Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Kominárov si ľudia objednávajú málo

Čistenie komínov je povinné, majitelia však často obchádzajú zákon, chcú ušetriť. Neskôr však chemické čistenie či vypaľovanie stojí viac.

Peter Šulan má netradičnú zbierku kominárskych kalendárov.Peter Šulan má netradičnú zbierku kominárskych kalendárov. (Zdroj: SME – JANA BEŇOVÁ)

NITRA. Hovorí sa, že kominár nosí šťastie. To spočíva v tom, že vyčistí komín a odvráti od príbytku oheň. Mal by navštíviť každý rodinný dom aspoň raz za rok, no ľudia sa jeho návšteve bránia.

„Čistenie a kontrola komínov sú povinné. Majiteľov stoja okolo troch stovák. Preto radšej obchádzajú zákon a nevolajú nás,“ povedal riaditeľ stavovskej organizácie Komory kominárov Slovenska Peter Šulan z Nitry.

Ak sa komín dlho nečistí, sadzami sa upcháva. „Takto zanesený komín sa dá po ro­koch čistiť chemicky, čo je oveľa drahšie ako pravidelné čistenie,“ zdôrazňuje Šulan.

„Môže sa potom čistiť aj vypaľovaním za asistencie hasičov. Pri vypaľovaní komína hrozí riziko jeho prasknutia. Nečistený a zanesený komín môže spôsobiť požiar. Majiteľ domu tak môže ohroziť majetok svoj i susedov,“ dodáva. Kominár musí podľa zákona urobiť aj prehliadku nových komínov na novostavbách a aj pred pripojením nového spotrebiča.

Na Slovensku je asi dvesto kominárov, čo je dostatok pre slabý záujem o ich služby. „Keby ľudia dôsledne dodržiavali legislatívu, bolo by to málo,“ myslí si Šulan.

Spomína, že v roku 1990 v ko­munálnom podniku pôsobilo 35 kominárov, ktorí mali pod palcom sedemdesiat dedín. Chodili od domu k domu a ľudia sa ich službám nebránili. Možno aj preto, že vymetanie stálo tri koruny. V súčasnosti je v okrese iba sedem kominárskych remeselníkov.

Zvyčajne nečakajú, kým si ich majiteľ objektu objedná, svoje služby chodia ponúkať po domoch, tak ako voľakedy.

„Pustia nás asi do desiatich domov z päťdesiatich na ulici, hoci takéto hromadné služby sú pre odberateľov lacnejšie.“ Aby sa uživili, rozšírili svoju živnosť na viac remesiel. Robia aj stavebné činnosti komínov – vložkujú a šamotujú.

Naboso v komíne

Najstarší kalendár netra­dič­nej zbierky Petra Šulana, riaditeľa Komory kominárov Slovenska, pochádza z roku 1698. Dostal sa k nim náhodou, keď si pričuchol k re­mes­lu. „Mnohé získavam na stretnutiach členov kominárskej federácie i zo zahraničia. Neviem o tom, že by na Slovensku ešte niekto vlastnil podobnú zbierku.“

VIDEO: Kominárske kalendáre

Najstarší kalendár netra­dič­nej zbierky Petra Šulana, riaditeľa Komory kominárov Slovenska, pochádza z roku 1698. Dostal sa k nim náhodou, keď si pričuchol k re­mes­lu. „Mnohé získavam na stretnutiach členov kominárskej federácie i zo zahraničia. Neviem o tom, že by na Slovensku ešte niekto vlastnil podobnú zbierku.“

Vydávanie kalendárov patrí v kominárskom cechu k tradícii. V kalendároch sa skrýva kus remeselníckej histórie. Začali ich vydávať v roku 1500, keď vzniklo kominárstvo.

Naj­krajšie a najfarebnejšie kalendáre sú z medzivoj­nové­­ho obdobia, socialistické kalendáre pôsobia šedivo. V novoročnom kalendári nesmie chýbať rýmovaná básnička a kominár v drevákoch so škrabačkou, teda ohnutým kusom železa. Takto totiž historicky začínal: naboso sa nohami a lakťami škrabal do prieduchu komína a zoškraboval z neho sadze.

Peter Šulan zbiera aj sošky kominárov a svä­tého Floriána. Niektoré si dal vyrobiť na zákazku. „Také kúsky si vážim najviac. Málokto vie, že Florián je okrem kominárov aj patrónom hasičov. Veď kominári boli kedysi aj hasiči, až neskôr začali pracovať sami.“

Michaela Farkašová
Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 091
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 208
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 683
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 306
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 236
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 716
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 536
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


5 h
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


3 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 18 h