Dnešné menu Javorový sirup

Sladkých alternatív za cukor sa nám v prírode ponúka viac. Med, trstinová šťava, hroznový cukor, ovocný cukor, sirup z agáve alebo aj javorový sirup, ktorý k nám dorazil z Kanady. Výborne chutí na lievancoch, v zmrzline či v koláči s pekanovými orechmi.

Nikto presne nevie, odkedy a ako dlho ľudia praktizujú umenie získavania sirupu z miazgy stromu. Isté však je, že sladkú "vodu" z javorových stromov vedeli už pradávno získavať domorodí obyvatelia dnešnej Severnej Ameriky z oblasti USA a Kanady. Tí šťavu pomenovali "sinsibuckwud", čo v preklade znamená "vytiahnuté z dreva". Indiáni zistili, že šťava zo stromov im doplní energiu, zasýti. S tomahavkmi vysekávali do stromov "véčka", do ich hrotu zasunuli kúsok kôry a pod ňu podkladali vedierka z brezovej kôry. Koncentrovaný nápoj získavali vhadzovaním rozpálených kameňov do šťavy alebo ich nechávali cez noc na mraze, kde sa z vody vytvoril ľad. Ten sa potom odstránil a prvý koncentrovaný sladký sirup bol hotový.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Výroba

Indiáni používali na varenie sirupu najskôr ílové nádoby, ktoré prikrývali len vetvami stromov. No po objavení Ameriky priniesli Európania kotlíky a sirup sa začal variť v nich. Neskôr prišli na to, že voda sa skôr odparí na plochých panviciach. V 17. a 18. storočí sa sirup stal hlavným zdrojom cukru pre usadlíkov, pretože iné zdroje cukru boli ťažko dostupné a drahé. Príprava sirupu sa od oných čias v podstate nezmenila, len nástroje na prípravu sú modernejšie, s menšou stratou energie. Na začiatku sa zo 40 litrov vody získal 1 liter koncentrovaného sladkého sirupu. V 70. rokoch sa výroba ešte viac uľahčila trubkovým systémom, strojmi na odstránenie vody zo šťavy reverznou osmózou ešte pred samotným varením. Šťava obsahuje len asi 2,5 percenta cukru, po uvarení sirupu je jeho obsah až 66 percent. Sirup sa niekedy varí ešte dlhšie na javorový krém a javorový cukor.

SkryťVypnúť reklamu

Získavanie miazgy

Javorový strom sa nasekne, až keď má hrúbku kmeňa asi 30 centimetrov, čo je vo veku asi 30 rokov. Neskôr, keď strom ešte zmohutnie, môžu sa urobiť ďalšie zberné záseky až do počtu štyri na jeden kmeň. Pri zbere nejde o drancovanie miazgy stromu, odoberie sa mu len niečo okolo 10 percent. Miazga sa zbiera do prvých teplých jarných nocí, v období, keď strom začne nahadzovať prvé očká, čo je marec až apríl. Voda sa zbiera z takzvaného javora cukrového, z ktorého sa získava svetlý a najkvalitnejší sirup. Z ostatných druhov javorov sa získava menej aromatický a tmavý sirup.

Uskladnenie

Javorový sirup u nás dostať v rôznych kvalitách a obaloch. Najlepšie sú tie v sklenených obaloch. Neotvorený sirup vydrží pri izbovej teplote až jeden rok. Ak už fľašu otvoríme, treba ju držať v chladničke. Sirupy sa v prvej kategórii označujú ako extra svetlý, svetlý a medium, v druhej ako amber a v tretej ako tmavé.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie

Je vhodný najmä na palacinky a lievance, na toasty, do mliečnych koktailov, na osladenie čerstvého ovocia, hlavne grapefruitov, na glazovanie mäsa, na pečené jabĺčka, wafle, do koláčov a muffinov, na raňajkové ovsené vločky a do zmrzliny.

Javorový sirup je prírodným sladidlom, k telu je teda priateľskejší. No čo sa týka rozkladania molekúl,

vždy ostane sladidlom, pri nadmernom užívaní

teda zaťažuje pankreas. Jedna polievková lyžica sirupu obsahuje asi 50 kalórií. Tiež obsahuje draslík, vápnik, menej železa a fosforu a zlomky B vitamínov. Sodíka je v sirupe len zanedbateľné množstvo.

Legendy

Mnohé indiánske kmene majú svoju vlastnú povesť o pôvode sirupu. Napríklad Irakézovia rozprávajú príbeh, v ktorom deti sledovali červenú vevericu, ako na javore odtrhla kus kôry a lízala šťavu vytekajúcu z rany. Keď zaschla a cukor na rane skryštalizoval, opäť sa vrátila. Deti potom ochutnali miazgu zo stromu, pretože "keď chutí veveričke, musí aj nám".

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 527
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 189
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 857
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 973
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 743
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 793
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 478
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu