Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Arašidy

Sledujete futbal. V ruke vychladené pivo v orosenom pohári. Naši hrajú dobre. Do úst si vhodíte zopár chrumkavých solených arašidov. Pripravujete oslavu. Niečo pod zub, niečo sladké, niečo slané. Nezabudnúť na arašidy. B úrsky oriešok je časťou strukovi

ny, presnejšie plodu, ktorý dorastá pod zemou, názov "oriešok" je teda v tomto prípade dosť zavádzajúci. Podzemnica olejná k nám prišla z Brazílie cez južnú Afriku a názov búrsky oriešok pochádza z čias búrskych štátov, ktorých obyvatelia boli zväčša Holanďania, Flámi a Francúzi - farmári, čiže po holandsky búri (boer = farmár). Krčahy v tvare búrskeho orieška s pomaľovanými plodmi sa našli v oblasti Peru a aj Inkovia pochovávali svojich predkov s nádobou plnou orieškov, aby mali po smrti dostatok jedla. Portugalci a Španieli, ktorí obsadili Ameriku, priniesli so sebou domov aj tieto plody a začali ich pestovať. Zo Španielska sa oriešky dostali vďaka obchodníkom do Afriky a Ázie. V južnej a západnej Afrike sa rýchlo udomácnili. Afričania veria, že to je jedna z rastlín, ktorá ovláda dušu. Keď otrokári odviezli Afričanov z domoviny, tí si so sebou vzali aj oriešky, a tak sa rozšírili po juhu USA. Pred dvesto rokmi sa nimi kŕmili len ošípané a boli považované za jedlo chudobných. Je takmer až neuveriteľné, že nová éra arašidov sa začala približne pred sto rokmi, teda až s mechanizáciou a objavením arašidového masla a lisovaním oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Na čo sa využívajú

Arašidy sa používajú pri príprave slaných aj sladkých pokrmov, ale aj ako snack (dobre známe slané korenené oriešky alebo nahrubo pomleté na chrumkách). Chutia pražené aj nepražené, pomleté na kašu ako arašidové maslo natierateľné na chlieb alebo ako arašidový olej na praženie. Majú vysokú teplotu horenia, preto sa používajú na prípravu ázijských špecialít.

Využívajú sa aj v kozmetike a vo farmaceutickom priemysle.

Obsahujú dvadsať až tridsať percent proteínov (viac ako pravé orechy), karbohydráty a tuky. Nasucho opražené nesolené arašidy obsahujú vitamíny B1, B2, a B3 - niacín. Z minerálov je to kalcium, magnézium, horčík a železo, menej zinku a medi. Pri všetkých kladoch však treba myslieť aj na ich vysoký obsah kalórií, preto treba jesť oriešky striedmo. Podporujú krvotvorbu, sú vhodné pre ľudí trpiacich na choroby srdca a látkovej premeny.

Skryť Vypnúť reklamu

O rastline

Rastlinka má blízko k hrachu. Aby dozrela, potrebuje päť mesiacov. V lete kvitne drobnými žltými kvietkami. Po opelení sa vetvičky rastliny ohýbajú k zemi a semenníky sa zavŕtavajú do pôdy do hĺbky asi päť až osem centimetrov. V zemi plody dozrejú na jedno- až osemsemenný nepukavý struk. Tie sa zberajú s celou rastlinou, oberajú sa a vylupujú zo škrupinky. Na surových arašidoch by sme si veľmi nepochutili, pretože pripomínajú niečo ako surovú fazuľku. Plody získavajú známu lahodnú chuť až po opražení.

Nákup a uskladnenie

Keďže arašidy obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú veľmi zdravé. Pravda je, že sú dosť náchylné na plesne - aflatoxíny - ktoré sú rakovinotvorné (podobne ako sušené figy). Aby sme predišli možnému nakazeniu týmito toxínmi, najlepšie je kupovať na konzumáciu oriešky balené v ochrannej zóne, ošúpané a zbavené červenej vnútornej šupky. Nátierky, ako napríklad arašidové maslo, bývajú bezpečné, pretože ich výrobcovia spracovávanú surovinu veľmi prísne kontrolujú. Oriešky uskladňujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste, pretože obsahujú veľa tukov a po čase by zhorkli.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 210
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 847
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 878
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 975
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 431
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 693
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 593
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 560
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu