ny, presnejšie plodu, ktorý dorastá pod zemou, názov "oriešok" je teda v tomto prípade dosť zavádzajúci. Podzemnica olejná k nám prišla z Brazílie cez južnú Afriku a názov búrsky oriešok pochádza z čias búrskych štátov, ktorých obyvatelia boli zväčša Holanďania, Flámi a Francúzi - farmári, čiže po holandsky búri (boer = farmár). Krčahy v tvare búrskeho orieška s pomaľovanými plodmi sa našli v oblasti Peru a aj Inkovia pochovávali svojich predkov s nádobou plnou orieškov, aby mali po smrti dostatok jedla. Portugalci a Španieli, ktorí obsadili Ameriku, priniesli so sebou domov aj tieto plody a začali ich pestovať. Zo Španielska sa oriešky dostali vďaka obchodníkom do Afriky a Ázie. V južnej a západnej Afrike sa rýchlo udomácnili. Afričania veria, že to je jedna z rastlín, ktorá ovláda dušu. Keď otrokári odviezli Afričanov z domoviny, tí si so sebou vzali aj oriešky, a tak sa rozšírili po juhu USA. Pred dvesto rokmi sa nimi kŕmili len ošípané a boli považované za jedlo chudobných. Je takmer až neuveriteľné, že nová éra arašidov sa začala približne pred sto rokmi, teda až s mechanizáciou a objavením arašidového masla a lisovaním oleja.
Na čo sa využívajú
Arašidy sa používajú pri príprave slaných aj sladkých pokrmov, ale aj ako snack (dobre známe slané korenené oriešky alebo nahrubo pomleté na chrumkách). Chutia pražené aj nepražené, pomleté na kašu ako arašidové maslo natierateľné na chlieb alebo ako arašidový olej na praženie. Majú vysokú teplotu horenia, preto sa používajú na prípravu ázijských špecialít.
Využívajú sa aj v kozmetike a vo farmaceutickom priemysle.
Obsahujú dvadsať až tridsať percent proteínov (viac ako pravé orechy), karbohydráty a tuky. Nasucho opražené nesolené arašidy obsahujú vitamíny B1, B2, a B3 - niacín. Z minerálov je to kalcium, magnézium, horčík a železo, menej zinku a medi. Pri všetkých kladoch však treba myslieť aj na ich vysoký obsah kalórií, preto treba jesť oriešky striedmo. Podporujú krvotvorbu, sú vhodné pre ľudí trpiacich na choroby srdca a látkovej premeny.
O rastline
Rastlinka má blízko k hrachu. Aby dozrela, potrebuje päť mesiacov. V lete kvitne drobnými žltými kvietkami. Po opelení sa vetvičky rastliny ohýbajú k zemi a semenníky sa zavŕtavajú do pôdy do hĺbky asi päť až osem centimetrov. V zemi plody dozrejú na jedno- až osemsemenný nepukavý struk. Tie sa zberajú s celou rastlinou, oberajú sa a vylupujú zo škrupinky. Na surových arašidoch by sme si veľmi nepochutili, pretože pripomínajú niečo ako surovú fazuľku. Plody získavajú známu lahodnú chuť až po opražení.
Nákup a uskladnenie
Keďže arašidy obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú veľmi zdravé. Pravda je, že sú dosť náchylné na plesne - aflatoxíny - ktoré sú rakovinotvorné (podobne ako sušené figy). Aby sme predišli možnému nakazeniu týmito toxínmi, najlepšie je kupovať na konzumáciu oriešky balené v ochrannej zóne, ošúpané a zbavené červenej vnútornej šupky. Nátierky, ako napríklad arašidové maslo, bývajú bezpečné, pretože ich výrobcovia spracovávanú surovinu veľmi prísne kontrolujú. Oriešky uskladňujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste, pretože obsahujú veľa tukov a po čase by zhorkli.