Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Olivy

Keď sa povie oliva, mnohým sa hneď vybavia súvislosti v takomto poradí: James Bond a vodka martini s olivou, Vincent van Gogh a jeho pokrútené olivovníky a grécky šalát s kontrastom bieleho syra a lesklých tmavých olív. Olivy najpravdepodobnejšie pochádza

jú z oblasti medzi Sýriou a Palestínou, iný zdroj vraví , že sú z Kréty. Karbónová skúška kôstok olív nájdených vo vykopávkach ukázala vek 8-tisíc rokov. To znamená, že olivový strom bol kultivovaný ešte predtým, než bolo vynájdené písmo. Feničania postupne rozšírili olivy z Blízkeho východu do celého Grécka a Ríma, neskôr aj na sever Afriky a do Španielska. Do Ameriky ich doviezli Portugalci a Španieli v 15. storočí, no známe kalifornské olivy boli dovezené až v 18. storočí. Pred 1400 rokmi prorok Mohamed radil svojim nasledovníkom, aby používali olivový olej na potieranie svojho tela a hlavy. Pri obrade krstu po ňom siahajú aj katolíci. V mnohých kultúrach sa využíva aj na potieranie mŕtvych. V Grécku ním natierali atlétov a z vetvičiek olivovníka sa robili vence pre víťazov. Biblia vraví pri ukončení potopy sveta o holubici, ktorá pristála na Noemovej arche s vetvičkou olivovej ratolesti.

Skryť Vypnúť reklamu

Použitie

V kuchyni nájdu olivy široké využitie. Práve pozbierané olivy sa jesť nedajú, treba ich spracovať. Jedia sa surové, nakladané, po odstránení kôstky aj plnené. Pripravujú sa z nich pasty a dipy k mäsám alebo ich poznáme ako tapas - občerstvenie na opečený chlieb. Zapekajú sa aj do chleba "focaccia", na pekáč sa dávajú spolu s jahňacím alebo s rybou. Vyrába sa z nich zdravý olej, vhodný na šaláty i na varenie.

Výživné látky

Olivy sú zdrojom mononenasýtených kyselín a vitamínu E. Podieľajú sa na ochrane buniek pred ich poškodením a rýchlym zánikom. Tiež pomáhajú znižovať cholesterol, a tým znižujú riziko srdcovo-cievnych príhod. Ich konzumácia pomáha proti vzniku rakoviny hrubého čreva.

Výroba olív

Olivy poznáme zelené a čierne. Nejde však o iné druhy, rolu tu hrá čas zberu. Chrumkavé zelené olivy sa zbierajú v októbri a novembri, čierne, keď sú dozreté - až v decembri. Zo všetkých pozbieraných olív sa len osem až desať percent konzumuje, zvyšok sa pestuje na olej. Olivy na jedenie sú po zbere horké, preto sa musia nechať odstáť v roztoku hydroxidu sodného. Ten odstráni vo väčšej miere horkosť. Potom sa musia vymyť a nakoniec sa nechávajú skvasiť šesť až dvanásť mesiacov, podľa toho, akú chuť chceme dosiahnuť. Ak sa pýtate, prečo sa pri príprave používa chemikália, je to preto, lebo ide o lacnejšiu a rýchlejšiu metódu, ako prastará metóda, podľa ktorej sa majú nechať olivy odstáť desať dní v slanej morskej vode. Vtedy sa však na olive musí porušiť jej šupa, aby sa soľ dostala do dužiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky olivy určené na konzumáciu sa zbierajú ručne, aby sa nepoudierali. Do olivy sa namiesto kôstky dáva niekedy chutná náplň ako mandľa, ančovička, losos, citrón alebo čili paprička.

Krátky prehľad

kultivarov

Olivy sa sú pomenované podľa odrôd, podľa toho, odkiaľ pochádzajú alebo podľa oblasti zberu.

n Manzanillo

Veľké olivy guľatého tvaru. Šupa krásne purpurová až tmavomodrá. Odolná proti otlačeniu. Skvelá na výrobu oleja na nakladanie nakyslo. Pestujú sa v Kalifornii v USA a v Španielsku.

n Kalamata

Mandľovitý tvar, pôvodne z Grécka. Sú to sýtochutnajúce, šťavnaté olivy, výborné na nakladanie, najlepšie s olejom a vínnym octom. Jednoznačne, len tieto patria do gréckeho šalátu.

n Nicosie

Pochádzajú z Francúzska, z oblasti Provence. Sú drobnejšie a majú orieškovo horkastú chuť. Skvele chutia naložené v oleji s bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

n Marocké sušené olivy

Silná chuť, zvráskavená šupka. Podávajú sa k tradičným jedlám zo severu Afriky a Blízkeho východu ako Baba Ganouch alebo hummus.

n Gaeta

Sušené olivy z Talianska s mäkkou dužinou a jemnou chuťou. Výborne chutia ako tapas - rozmixované s olejom, cesnakom, sušenou paradajkou a rascou, to všetko na hrianke.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 724
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 207
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 252
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 175
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 682
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 640
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 161
  8. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 129
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 047
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 361
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pandémia si u nás vyžiadala 7 388 obetí.

13 h

Na Slovensku naďalej platí IV. stupeň výstrahy. Viaceré okresy menia v covid automate farbu, pozrite si mapu.

35m
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Nie je to zložité, je to len nemožné.

28. feb