Dnešné menu Ryža

Ryža sýti ľudstvo už po tisíce rokov. Dá sa pestovať v rôznych nadmorských výškach, čo jej umožňuje byť plodinou rozšírenou na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Nedá sa ňou prejesť a schopnosť prijímať chute iných prísad jej umožňuje stať sa "nesmr

teľnou".Ryža sa spomína už vo vyše 5-tisícročných knihách. Objavila sa v Číne a okolitých územiach ako Srí Lanka a India. Odtiaľ sa dostala do Grécka a stredomorskej oblasti, aby sa postupne udomácnila na severe Afriky a juhu Európy. Paradoxne, do Ameriky sa dostala práve z Európy spolu s dobyvateľmi. Portugalci ju priviezli do Brazílie a Španieli do Latinskej Ameriky.

Dnes ryžu pestujú aj v púšti v Saudskej Arábii, na juhu Talianska, aj vo vlhkej juhovýchodnej Ázii. Pokusy pestovať ryžu boli aj na juhu Slovenska, a to ešte za totality, keď boľševici razili cestu samozásobenia krajiny nezávisle od Západu, dokonca boli vybudované ryžové políčka a dovezené planty. Nakoniec sa od pestovania vo veľkom upustilo, pretože by to nebolo rentabilné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čudné však zostáva, že ryža vypestovaná v Európe je lacnejšia ako ryža dovezená z Ázie. Tá v Európe dostáva dotácie na pestovanie, teda je predražená.

Dva základné typy

Poznáme dva základné druhy ryže - ryža siata a ryža horská. Siata sa pestuje na políčkach s veľkosťou od 0, 2 do 3 ha. Je skoro stále zaliata vodou. Dosahuje výšku od 1 m do 1,8 metra. V Ázii je možné zobrať jej úrodu až trikrát do roka. Ryža horská nepotrebuje byť počas rastu ponorená do vody, len dostatočne zaliata. Zbierajú sa maximálne dve úrody. Zložením sa však veľmi podobajú.

Zloženie

Ryža je jedným z najväčších zdrojov proteínov medzi obilninami. Pred ňou len "o prsia" vedie ovos. Ryža obsahuje celú škálu vitamínov skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín) a veľké množstvo železa a aminokyselín. Keďže má malý obsah sodíka a tukov blížiacich sa k nule, je vhodnou potravinou pri liečení hypertenzie. Mletím sa však vitamíny a železo strácajú až o 50 percent. Ryža, ako ju poznáme, je väčšinou jemne pomletá, zbavená hornej vrstvy, kde sa nachádza najviac telu prospešných látok. Mletie však ryži dáva schopnosť rýchleho uvarenia. Najmenej výživy má predvarená ryža, teda ryža v sáčkoch.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavosti a zvyky

V Japonsku sa ryža pred varením máča vo vode, pretože sa verí, že zrnká tým vypustia životnú energiu duše tomu, kto ich je. V Indii je príslovie, že zrnká ryže sú ako dvaja bratia, blízko pri sebe, ale nie nalepení. V Indonézii sa žiadne dievča nemôže vydať, kým sa nenaučí správne pripravovať ryžu. V Číne je smrteľnou urážkou, keď niekomu vysypete na zem misku s ryžou. Číňania vravia: "Jedlo bez ryže je ako krásna žena s jedným okom."

Ryža nie je len hlavné jedlo či príloha k mäsu. Ryža a jej rastlinné časti, ktoré boli odstránené počas zberu a mletia, majú mnohoraké použitie.

Iné použitie ryže

n Ryžové šupky

V Thajsku je viac ako 90 percent pliev použitých v zlisovaných briketách ako zdroj paliva do "ryžových" generátorov. Keď prejdú karbonizáciou, používajú sa ako uhlie.

SkryťVypnúť reklamu

n Ryžový papier

Nájdete ho v celej Ázii, ale aj inde vo svete. Vyrába sa z drene rastliny. Najčastejšie sa používa na výrobu cigaretových papierikov.

n Ryžová slama

V Thajsku sa slama z ryže využíva ako krmivo pre zvieratá. Na krmivo sa používa asi polovica produkcie, druhá je vhodná napríklad na pestovanie húb, ale aj na výrobu topánok a sandálov.

n Ryžové otruby

Z menšej časti sa vyrába olej na varenie, zvyšok slúži ako krmivo pre zvieratá.

n Olej z ryžových otrúb

Olej získaný z ryžových otrúb patrí medzi jeden z najzdravších na svete, pretože znižuje krvný tlak. Siaha sa po ňom najmä pri príprave ázijských jedál. U nás nie je veľmi známy.

n Lámaná ryža

Vzniká tak, že sa pri spracovaní zrna asi jedna štvrtina ryže poláme. Tá sa potom používa pri príprave iných jedál. V Thajsku najmä na výrobu instantných rezancov a iných snackov.

SkryťVypnúť reklamu

n Ryžová múka

Ďalší produkt z lámanej ryže. Vyrábajú sa z nej čipsy, cestoviny, na pare robené koláčiky, plnené koláče alebo koláče len s kokosovým mliekom či iným topingom, čo je niečo ako náš puding.

n Ryžové nápoje

Ryža sa používa na výrobu nápojov, väčšinou alkoholických. Poznáme ich pod menom saké, saki alebo v Thajsku ako sate.

Delenie ryže* Sladká

Po uvarení stráca svoj tvar a stáva sa veľmi lepkavou. Obsahuje veľa škrobu a cukrov a používa sa na prípravu mnohých jedál. Škrob sa používa ako zahusťovadlo do omáčok a plniek produktov, ktoré sa zmrazujú, pretože napomáhajú udržanie formy jedla, čo ostatné škroby nedokážu.

* Aromatická

Má chuť a vôňu pražených orieškoch alebo pukancov. Najznámejšie sú thajská jasmínová ryža a ryža basmati z Himalájí. Sú dlhozrnné.

SkryťVypnúť reklamu

* Čierna ryža - japinica

Má tmavé zrno. Varí sa dlhšie, až 45 minút. Po uvarení sú semená jemne pružné a jemne sladkasté. Používa sa najmä na dezerty.

* Hnedá

Neprešla mletím, teda nestratila polovicu výživných látok. No jej príprava je podstatne dlhšia ako u mletej ryže. Je však najzdravšia.

* Arborio

Extrémne veľkozrnná ryža s charakteristickým bielym stredom. Po uvarení získa krémovitú podobu, pritom zostane al dente. Hodí sa na prípravu pravého talianskeho rizota, pretože výborne absorbuje chute iných pochutín. Patrí medzi strednozrnné ryže.

* Indiánska

Nepatrí medzi ryže, je to tráva vysoká viac ako 2 metre a rastie v Amerike. Zbierajú ju Indiáni z lodí už po tisíce rokov. Semená tejto trávy majú veľkú výživovú hodnotu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 421
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 046
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 500
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 065
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 693
  7. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 681
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 601
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu