 40 litrov vody získal 1 liter koncentrovaného sladkého sirupu. V 70. rokoch sa výroba ešte viac uľahčila trubkovým systémom, strojmi na odstránenie vody zo šťavy reverznou osmózou ešte pred samotným varením. Šťava obsahuje len asi 2,5 percenta cukru, po uvarení sirupu je jeho obsah až 66 percent. Sirup sa niekedy varí ešte dlhšie na javorový krém a javorový cukor.

Skryť Vypnúť reklamu

Získavanie miazgy

Javorový strom sa nasekne, až keď má hrúbku kmeňa asi 30 centimetrov, čo je vo veku asi 30 rokov. Neskôr, keď strom ešte zmohutnie, môžu sa urobiť ďalšie zberné záseky až do počtu štyri na jeden kmeň. Pri zbere nejde o drancovanie miazgy stromu, odoberie sa mu len niečo okolo 10 percent. Miazga sa zbiera do prvých teplých jarných nocí, v období, keď strom začne nahadzovať prvé očká, čo je marec až apríl. Voda sa zbiera z takzvaného javora cukrového, z ktorého sa získava svetlý a najkvalitnejší sirup. Z ostatných druhov javorov sa získava menej aromatický a tmavý sirup.

Uskladnenie

Javorový sirup u nás dostať v rôznych kvalitách a obaloch. Najlepšie sú tie v sklenených obaloch. Neotvorený sirup vydrží pri izbovej teplote až jeden rok. Ak už fľašu otvoríme, treba ju držať v chladničke. Sirupy sa v prvej kategórii označujú ako extra svetlý, svetlý a medium, v druhej ako amber a v tretej ako tmavé.

Skryť Vypnúť reklamu

Využitie

Je vhodný najmä na palacinky a lievance, na toasty, do mliečnych koktailov, na osladenie čerstvého ovocia, hlavne grapefruitov, na glazovanie mäsa, na pečené jabĺčka, wafle, do koláčov a muffinov, na raňajkové ovsené vločky a do zmrzliny.

Javorový sirup je prírodným sladidlom, k telu je teda priateľskejší. No čo sa týka rozkladania molekúl,

vždy ostane sladidlom, pri nadmernom užívaní

teda zaťažuje pankreas. Jedna polievková lyžica sirupu obsahuje asi 50 kalórií. Tiež obsahuje draslík, vápnik, menej železa a fosforu a zlomky B vitamínov. Sodíka je v sirupe len zanedbateľné množstvo.

Legendy

Mnohé indiánske kmene majú svoju vlastnú povesť o pôvode sirupu. Napríklad Irakézovia rozprávajú príbeh, v ktorom deti sledovali červenú vevericu, ako na javore odtrhla kus kôry a lízala šťavu vytekajúcu z rany. Keď zaschla a cukor na rane skryštalizoval, opäť sa vrátila. Deti potom ochutnali miazgu zo stromu, pretože "keď chutí veveričke, musí aj nám".

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 005
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 231
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 871
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 474
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 225
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 164
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 492
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 458
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 205
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu