Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

Recepty

Príprava čiernych olív - nakladanie

l 2 x 400 ml vody

l 2 kg surových čiernych olív

l 300 g hrubej soli

l 125 ml vínneho octu

l 4 strúčiky cesnaku

l 5 čili papričiek

l 10 stebiel (15 cm) tymianu

l 130 ml olivového oleja

l 1 PL tekutého korenia na nakladanie (škorica, bobkový list, klinčeky, borievky, sušený zázvor, semená kôpru, čierneho korenia a horčice)

Každú olivu narežeme pozdĺžne a necháme luhovať vo vode 17 dní. Potom vodu zlejeme a nahradíme ju na 3 dni slanou vodou. Počas tohto lúhovania často premiešame. Potom zlejeme, dáme do nálevu s pomerom 1 diel octu a 2 diely vody, necháme stáť 3 dni. Olivy musia byť ponorené. Po 3 dňoch pridáme cesnak, tymian, korenie na nakladanie a čili. Prelejeme do sterilnej nádoby a vrch zalejeme olivovým olejom. Uzavrieme a najmenej 4 týždne s olivami nehýbeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát s olivami

l 3 rajčiny

l 50 g slaného balkánskeho syra,

l 15 zelených olív

l 1 PL lyžica nasekanej bazalky

l 3 PL panenského olivového oleja

l 1 PL balzamikového octu

l čierne korenie

Paradajky a syr nakrájame na kocky asi 1 x 1 cm, pridáme celé olivy, olej a bazalku, trochu korenia, pokvapkáme octom a dobre premiešame. Necháme v chlade odležať asi hodinu. Podávame s focacciou.

Focaccia - taliansky chlieb s olivami

l 20 g kvasníc

l 180 ml mlieka

l 500 g hladkej múky

l 1 ČL soli

l 80 ml olivového oleja

l 70 ml bieleho vína

l 250 g vykôstkovaných nasekaných zelených a čiernych olív

l 2 PL nasekaného čerstvého tymianu

l 2 PL nasekaného čerstvého oregana

Z kvasníc, vody a múky si pripravíme kvások. Vo väčšej nádobe zmiešame polovicu múky so soľou a pomaly prilievame kvások. Pripravíme si riedke cesto, ktoré necháme asi 15 minút kysnúť. Potom pridáme zvyšnú múku a vypracujeme na hladké cesto, necháme kysnúť asi 10 minút. Nakoniec pridáme 2/3 olív, tymianu a oregana, premiešame a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom premiešame a dáme na vymastený alebo mastným papierom vyložený plech. Prstami roztiahneme do všetkých kútov, narobíme priehlbiny, polejeme olejom, posypeme zvyšnými olivami, tymianom a oreganom a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút na 180 °C. Po upečení potrieme olejom.

Skryť Vypnúť reklamu

Crostini s olivovou

nátierkou

- talianske predjedlo

l 150 g čiernych olív bez kôstky

l 1 PL kapár

l 1 PL píniových orieškov

l 1 malá konzerva paradajkového pretlaku

l 2 PL olivového oleja

l 1 PL balzamikového octu

l mleté čierne korenie

l 1 bageta

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme. Nakrájame bagetu, opečieme v rúre a natrieme pastou z olív. Hneď podávame. Skvelé k suchému bielemu vínu.

Jahňacina s čiernymi olivami

l 1 kg vykosteného jahňacieho zo stehna

l 150 g čiernych olív

l čili papričky

l 1 PL hladkej múky

l 5 PL olivového oleja

l 1 PL sekaného čerstvého oregana

l šťava z 1 citróna

l soľ a korenie

Mäso nakrájame na plátky. Posekáme vykôstkované olivy, pridáme k nim čili bez semien, tiež nasekané. V pekáči rozohrejeme olej a posolené mäso poprášené múkou v ňom prudko z oboch strán opečieme dozlatista. Potom znížime teplotu a prisypeme olivy, čili, čierne korenie a oregano. Pred dokončením pridáme šťavu z citróna, ešte krátko povaríme, premiešame. Podávame s bielym chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát nicoise

l 1 kg uvarených a na kocky nakrájaných zemiakov

l 400 g varených fazuľkových strukov (alebo z konzervy)

l 130 ml octu z červeného vína

l 1 PL nasekaného čerstvého tymianu

l 3 PL nasekanej trebuľky

l 15 prepeličích vajec, na tvrdo uvarených, ošúpaných a polených

l 500 g paradajok

l 400 g tuniaka vo vlastnej šťave

l 15 ks sardel

l 130 g čiernych olív

Z octu a bylín pripravíme nálev. Tuniaka vyberieme z konzervy a polovicu zmiešame s 80 ml nálevu. Do misy vložíme nakrájané zemiaky. Na ne kladieme fazuľky a navrch tuniaka. Posypeme olivami, pridáme po obvode misy vajíčka a paradajky, na fazuľky pridáme druhú polovicu tuniaka a zalejeme všetko zvyškom nálevu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  5. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  6. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  7. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  9. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  10. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  1. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  2. Helping people with apps and social networks in Kosice
  3. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  4. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  5. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  6. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  7. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  10. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 29 010
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 636
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 652
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 22 420
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 15 226
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 15 059
  7. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 10 627
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 10 397
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 405
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 455
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu