Aj keď pohánka momentálne nepatrí k tým najpopulárnejším rastlinám, rozhodne je jednou z najzdravších plodín. Síce nevyzerá príliš príťažlivo a jej chuť je skôr mdlá, vhodnou kuchynskou úpravou sa z nej dajú pripraviť veľmi zaujímavé jedlá.
Pravlasťou pohánky, rastliny s tmavohnedými trojuholníkovými semenami, sú Himaláje. Do našich končín sa dostala vďaka nájazdom Mongolov a Tatárov, na našom území sa pestovala už v 12. storočí. V 16. storočí bola azda najobľúbenejšou potravinou, potom jej sláva začala upadať. Dnes sa pohánka dostáva na výslnie najmä vďaka zdravotným účinkom a jednoduchej príprave.
Táto cenná plodina je ľahko stráviteľná, má vysoký obsah vlákniny, minerálov (meď, selén, mangán, horčík, fosfor, zinok, železo a draslík) a vitamínov (konkrétne B1, B2, B6, vitamín E, C a niacín). Veľmi dôležitý je i cholín, ktorý dokáže zregenerovať pečeň po poškodení rôznymi chorobami či alkoholom.
Pohánka je preto ideálnou potravinou na detoxikáciu organizmu. Obsahuje vysoký podiel zinku, posilňujúceho obranyschopnosť slizníc, takže jej konzumácia je dôležitá najmä v zime.
Pohánka je možno najlepším prírodným zdrojom rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev, reguluje vysoký krvný tlak, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
Jej konzumáciu odporúčame ľuďom so sklonom ku kŕčovým žilám alebo osobám, ktoré často trpia krvácaním z nosa. Táto výnimočná rastlina je okrem toho účinným prostriedkom v boji proti vírusom zodpovedným za tvorbu herpesov.
Pohánka obsahuje vysoké percento esenciálnych aminokyselín a značné množstvo proteínov, takže môže nahradiť mäso či sóju. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, a preto je vhodnou alternatívou pre osoby alergické na výrobky obsahujúce pšeničnú múku.
Pohánku dostaneme kúpiť lúpanú, nelúpanú, ako vločky či vo forme múky.
Pripravujú sa z nej nátierky, kaše, rizotá, prílohy i polievky. Základná úprava pohánky je príjemne jednoduchá: pohánku nasypeme do vriacej vody (1,5 dielu vody na 1 diel pohánky) a odstavíme. Hrniec nechajme zakrytý pokrievkou zhruba polhodinu a pohánka je hotová.
Autor: Marína Dúbravská