dlhozrnnej nelepkavej a krátkozrnnej
lepkavej ryže
Ak chceme, aby sa ryža nelepila, pridáme k nej trochu oleja - asi 1 PL. Platí, že na 1 diel ryže pripadnú dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme na miernom ohni, prikrytú pokrievkou. Keď sa voda odparí, ryžu neodkrývame, necháme ju "dobehnúť" ešte asi 15 minút. Obdobne pripravíme aj lepkavú ryžu z krátkozrnnej ryže, no nepridáme olej.
Základná príprava sladkej ryže
Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou. Varíme ju v mlieku alebo vo vode, v prikrytej nádobe asi 30 - 45 minút. Pomer ryže a tekutiny je opäť 1:2. Sladká ryža pochádza z Japonska, kde sa z nej pripravuje tradičný pokrm mochi. Z ryže sa potom robia guľky, a tie sa môžu plniť a piecť v rúre asi 10 minút.
Sladká ryža
s fazuľkou adzuki
l 2 šálky adzuki
l 2 šálky sladkej ryže
l 1 šálka bio hrozienok
l 3 šálky jabĺk nakrájaných na kocky
1 x 1 cm
l soľ
Sladkú ryžu varíme vo vode domäkka. Fazuľku adzuki varíme asi 20 minút, pridáme hrozienka a povaríme ešte 5 minút. Pridáme štipku soli a jablká, uvaríme ich domäkka, teda asi ďalších 5 minút. Do zapekacej misky natretej maslom potom ukladáme vrstvu sladkej ryže a fazuľky adzuki, niekoľkokrát opakujeme. Pečieme na
190 °C asi 10 minút. Podávame ako teplý alebo studený dezert.
Ryžové lievance
l 250 g sladkej ryže
l 150 g celozrnnej múky
l 50 g krupice
l 1 vajce
l 1 badián
l soľ
l olej na vyprážanie
l marmeláda podľa chuti
Ryžu uvaríme v osolenej vode domäkka a ešte teplú ju rozmixujeme. Pridáme múku, krupicu, vajce, badián a vypracujeme cesto. Necháme ho oddychovať asi 4 hodiny a potom na panvici pražíme lievance. Potierame marmeládou alebo posypeme škoricovým cukrom.
Paella
l 2 PL olivového oleja
l 1 a 1/2 šálky rybieho vývaru
l 1 šálka guľatozrnnej ryže
l 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
l 3 rajčiny pokrájané na kocky
l polovica citróna
l 1 zelená a 1 červená paprika pokrájaná na kocky
l 1 cibuľa pokrájaná na kocky
l vylúpaný alebo mrazený hrášok
l 1 ČL šafranu
l 10 ks mušlí
l 10 ks stredne veľkých kreviet
l 100 g kalamárov
l 250 g morských rýb
l 250 g kuracích pŕs
Na panvici opražíme cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, rajčiny, ryžu, šťavu z polovice citróna, vývar a všetky ostatné suroviny. Varíme na prudkom ohni pri stálom potrepávaní panvice asi 10 minút. Nakoniec pridáme ešte 2 šálky vývaru premiešaného so šafranom a bez miešania na miernom ohni ešte 10 - 20 minút povaríme. Po uvarení ryže a odparení vody prikryjeme a necháme 5 minút postáť.
Rizoto s rukolou
l 1 malá cibuľka
l 4 PL olivového oleja
l 250 g rukoly
l 400 g ryže arborio (guľatozrnnej)
l 125 ml bieleho vína
l 900 ml zeleninového vývaru
l 50 g masla
l 50 g parmezánu
Cibuľku najemno nakrájame a opražíme na olivovom oleji. Vmiešame ryžu a opečieme ju do sklovita, podlejeme vínom. Keď sa víno vyparí, pridáme vývar. Za stáleho miešania varíme približne 20 minút. Štyri minúty pred dovarením vmiešame nasekanú rukolu. Na záver pridáme maslo a parmezán. Posolíme, okoreníme a necháme krátko "dobehnúť". Zdobíme rukolou.