>eny - v eurách aj v korunách.
V reštauračných vozňoch spoločnosti Wagon Slovakia Košice, ktoré sú súčasťou IC vlakov jazdiacich na trase Bratislava - Košice, sú dva druhy jedálneho a nápojového lístka - s cenami v slovenských korunách a v eurách. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby neboli po prepočte diametrálne odlišné. Navyše pri jednotlivých položkách sa používajú odlišné kurzy.
Podľa mňa je nemysliteľné, aby v krajine, ktorá je v Európskej únii, v reštaurácii účtovali mne za kávu 25 korún a rakúskemu kamarátovi sediacemu pri tom istom stole 1,50 eura (podľa toho 1 euro = 16,7 koruny). Čašníci tak robia bez predchádzajúceho upozornenia (je to v jedálnom lístku), lebo vedia, že pri takýchto kurzoch si môžu zarobiť do vrecka. Keď sa pozriete na položky v jedálnom lístku, nájdete veľa podobných príkladov. Kuracie prsia so syrom a šampiňónmi si môžete dať za 109 korún alebo za 4,90 eura, čo je kurz 22,25 za euro, čaj tiež bude viac chutiť za koruny (20 korún) ako za eurá (1 euro).
Neviem, ako je to v súčasnosti s legislatívou, čo je zákonom dovolené a čo nie, dvojaké ceny v cestovnom ruchu som už dlho považoval za minulosť.
Na rozdiel od Roberta Fica viem, že zvyšovanie a nastavenie cien je slobodou a výsadou každého obchodníka, ale takisto slobodou spotrebiteľa je jeho výber, kde a u koho tovar alebo služby nakúpi. Preto si myslím, že všetko, čo pre to môžeme urobiť, je dať vedieť ostatným spotrebiteľom o predajcoch, ktorí zvyšujú ceny a dať ich takto na pomyselnú čiernu listinu. A u takého obchodníka nenakupovať.
Predávať tovary a služby za eurá je určite dobrá vôľa predávajúceho. Na druhej strane nie som si istý, či sa ceny v eurách môžu určovať tak z brucha, ako to robí spoločnosť Wagon Slovakia Košice.
branosvec.blog.sme.sk
Autor: Braňo Švec