Recepty

Príprava čiernych olív - nakladanie

l 2 x 400 ml vody

l 2 kg surových čiernych olív

l 300 g hrubej soli

l 125 ml vínneho octu

l 4 strúčiky cesnaku

l 5 čili papričiek

l 10 stebiel (15 cm) tymianu

l 130 ml olivového oleja

l 1 PL tekutého korenia na nakladanie (škorica, bobkový list, klinčeky, borievky, sušený zázvor, semená kôpru, čierneho korenia a horčice)

Každú olivu narežeme pozdĺžne a necháme luhovať vo vode 17 dní. Potom vodu zlejeme a nahradíme ju na 3 dni slanou vodou. Počas tohto lúhovania často premiešame. Potom zlejeme, dáme do nálevu s pomerom 1 diel octu a 2 diely vody, necháme stáť 3 dni. Olivy musia byť ponorené. Po 3 dňoch pridáme cesnak, tymian, korenie na nakladanie a čili. Prelejeme do sterilnej nádoby a vrch zalejeme olivovým olejom. Uzavrieme a najmenej 4 týždne s olivami nehýbeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šalát s olivami

l 3 rajčiny

l 50 g slaného balkánskeho syra,

l 15 zelených olív

l 1 PL lyžica nasekanej bazalky

l 3 PL panenského olivového oleja

l 1 PL balzamikového octu

l čierne korenie

Paradajky a syr nakrájame na kocky asi 1 x 1 cm, pridáme celé olivy, olej a bazalku, trochu korenia, pokvapkáme octom a dobre premiešame. Necháme v chlade odležať asi hodinu. Podávame s focacciou.

Focaccia - taliansky chlieb s olivami

l 20 g kvasníc

l 180 ml mlieka

l 500 g hladkej múky

l 1 ČL soli

l 80 ml olivového oleja

l 70 ml bieleho vína

l 250 g vykôstkovaných nasekaných zelených a čiernych olív

l 2 PL nasekaného čerstvého tymianu

l 2 PL nasekaného čerstvého oregana

Z kvasníc, vody a múky si pripravíme kvások. Vo väčšej nádobe zmiešame polovicu múky so soľou a pomaly prilievame kvások. Pripravíme si riedke cesto, ktoré necháme asi 15 minút kysnúť. Potom pridáme zvyšnú múku a vypracujeme na hladké cesto, necháme kysnúť asi 10 minút. Nakoniec pridáme 2/3 olív, tymianu a oregana, premiešame a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom premiešame a dáme na vymastený alebo mastným papierom vyložený plech. Prstami roztiahneme do všetkých kútov, narobíme priehlbiny, polejeme olejom, posypeme zvyšnými olivami, tymianom a oreganom a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút na 180 °C. Po upečení potrieme olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Crostini s olivovou

nátierkou

- talianske predjedlo

l 150 g čiernych olív bez kôstky

l 1 PL kapár

l 1 PL píniových orieškov

l 1 malá konzerva paradajkového pretlaku

l 2 PL olivového oleja

l 1 PL balzamikového octu

l mleté čierne korenie

l 1 bageta

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme. Nakrájame bagetu, opečieme v rúre a natrieme pastou z olív. Hneď podávame. Skvelé k suchému bielemu vínu.

Jahňacina s čiernymi olivami

l 1 kg vykosteného jahňacieho zo stehna

l 150 g čiernych olív

l čili papričky

l 1 PL hladkej múky

l 5 PL olivového oleja

l 1 PL sekaného čerstvého oregana

l šťava z 1 citróna

l soľ a korenie

Mäso nakrájame na plátky. Posekáme vykôstkované olivy, pridáme k nim čili bez semien, tiež nasekané. V pekáči rozohrejeme olej a posolené mäso poprášené múkou v ňom prudko z oboch strán opečieme dozlatista. Potom znížime teplotu a prisypeme olivy, čili, čierne korenie a oregano. Pred dokončením pridáme šťavu z citróna, ešte krátko povaríme, premiešame. Podávame s bielym chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát nicoise

l 1 kg uvarených a na kocky nakrájaných zemiakov

l 400 g varených fazuľkových strukov (alebo z konzervy)

l 130 ml octu z červeného vína

l 1 PL nasekaného čerstvého tymianu

l 3 PL nasekanej trebuľky

l 15 prepeličích vajec, na tvrdo uvarených, ošúpaných a polených

l 500 g paradajok

l 400 g tuniaka vo vlastnej šťave

l 15 ks sardel

l 130 g čiernych olív

Z octu a bylín pripravíme nálev. Tuniaka vyberieme z konzervy a polovicu zmiešame s 80 ml nálevu. Do misy vložíme nakrájané zemiaky. Na ne kladieme fazuľky a navrch tuniaka. Posypeme olivami, pridáme po obvode misy vajíčka a paradajky, na fazuľky pridáme druhú polovicu tuniaka a zalejeme všetko zvyškom nálevu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu