Vianočná huba rastie v zime

Tento poetický názov si u mnohých hubárov vyslúžila drobná, trsovito rastúca jedlá a chutná huba Flammulina velutipes. Má zamatový hlúbik a rastie počas miernych a vlhkých zím. Mycelium začne plodiť vtedy, keď prešlo chladovým šokom. Často sa stáva, ...

Na jedenie zberáme len klobúčiky.Na jedenie zberáme len klobúčiky. (Zdroj: ARCHÍV)

Tento poetický názov si u mnohých hubárov vyslúžila drobná, trsovito rastúca jedlá a chutná huba Flammulina velutipes. Má zamatový hlúbik a rastie počas miernych a vlhkých zím. Mycelium začne plodiť vtedy, keď prešlo chladovým šokom. Často sa stáva, že počasie v novembri býva chladné, neraz i s výraznými mrazmi a snehom. Začiatkom decembra však dochádza k zlomu: teplota vystúpi aj na plus 10 °C, čo stačí na to, aby huba začala rásť. Navyše je otužilá a mráz jej neprekáža. Napriek tomu, že jej plodničky celkom premrznú, po odmäku znovu pokračujú v raste. Celé tajomstvo je skryté v tom, že klobúčiky chráni vrstva slizu. Má to výhodu aj pre hubára, lebo keď ju prinesie domov aj celkom zmrznutú, kvalita neutrpí. Stretnúť hubára na lyžiach preto nie je nijaká hubárska latina, ale holá skutočnosť. Nájsť vianočné huby pod snehom totiž nie je problém.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je to drevná saprofytická až saproparazitická huba a také dokážu rásť na jednom mieste viac rokov. Potom si stačí len zapamätať, kde sme ju zbierali vlani. Rastie na listnatých drevinách, len vzácne na ihličnanoch. Vyskytuje sa na ešte neodkôrnených kmeňoch a silnejších konároch stojacich i padnutých stromov. Zvlášť typické je to, že dokáže husto obrásť celý, často aj veľký peň. Spoznáme ju ľahko. Zavlhka má výrazne slizký, do ôsmich centimetrov veľký, medovo okrovohnedý klobúčik, ktorý býva na starších plodničkách až gaštanovohnedý. Hlúbik je rúrkovito tenký, tmavo sfarbený a plstnato zamatový.

Na jedenie berieme len klobúčiky, ktoré nelúpeme, len ich musíme dobre opláchnuť. Nožičky sa pre svoju tuhosť na jedenie nehodia. Chutí zvláštne, veľmi príjemne, sladkasto hubovo. Napriek tomu nie každý ju má rád. Dôvod je jednoduchý. Množstvo slizu, ktorý hubu chráni, prechádza aj do pokrmu. Tradičné smažené huby s vajcom nás preto veľmi neuspokoja. Naopak, táto vlastnosť sa výborne uplatní v bielej smotanovej omáčke. Rovnako až prekvapujúco chutí rybacia polievka, do ktorej sme pridali trochu nadrobno nakrájaných a vopred na tuku podusených vianočných húb.

SkryťVypnúť reklamu

Táto huba je obľúbená u nás, ale napríklad aj v Japonsku. Tam však nielen pre kulinárske hodnoty, ale aj preto, že obsahuje antibiotickú látku flammulín s cytostatickými, protinádorovými účinkami. Okrem toho sa dokázalo, že obsahové látky plodničiek majú priaznivé účinky pri cukrovke. V Japonsku sa preto pestuje umelo a jej výnosy každoročne rastú.

Na záver dôležité upozornenie pre všetkých zberateľov: v nijakom prípade nesmieme pri zbere poškodiť alebo dokonca lúpať kôru, lebo mycelium by prestalo rodiť.

Vladimír Klobušický

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 500
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 185
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 981
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 635
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 780
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu