Semená a ich kvalita sú základným predpokladom úspechu v zeleninovej záhradke. Kvalita osiva je daná jeho čistotou a klíčivosťou. Osivá sú čistené pomocou čističiek a čistota spracovaného osiva musí zodpovedať stanoveným normám. Klíčivosť však nemá stálu hodnotu a pri skladovaní semien postupne klesá.
Osivo zakúpené v špecializovanej predajni má výrobcom zaručenú klíčivosť len do dátumu, ktorý je vyznačený na obale. Ak však máme doma staršiu zásobu semien, je vhodné urobiť pred výsevom na hriadky skúšku ich klíčivosti. Predídeme tak mnohým nepríjemným prekvapeniam a sklamaniam.
Ako na to
Klíčivosť závisí od druhu semien, ich veku i spôsobu vysušenia. Niektoré zeleniny ju strácajú aj pri dobrých podmienkach skladovania rýchlo (cibuľa, mrkva). Ak chceme zistiť percentuálnu hodnotu klíčivosti, je potrebné dať naklíčiť vždy určitý počet semien vo viacerých opakovaniach (3 až 4). Vhodné sú na to sklené alebo priehľadné plastové misky, na dno ktorých sa uloží vrstva filtračného papiera alebo buničitej vaty, ktorá sa navlhčí. Na túto vrstvu sa poukladajú semená. Zakryjú sa ďalšou vrstvou vlhkého filtračného papiera alebo vaty. Nakoniec sa prikryjú skleným vrchnákom alebo tabuľkou skla. Pripravené semená sa uložia v teple.
Niektoré semená klíčia v tme, iné aj na svetle. Semená vyklíčia za čas zodpovedajúci danému druhu. Spočíta sa počet vyklíčených semien zo všetkých opakovaní a klíčivosť sa vyjadrí v percentách. Podľa výsledku sa určí veľkosť výsevku. Pri semenách s horšou klíčivosťou sa výsevok zvýši o tretinu, rátame s tým, že časť semien vyklíči za dlhší čas.
Semená obsahujú v povrchových častiach chemické látky zabraňujúce alebo spomaľujúce klíčenie a tieto nežiaduce látky sa ich ošetrením pred výsevom uvoľňujú alebo vyplavujú.
Spôsoby prípravy
Najjednoduchším spôsobom predsejbovej prípravy semien je namáčanie, prípadne navlhčovanie semien. Semená napučia, urýchľuje sa klíčenie a dosiahne sa rovnomernejšie vzchádzanie. Počas namáčania je vhodné niekoľkokrát vymeniť vodu, ktorá má byť 20 až 25 °C teplá. Osivo sa namáča rozdielne dlho podľa druhu zeleniny.
Pomaly klíčiace semená (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa) sa namáčajú 30 až 60 hodín a každých 12 hodín sa vymieňa voda. Pri výmene vody sa nechajú semená 30 minút na vzduchu. Pri klíčení totiž potrebujú kyslík. Rajčiaky, paprika a baklažán sa namáčajú 25 až 40 hodín. Rýchlejšie klíčiace semená, ako napríklad šalát, sa namáčajú 2 až 4 hodiny. Tekvicu, uhorky, kapustu, reďkovku namáčame 10 až 12 hodín. Semená je potrebné počas namáčania občas premiešať. Mierne obschnuté sa vysievajú do pôdy s dostatočnou vlhkosťou.
Pri naklíčovaní sa osivo namáča až do vyrastenia klíčkov. Klíčky sa však nesmú dať prerásť, aby sa pri vysievaní nepoškodili. Naklíčené semená sa nesmú siať do suchej pôdy. Klíčky by zaschli a rastlinky by nevyrástli.
Striedanie teplôt
Priaznivé pôsobenie, najmä na teplomilné druhy zelenín, má striedanie teplôt. Napučané semená sa 10 až 12 dní vystavujú teplote 20 °C, ktorá sa nechá pôsobiť 12 hodín. Ďalších 12 hodín na semená pôsobí teplota 0 až 3 °C. Týmto opatrením sa zabezpečí vyššia odolnosť rastlín proti nepriaznivým klimatickým podmienkam, a teda skoršia a vyššia úroda.
Predhrievaním prúdom vzduchu s teplotou 40 až 50 °C, ktorý necháme pôsobiť približne 2 hodiny, ošetrujeme semená ešte pred namáčaním alebo nakličovaním. Najlepšie sa uplatní pri tekviciach, uhorkách, melónoch a rajčiakoch. Vhodné je predhrievanie niekoľkokrát zopakovať.
Technická jarovizácia semien spočíva v prebudení semien ich navlhčením v teplom prostredí a ich krátkodobom podchladení. Podchladiť sa môžu 1- až 2-hodinovým uložením v chladničke. Takto sa zvyšuje biologická hodnota semien niektorých zelenín, najmä rajčiakov. Jarovizovať sa nemôžu semená, ktoré sú náchylné na vybiehanie do kvetu. Napríklad cibuľa, kaleráb, zeler.
Obaľovanie
Obaľovanie semien má významný vplyv na lepší príjem živín mladými rastlinami hneď po vyklíčení. Semená určené na obaľovanie musia mať prvotriednu kvalitu a najmenej 95-percentnú klíčivosť. Navlhčené sa obaľujú organicko-minerálnymi hnojivami v práškovej forme. Obalenie musí byť dostatočne pevné, ale ľahko rozpustné vo vode, aby neznižovalo vzchádzavosť rastlín.
Autor: Ján Červenka