Recepty

Avokádový chlebík

l 2 šálky polohrubej múky

l 3/4 šálky cukru

l 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva

l 1/2 ČL soli

l 2 vajcia

l 1/2 šálky roztlačeného avokáda

l 1/2 šálky cmaru

l 1/2 šálky nasekaných pekanových

orechov

Rúru predhrejeme na

190 °C. Plech na srnčí chrbát alebo podobný hlboký plech vymastíme alebo vyložíme papierom. Vo väčšej mise miešame múku s cukrom, práškom do pečiva a soľou. V druhej nádobe zmiešame vajcia s avokádom, pridáme cmar. Potom masu spojíme so suchými surovinami a dobre premiešame, pred koncom miešania pridáme pekanové orechy. Pečieme asi 45 minút alebo až do chvíle, kým na drievku, ktoré zapichneme do chleba, nezostane nalepené cesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dip z avokáda

l 1 veľké zrelé avokádo

l 1 pretlačený strúčik cesnaku

l 1 zelená čili paprička nasekaná nadrobno

l 100 g čerstvého syra (tučný tvaroh)

l 3 PL nasekaných listov koriandra

l 1 PL citrónovej šťavy

l 1/2 ČL soli

l 1/4 ČL rímskej rasce

Avokádo rozrežeme po dĺžke a vyberieme kôstku. Vydlabeme dužinu a zmiešame s ostatnými surovinami okrem rasce. Dip preložíme do vkusnej misky, v ktorej ho budeme podávať a posypeme rímskou rascou.

Avokádovo-limetkový koláč

l 1 šálka avokádovej dužiny (asi 2 avokáda)

l 500 ml sladkého kokosového mlieka

l 1 ČL nastrúhanej limetkovej kôry

l 1/2 šálky limetkovej šťavy

l 2 vaječné žĺtky

l štipka soli

Cesto:

l 300 g hladkej múky

l 1 ČL soli

l 175 g masla

l 4 PL studenej vody

Zmiešame kokosové mlieko s limetkovou kôrou, šťavou, jemne našľahanými žĺtkami a soľou. Miešame, až kým masa nezhustne. Potom pridáme dužinu z avokáda roztlačenú vidličkou a pokvapkanú limetkovou šťavou. Cesto vyvaľkáme na 7-milimetrovú hrúbku, vložíme do okrúhlej formy na pečenie, a vytiahneme ho do výšky asi 2 cm a upečieme na 180 st. C dozlatista, necháme vychladnúť. Potom vysypeme plnku na cesto a dáme schladiť. Podávame s našľahanou šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Avokádovo-papájový šalát

l 2 veľké avokáda

l 1 malá papája

l 1 červený grapefruit

l 1 malá hlávka ľadového šalátu

l 2 PL olivového extra virgin oleja

l 1 PL citrónovej šťavy

l soľ a čierne korenie

Očistíme avokáda a papáju, zbavíme ich kôstok. Ovocie posekáme na menšie kúsky a vložíme do šalátovej misy. Očistíme grep, vyrežeme z neho mesiačiky bez vnútorných šupiek, posekáme na malé kúsky a pridáme do misy. Umyjeme šalát a natrháme ho na jednotlivé listy. Rozložíme ich na tácku a nasypeme do nich zo šalátu. V malej nádobke našľaháme olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Tesne pred podávaním prelejeme šalát touto zmesou.

Avokádovo-špargľový šalát

l 900 g zelenej špargle

l 2 stredne veľké avokáda

l šťava a šupka z jedného citróna

SkryťVypnúť reklamu

l 2 PL olivového oleja

l 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

l 1 PL čerstvej koriandrovej vňate

l 1 PL octu z bieleho vína

l 1/2 PL balzamikového octu

l 1 ČL práškového cukru

l 1 ČL posekanej mäty

l soľ a korenie

Očistenú špargľu vhodíme do hrnca, privedieme do varu a scedíme. Potom posekáme na malé kúsky. Avokáda očistíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, tiež nakrájame na kúsky a pridáme k špargli. Nálev vyšľaháme z octu, oleja, cukru, mäty a petržlenu. Posolíme, okoreníme a prelejeme špargľu s avokádom. Jemne premiešame a pred podávaním chladíme.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 904
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu