Dnešné menu Arašidy

Sledujete futbal. V ruke vychladené pivo v orosenom pohári. Naši hrajú dobre. Do úst si vhodíte zopár chrumkavých solených arašidov. Pripravujete oslavu. Niečo pod zub, niečo sladké, niečo slané. Nezabudnúť na arašidy. B úrsky oriešok je časťou strukovi

ny, presnejšie plodu, ktorý dorastá pod zemou, názov "oriešok" je teda v tomto prípade dosť zavádzajúci. Podzemnica olejná k nám prišla z Brazílie cez južnú Afriku a názov búrsky oriešok pochádza z čias búrskych štátov, ktorých obyvatelia boli zväčša Holanďania, Flámi a Francúzi - farmári, čiže po holandsky búri (boer = farmár). Krčahy v tvare búrskeho orieška s pomaľovanými plodmi sa našli v oblasti Peru a aj Inkovia pochovávali svojich predkov s nádobou plnou orieškov, aby mali po smrti dostatok jedla. Portugalci a Španieli, ktorí obsadili Ameriku, priniesli so sebou domov aj tieto plody a začali ich pestovať. Zo Španielska sa oriešky dostali vďaka obchodníkom do Afriky a Ázie. V južnej a západnej Afrike sa rýchlo udomácnili. Afričania veria, že to je jedna z rastlín, ktorá ovláda dušu. Keď otrokári odviezli Afričanov z domoviny, tí si so sebou vzali aj oriešky, a tak sa rozšírili po juhu USA. Pred dvesto rokmi sa nimi kŕmili len ošípané a boli považované za jedlo chudobných. Je takmer až neuveriteľné, že nová éra arašidov sa začala približne pred sto rokmi, teda až s mechanizáciou a objavením arašidového masla a lisovaním oleja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na čo sa využívajú

Arašidy sa používajú pri príprave slaných aj sladkých pokrmov, ale aj ako snack (dobre známe slané korenené oriešky alebo nahrubo pomleté na chrumkách). Chutia pražené aj nepražené, pomleté na kašu ako arašidové maslo natierateľné na chlieb alebo ako arašidový olej na praženie. Majú vysokú teplotu horenia, preto sa používajú na prípravu ázijských špecialít.

Využívajú sa aj v kozmetike a vo farmaceutickom priemysle.

Obsahujú dvadsať až tridsať percent proteínov (viac ako pravé orechy), karbohydráty a tuky. Nasucho opražené nesolené arašidy obsahujú vitamíny B1, B2, a B3 - niacín. Z minerálov je to kalcium, magnézium, horčík a železo, menej zinku a medi. Pri všetkých kladoch však treba myslieť aj na ich vysoký obsah kalórií, preto treba jesť oriešky striedmo. Podporujú krvotvorbu, sú vhodné pre ľudí trpiacich na choroby srdca a látkovej premeny.

SkryťVypnúť reklamu

O rastline

Rastlinka má blízko k hrachu. Aby dozrela, potrebuje päť mesiacov. V lete kvitne drobnými žltými kvietkami. Po opelení sa vetvičky rastliny ohýbajú k zemi a semenníky sa zavŕtavajú do pôdy do hĺbky asi päť až osem centimetrov. V zemi plody dozrejú na jedno- až osemsemenný nepukavý struk. Tie sa zberajú s celou rastlinou, oberajú sa a vylupujú zo škrupinky. Na surových arašidoch by sme si veľmi nepochutili, pretože pripomínajú niečo ako surovú fazuľku. Plody získavajú známu lahodnú chuť až po opražení.

Nákup a uskladnenie

Keďže arašidy obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú veľmi zdravé. Pravda je, že sú dosť náchylné na plesne - aflatoxíny - ktoré sú rakovinotvorné (podobne ako sušené figy). Aby sme predišli možnému nakazeniu týmito toxínmi, najlepšie je kupovať na konzumáciu oriešky balené v ochrannej zóne, ošúpané a zbavené červenej vnútornej šupky. Nátierky, ako napríklad arašidové maslo, bývajú bezpečné, pretože ich výrobcovia spracovávanú surovinu veľmi prísne kontrolujú. Oriešky uskladňujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste, pretože obsahujú veľa tukov a po čase by zhorkli.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu