BRATISLAVA. Napriek vyšším cenám na konci minulého roka obchodné reťazce nezaznamenali pokles predaja pekárenských alebo mliekarenských výrobkov. „Je to ovplyvnené pravdepodobne tým, že ide o základné potraviny, ktoré nakupuje každá domácnosť,“ povedala Lenka Juríková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, ktorá prevádzkuje na Slovensku Hypernovy a supermarkety Albert.
Oproti polroku 2006 v druhom polroku minulého roka predaj mliečnych výrobkoch dokonca stúpol takmer o 15 percent. K medziročnému poklesu predaja v druhom polroku minulého roka nedošlo ani podľa predsedu predstavenstva COOP Jednota Gabriela Csollára. „Obdobie vianočných sviatkov je z hľadiska predaja silné,“ povedal.
Analytik prieskumnej agentúry Terno Ľubomír Drahovský povedal, že správanie spotrebiteľov sa zmenilo hlavne na vidieku a v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou. „Zákazníci tu vo väčšej miere nakupujú výrobky obchodných reťazcov, takzvané privátne značky,“ povedal. Zvýšený záujem o produkty vlastnej výroby potvrdila aj Juríková.
Ceny sa zvýšia len mierne
V prvom polroku ceny potravín podľa hlavného analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa vzrastú medziročne o päť až sedem percent. Očakáva, že zvyšovanie sa dotkne najmä mlieka, mliečnych výrobkov, výrobkov z obilnín a aj mäsa. Dôvodom je nárast cien sušeného mlieka, horšia úroda v juhovýchodnej Európe aj využívanie niektorých krmovín na produkciu energií z biomasy.
Spoločnosť Ahold očakáva v prvých troch mesiacoch len mierne zvýšenie cien. „Pri pekárenských výrobkoch všetko závisí od ustálenia ceny múky. Radikálne zvyšovanie cien však nepredpokladáme,“ povedala Juríková.
Pri mlieku a mliečnych výrobkoch by sa nárast cien mal podľa nej pohybovať do desať percent.
Csollár neočakáva v prvých troch mesiacoch tohto roka ani zvýšenie cien mäsa. „K možnému nárastu ceny by podľa dostupných informácií malo dôjsť najskôr až začiatkom druhého štvrťroku,“ povedal.
Tlak na ceny potravín môže vyvinúť aj únia
Zvyšovanie cien potravín je celosvetový trend. Analytik Tatra banky Róbert Prega pripomína, že je previazaný aj s vyšším dopytom po biopalivách. „Snaha o ekologickú politiku tak má dve strany mince,“ povedal.
Ak chce Európska únia docieliť nižšie ceny potravín alebo ich pomalší rast, musí podľa riaditeľa inštitútu INESS Richarda Ďuranu zásadným spôsobom reformovať spoločnú poľnohospodársku politiku. „To znamená zrušiť dotácie poľnohospodárom a odstrániť dovozné clá a kvóty na potraviny z rozvojových krajín.“
Znížiť tlak na ceny potravín by aj podľa Pregu mohla liberalizácia poľnohospodárskeho trhu na celom svete. „Subvencie predražujú ceny potravín,“ myslí si.
Okrem pozitívneho efektu na ceny potravín v únii by takáto reforma znamenala významnú pomoc rozvojovým krajinám, dodal Ďurana.