Recepty

Základná príprava

dlhozrnnej nelepkavej a krátkozrnnej

lepkavej ryže

Ak chceme, aby sa ryža nelepila, pridáme k nej trochu oleja - asi 1 PL. Platí, že na 1 diel ryže pripadnú dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme na miernom ohni, prikrytú pokrievkou. Keď sa voda odparí, ryžu neodkrývame, necháme ju "dobehnúť" ešte asi 15 minút. Obdobne pripravíme aj lepkavú ryžu z krátkozrnnej ryže, no nepridáme olej.

Základná príprava sladkej ryže

Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou. Varíme ju v mlieku alebo vo vode, v prikrytej nádobe asi 30 - 45 minút. Pomer ryže a tekutiny je opäť 1:2. Sladká ryža pochádza z Japonska, kde sa z nej pripravuje tradičný pokrm mochi. Z ryže sa potom robia guľky, a tie sa môžu plniť a piecť v rúre asi 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sladká ryža

s fazuľkou adzuki

l 2 šálky adzuki

l 2 šálky sladkej ryže

l 1 šálka bio hrozienok

l 3 šálky jabĺk nakrájaných na kocky

1 x 1 cm

l soľ

Sladkú ryžu varíme vo vode domäkka. Fazuľku adzuki varíme asi 20 minút, pridáme hrozienka a povaríme ešte 5 minút. Pridáme štipku soli a jablká, uvaríme ich domäkka, teda asi ďalších 5 minút. Do zapekacej misky natretej maslom potom ukladáme vrstvu sladkej ryže a fazuľky adzuki, niekoľkokrát opakujeme. Pečieme na

190 °C asi 10 minút. Podávame ako teplý alebo studený dezert.

Ryžové lievance

l 250 g sladkej ryže

l 150 g celozrnnej múky

l 50 g krupice

l 1 vajce

l 1 badián

l soľ

l olej na vyprážanie

l marmeláda podľa chuti

Ryžu uvaríme v osolenej vode domäkka a ešte teplú ju rozmixujeme. Pridáme múku, krupicu, vajce, badián a vypracujeme cesto. Necháme ho oddychovať asi 4 hodiny a potom na panvici pražíme lievance. Potierame marmeládou alebo posypeme škoricovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Paella

l 2 PL olivového oleja

l 1 a 1/2 šálky rybieho vývaru

l 1 šálka guľatozrnnej ryže

l 2 strúčiky roztlačeného cesnaku

l 3 rajčiny pokrájané na kocky

l polovica citróna

l 1 zelená a 1 červená paprika pokrájaná na kocky

l 1 cibuľa pokrájaná na kocky

l vylúpaný alebo mrazený hrášok

l 1 ČL šafranu

l 10 ks mušlí

l 10 ks stredne veľkých kreviet

l 100 g kalamárov

l 250 g morských rýb

l 250 g kuracích pŕs

Na panvici opražíme cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, rajčiny, ryžu, šťavu z polovice citróna, vývar a všetky ostatné suroviny. Varíme na prudkom ohni pri stálom potrepávaní panvice asi 10 minút. Nakoniec pridáme ešte 2 šálky vývaru premiešaného so šafranom a bez miešania na miernom ohni ešte 10 - 20 minút povaríme. Po uvarení ryže a odparení vody prikryjeme a necháme 5 minút postáť.

SkryťVypnúť reklamu

Rizoto s rukolou

l 1 malá cibuľka

l 4 PL olivového oleja

l 250 g rukoly

l 400 g ryže arborio (guľatozrnnej)

l 125 ml bieleho vína

l 900 ml zeleninového vývaru

l 50 g masla

l 50 g parmezánu

Cibuľku najemno nakrájame a opražíme na olivovom oleji. Vmiešame ryžu a opečieme ju do sklovita, podlejeme vínom. Keď sa víno vyparí, pridáme vývar. Za stáleho miešania varíme približne 20 minút. Štyri minúty pred dovarením vmiešame nasekanú rukolu. Na záver pridáme maslo a parmezán. Posolíme, okoreníme a necháme krátko "dobehnúť". Zdobíme rukolou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 525
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 187
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 701
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 843
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 981
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 716
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 791
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 484
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu