l 2 x 400 ml vody
l 2 kg surových čiernych olív
l 300 g hrubej soli
l 125 ml vínneho octu
l 4 strúčiky cesnaku
l 5 čili papričiek
l 10 stebiel (15 cm) tymianu
l 130 ml olivového oleja
l 1 PL tekutého korenia na nakladanie (škorica, bobkový list, klinčeky, borievky, sušený zázvor, semená kôpru, čierneho korenia a horčice)
Každú olivu narežeme pozdĺžne a necháme luhovať vo vode 17 dní. Potom vodu zlejeme a nahradíme ju na 3 dni slanou vodou. Počas tohto lúhovania často premiešame. Potom zlejeme, dáme do nálevu s pomerom 1 diel octu a 2 diely vody, necháme stáť 3 dni. Olivy musia byť ponorené. Po 3 dňoch pridáme cesnak, tymian, korenie na nakladanie a čili. Prelejeme do sterilnej nádoby a vrch zalejeme olivovým olejom. Uzavrieme a najmenej 4 týždne s olivami nehýbeme.
Šalát s olivami
l 3 rajčiny
l 50 g slaného balkánskeho syra,
l 15 zelených olív
l 1 PL lyžica nasekanej bazalky
l 3 PL panenského olivového oleja
l 1 PL balzamikového octu
l čierne korenie
Paradajky a syr nakrájame na kocky asi 1 x 1 cm, pridáme celé olivy, olej a bazalku, trochu korenia, pokvapkáme octom a dobre premiešame. Necháme v chlade odležať asi hodinu. Podávame s focacciou.
Focaccia - taliansky chlieb s olivami
l 20 g kvasníc
l 180 ml mlieka
l 500 g hladkej múky
l 1 ČL soli
l 80 ml olivového oleja
l 70 ml bieleho vína
l 250 g vykôstkovaných nasekaných zelených a čiernych olív
l 2 PL nasekaného čerstvého tymianu
l 2 PL nasekaného čerstvého oregana
Z kvasníc, vody a múky si pripravíme kvások. Vo väčšej nádobe zmiešame polovicu múky so soľou a pomaly prilievame kvások. Pripravíme si riedke cesto, ktoré necháme asi 15 minút kysnúť. Potom pridáme zvyšnú múku a vypracujeme na hladké cesto, necháme kysnúť asi 10 minút. Nakoniec pridáme 2/3 olív, tymianu a oregana, premiešame a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom premiešame a dáme na vymastený alebo mastným papierom vyložený plech. Prstami roztiahneme do všetkých kútov, narobíme priehlbiny, polejeme olejom, posypeme zvyšnými olivami, tymianom a oreganom a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút na 180 °C. Po upečení potrieme olejom.
Crostini s olivovou
nátierkou
- talianske predjedlo
l 150 g čiernych olív bez kôstky
l 1 PL kapár
l 1 PL píniových orieškov
l 1 malá konzerva paradajkového pretlaku
l 2 PL olivového oleja
l 1 PL balzamikového octu
l mleté čierne korenie
l 1 bageta
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme. Nakrájame bagetu, opečieme v rúre a natrieme pastou z olív. Hneď podávame. Skvelé k suchému bielemu vínu.
Jahňacina s čiernymi olivami
l 1 kg vykosteného jahňacieho zo stehna
l 150 g čiernych olív
l čili papričky
l 1 PL hladkej múky
l 5 PL olivového oleja
l 1 PL sekaného čerstvého oregana
l šťava z 1 citróna
l soľ a korenie
Mäso nakrájame na plátky. Posekáme vykôstkované olivy, pridáme k nim čili bez semien, tiež nasekané. V pekáči rozohrejeme olej a posolené mäso poprášené múkou v ňom prudko z oboch strán opečieme dozlatista. Potom znížime teplotu a prisypeme olivy, čili, čierne korenie a oregano. Pred dokončením pridáme šťavu z citróna, ešte krátko povaríme, premiešame. Podávame s bielym chlebom.
Šalát nicoise
l 1 kg uvarených a na kocky nakrájaných zemiakov
l 400 g varených fazuľkových strukov (alebo z konzervy)
l 130 ml octu z červeného vína
l 1 PL nasekaného čerstvého tymianu
l 3 PL nasekanej trebuľky
l 15 prepeličích vajec, na tvrdo uvarených, ošúpaných a polených
l 500 g paradajok
l 400 g tuniaka vo vlastnej šťave
l 15 ks sardel
l 130 g čiernych olív
Z octu a bylín pripravíme nálev. Tuniaka vyberieme z konzervy a polovicu zmiešame s 80 ml nálevu. Do misy vložíme nakrájané zemiaky. Na ne kladieme fazuľky a navrch tuniaka. Posypeme olivami, pridáme po obvode misy vajíčka a paradajky, na fazuľky pridáme druhú polovicu tuniaka a zalejeme všetko zvyškom nálevu.