Urobte si skúšku klíčivosti

Semená a ich kvalita sú základným predpokladom úspechu v zeleninovej záhradke. Kvalita osiva je daná jeho čistotou a klíčivosťou. Osivá sú čistené pomocou čističiek a čistota spracovaného osiva musí zodpovedať stanoveným normám. Klíčivosť však nemá ...

Naklíčovanie urýchľuje vzchádzanie oproti semenám vysievaným v suchom stave až dvojnásobne.Naklíčovanie urýchľuje vzchádzanie oproti semenám vysievaným v suchom stave až dvojnásobne.

Semená a ich kvalita sú základným predpokladom úspechu v zeleninovej záhradke. Kvalita osiva je daná jeho čistotou a klíčivosťou. Osivá sú čistené pomocou čističiek a čistota spracovaného osiva musí zodpovedať stanoveným normám. Klíčivosť však nemá stálu hodnotu a pri skladovaní semien postupne klesá.

Osivo zakúpené v špecializovanej predajni má výrobcom zaručenú klíčivosť len do dátumu, ktorý je vyznačený na obale. Ak však máme doma staršiu zásobu semien, je vhodné urobiť pred výsevom na hriadky skúšku ich klíčivosti. Predídeme tak mnohým nepríjemným prekvapeniam a sklamaniam.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako na to

Klíčivosť závisí od druhu semien, ich veku i spôsobu vysušenia. Niektoré zeleniny ju strácajú aj pri dobrých podmienkach skladovania rýchlo (cibuľa, mrkva). Ak chceme zistiť percentuálnu hodnotu klíčivosti, je potrebné dať naklíčiť vždy určitý počet semien vo viacerých opakovaniach (3 až 4). Vhodné sú na to sklené alebo priehľadné plastové misky, na dno ktorých sa uloží vrstva filtračného papiera alebo buničitej vaty, ktorá sa navlhčí. Na túto vrstvu sa poukladajú semená. Zakryjú sa ďalšou vrstvou vlhkého filtračného papiera alebo vaty. Nakoniec sa prikryjú skleným vrchnákom alebo tabuľkou skla. Pripravené semená sa uložia v teple.

Niektoré semená klíčia v tme, iné aj na svetle. Semená vyklíčia za čas zodpovedajúci danému druhu. Spočíta sa počet vyklíčených semien zo všetkých opakovaní a klíčivosť sa vyjadrí v percentách. Podľa výsledku sa určí veľkosť výsevku. Pri semenách s horšou klíčivosťou sa výsevok zvýši o tretinu, rátame s tým, že časť semien vyklíči za dlhší čas.

SkryťVypnúť reklamu

Semená obsahujú v povrchových častiach chemické látky zabraňujúce alebo spomaľujúce klíčenie a tieto nežiaduce látky sa ich ošetrením pred výsevom uvoľňujú alebo vyplavujú.

Spôsoby prípravy

Najjednoduchším spôsobom predsejbovej prípravy semien je namáčanie, prípadne navlhčovanie semien. Semená napučia, urýchľuje sa klíčenie a dosiahne sa rovnomernejšie vzchádzanie. Počas namáčania je vhodné niekoľkokrát vymeniť vodu, ktorá má byť 20 až 25 °C teplá. Osivo sa namáča rozdielne dlho podľa druhu zeleniny.

Pomaly klíčiace semená (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa) sa namáčajú 30 až 60 hodín a každých 12 hodín sa vymieňa voda. Pri výmene vody sa nechajú semená 30 minút na vzduchu. Pri klíčení totiž potrebujú kyslík. Rajčiaky, paprika a baklažán sa namáčajú 25 až 40 hodín. Rýchlejšie klíčiace semená, ako napríklad šalát, sa namáčajú 2 až 4 hodiny. Tekvicu, uhorky, kapustu, reďkovku namáčame 10 až 12 hodín. Semená je potrebné počas namáčania občas premiešať. Mierne obschnuté sa vysievajú do pôdy s dostatočnou vlhkosťou.

SkryťVypnúť reklamu

Pri naklíčovaní sa osivo namáča až do vyrastenia klíčkov. Klíčky sa však nesmú dať prerásť, aby sa pri vysievaní nepoškodili. Naklíčené semená sa nesmú siať do suchej pôdy. Klíčky by zaschli a rastlinky by nevyrástli.

Striedanie teplôt

Priaznivé pôsobenie, najmä na teplomilné druhy zelenín, má striedanie teplôt. Napučané semená sa 10 až 12 dní vystavujú teplote 20 °C, ktorá sa nechá pôsobiť 12 hodín. Ďalších 12 hodín na semená pôsobí teplota 0 až 3 °C. Týmto opatrením sa zabezpečí vyššia odolnosť rastlín proti nepriaznivým klimatickým podmienkam, a teda skoršia a vyššia úroda.

Predhrievaním prúdom vzduchu s teplotou 40 až 50 °C, ktorý necháme pôsobiť približne 2 hodiny, ošetrujeme semená ešte pred namáčaním alebo nakličovaním. Najlepšie sa uplatní pri tekviciach, uhorkách, melónoch a rajčiakoch. Vhodné je predhrievanie niekoľkokrát zopakovať.

SkryťVypnúť reklamu

Technická jarovizácia semien spočíva v prebudení semien ich navlhčením v teplom prostredí a ich krátkodobom podchladení. Podchladiť sa môžu 1- až 2-hodinovým uložením v chladničke. Takto sa zvyšuje biologická hodnota semien niektorých zelenín, najmä rajčiakov. Jarovizovať sa nemôžu semená, ktoré sú náchylné na vybiehanie do kvetu. Napríklad cibuľa, kaleráb, zeler.

Obaľovanie

Obaľovanie semien má významný vplyv na lepší príjem živín mladými rastlinami hneď po vyklíčení. Semená určené na obaľovanie musia mať prvotriednu kvalitu a najmenej 95-percentnú klíčivosť. Navlhčené sa obaľujú organicko-minerálnymi hnojivami v práškovej forme. Obalenie musí byť dostatočne pevné, ale ľahko rozpustné vo vode, aby neznižovalo vzchádzavosť rastlín.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ján Červenka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 611
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 363
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 190
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 380
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 809
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 905
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu