l 2 šálky polohrubej múky
l 3/4 šálky cukru
l 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
l 1/2 ČL soli
l 2 vajcia
l 1/2 šálky roztlačeného avokáda
l 1/2 šálky cmaru
l 1/2 šálky nasekaných pekanových
orechov
Rúru predhrejeme na
190 °C. Plech na srnčí chrbát alebo podobný hlboký plech vymastíme alebo vyložíme papierom. Vo väčšej mise miešame múku s cukrom, práškom do pečiva a soľou. V druhej nádobe zmiešame vajcia s avokádom, pridáme cmar. Potom masu spojíme so suchými surovinami a dobre premiešame, pred koncom miešania pridáme pekanové orechy. Pečieme asi 45 minút alebo až do chvíle, kým na drievku, ktoré zapichneme do chleba, nezostane nalepené cesto.
Dip z avokáda
l 1 veľké zrelé avokádo
l 1 pretlačený strúčik cesnaku
l 1 zelená čili paprička nasekaná nadrobno
l 100 g čerstvého syra (tučný tvaroh)
l 3 PL nasekaných listov koriandra
l 1 PL citrónovej šťavy
l 1/2 ČL soli
l 1/4 ČL rímskej rasce
Avokádo rozrežeme po dĺžke a vyberieme kôstku. Vydlabeme dužinu a zmiešame s ostatnými surovinami okrem rasce. Dip preložíme do vkusnej misky, v ktorej ho budeme podávať a posypeme rímskou rascou.
Avokádovo-limetkový koláč
l 1 šálka avokádovej dužiny (asi 2 avokáda)
l 500 ml sladkého kokosového mlieka
l 1 ČL nastrúhanej limetkovej kôry
l 1/2 šálky limetkovej šťavy
l 2 vaječné žĺtky
l štipka soli
Cesto:
l 300 g hladkej múky
l 1 ČL soli
l 175 g masla
l 4 PL studenej vody
Zmiešame kokosové mlieko s limetkovou kôrou, šťavou, jemne našľahanými žĺtkami a soľou. Miešame, až kým masa nezhustne. Potom pridáme dužinu z avokáda roztlačenú vidličkou a pokvapkanú limetkovou šťavou. Cesto vyvaľkáme na 7-milimetrovú hrúbku, vložíme do okrúhlej formy na pečenie, a vytiahneme ho do výšky asi 2 cm a upečieme na 180 st. C dozlatista, necháme vychladnúť. Potom vysypeme plnku na cesto a dáme schladiť. Podávame s našľahanou šľahačkou.
Avokádovo-papájový šalát
l 2 veľké avokáda
l 1 malá papája
l 1 červený grapefruit
l 1 malá hlávka ľadového šalátu
l 2 PL olivového extra virgin oleja
l 1 PL citrónovej šťavy
l soľ a čierne korenie
Očistíme avokáda a papáju, zbavíme ich kôstok. Ovocie posekáme na menšie kúsky a vložíme do šalátovej misy. Očistíme grep, vyrežeme z neho mesiačiky bez vnútorných šupiek, posekáme na malé kúsky a pridáme do misy. Umyjeme šalát a natrháme ho na jednotlivé listy. Rozložíme ich na tácku a nasypeme do nich zo šalátu. V malej nádobke našľaháme olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Tesne pred podávaním prelejeme šalát touto zmesou.
Avokádovo-špargľový šalát
l 900 g zelenej špargle
l 2 stredne veľké avokáda
l šťava a šupka z jedného citróna
l 2 PL olivového oleja
l 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
l 1 PL čerstvej koriandrovej vňate
l 1 PL octu z bieleho vína
l 1/2 PL balzamikového octu
l 1 ČL práškového cukru
l 1 ČL posekanej mäty
l soľ a korenie
Očistenú špargľu vhodíme do hrnca, privedieme do varu a scedíme. Potom posekáme na malé kúsky. Avokáda očistíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, tiež nakrájame na kúsky a pridáme k špargli. Nálev vyšľaháme z octu, oleja, cukru, mäty a petržlenu. Posolíme, okoreníme a prelejeme špargľu s avokádom. Jemne premiešame a pred podávaním chladíme.