teľnou".Ryža sa spomína už vo vyše 5-tisícročných knihách. Objavila sa v Číne a okolitých územiach ako Srí Lanka a India. Odtiaľ sa dostala do Grécka a stredomorskej oblasti, aby sa postupne udomácnila na severe Afriky a juhu Európy. Paradoxne, do Ameriky sa dostala práve z Európy spolu s dobyvateľmi. Portugalci ju priviezli do Brazílie a Španieli do Latinskej Ameriky.
Dnes ryžu pestujú aj v púšti v Saudskej Arábii, na juhu Talianska, aj vo vlhkej juhovýchodnej Ázii. Pokusy pestovať ryžu boli aj na juhu Slovenska, a to ešte za totality, keď boľševici razili cestu samozásobenia krajiny nezávisle od Západu, dokonca boli vybudované ryžové políčka a dovezené planty. Nakoniec sa od pestovania vo veľkom upustilo, pretože by to nebolo rentabilné.
Čudné však zostáva, že ryža vypestovaná v Európe je lacnejšia ako ryža dovezená z Ázie. Tá v Európe dostáva dotácie na pestovanie, teda je predražená.
Dva základné typy
Poznáme dva základné druhy ryže - ryža siata a ryža horská. Siata sa pestuje na políčkach s veľkosťou od 0, 2 do 3 ha. Je skoro stále zaliata vodou. Dosahuje výšku od 1 m do 1,8 metra. V Ázii je možné zobrať jej úrodu až trikrát do roka. Ryža horská nepotrebuje byť počas rastu ponorená do vody, len dostatočne zaliata. Zbierajú sa maximálne dve úrody. Zložením sa však veľmi podobajú.
Zloženie
Ryža je jedným z najväčších zdrojov proteínov medzi obilninami. Pred ňou len "o prsia" vedie ovos. Ryža obsahuje celú škálu vitamínov skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín) a veľké množstvo železa a aminokyselín. Keďže má malý obsah sodíka a tukov blížiacich sa k nule, je vhodnou potravinou pri liečení hypertenzie. Mletím sa však vitamíny a železo strácajú až o 50 percent. Ryža, ako ju poznáme, je väčšinou jemne pomletá, zbavená hornej vrstvy, kde sa nachádza najviac telu prospešných látok. Mletie však ryži dáva schopnosť rýchleho uvarenia. Najmenej výživy má predvarená ryža, teda ryža v sáčkoch.
Zaujímavosti a zvyky
V Japonsku sa ryža pred varením máča vo vode, pretože sa verí, že zrnká tým vypustia životnú energiu duše tomu, kto ich je. V Indii je príslovie, že zrnká ryže sú ako dvaja bratia, blízko pri sebe, ale nie nalepení. V Indonézii sa žiadne dievča nemôže vydať, kým sa nenaučí správne pripravovať ryžu. V Číne je smrteľnou urážkou, keď niekomu vysypete na zem misku s ryžou. Číňania vravia: "Jedlo bez ryže je ako krásna žena s jedným okom."
Ryža nie je len hlavné jedlo či príloha k mäsu. Ryža a jej rastlinné časti, ktoré boli odstránené počas zberu a mletia, majú mnohoraké použitie.
Iné použitie ryže
n Ryžové šupky
V Thajsku je viac ako 90 percent pliev použitých v zlisovaných briketách ako zdroj paliva do "ryžových" generátorov. Keď prejdú karbonizáciou, používajú sa ako uhlie.
n Ryžový papier
Nájdete ho v celej Ázii, ale aj inde vo svete. Vyrába sa z drene rastliny. Najčastejšie sa používa na výrobu cigaretových papierikov.
n Ryžová slama
V Thajsku sa slama z ryže využíva ako krmivo pre zvieratá. Na krmivo sa používa asi polovica produkcie, druhá je vhodná napríklad na pestovanie húb, ale aj na výrobu topánok a sandálov.
n Ryžové otruby
Z menšej časti sa vyrába olej na varenie, zvyšok slúži ako krmivo pre zvieratá.
n Olej z ryžových otrúb
Olej získaný z ryžových otrúb patrí medzi jeden z najzdravších na svete, pretože znižuje krvný tlak. Siaha sa po ňom najmä pri príprave ázijských jedál. U nás nie je veľmi známy.
n Lámaná ryža
Vzniká tak, že sa pri spracovaní zrna asi jedna štvrtina ryže poláme. Tá sa potom používa pri príprave iných jedál. V Thajsku najmä na výrobu instantných rezancov a iných snackov.
n Ryžová múka
Ďalší produkt z lámanej ryže. Vyrábajú sa z nej čipsy, cestoviny, na pare robené koláčiky, plnené koláče alebo koláče len s kokosovým mliekom či iným topingom, čo je niečo ako náš puding.
n Ryžové nápoje
Ryža sa používa na výrobu nápojov, väčšinou alkoholických. Poznáme ich pod menom saké, saki alebo v Thajsku ako sate.
Delenie ryže* Sladká
Po uvarení stráca svoj tvar a stáva sa veľmi lepkavou. Obsahuje veľa škrobu a cukrov a používa sa na prípravu mnohých jedál. Škrob sa používa ako zahusťovadlo do omáčok a plniek produktov, ktoré sa zmrazujú, pretože napomáhajú udržanie formy jedla, čo ostatné škroby nedokážu.
* Aromatická
Má chuť a vôňu pražených orieškoch alebo pukancov. Najznámejšie sú thajská jasmínová ryža a ryža basmati z Himalájí. Sú dlhozrnné.
* Čierna ryža - japinica
Má tmavé zrno. Varí sa dlhšie, až 45 minút. Po uvarení sú semená jemne pružné a jemne sladkasté. Používa sa najmä na dezerty.
* Hnedá
Neprešla mletím, teda nestratila polovicu výživných látok. No jej príprava je podstatne dlhšia ako u mletej ryže. Je však najzdravšia.
* Arborio
Extrémne veľkozrnná ryža s charakteristickým bielym stredom. Po uvarení získa krémovitú podobu, pritom zostane al dente. Hodí sa na prípravu pravého talianskeho rizota, pretože výborne absorbuje chute iných pochutín. Patrí medzi strednozrnné ryže.
* Indiánska
Nepatrí medzi ryže, je to tráva vysoká viac ako 2 metre a rastie v Amerike. Zbierajú ju Indiáni z lodí už po tisíce rokov. Semená tejto trávy majú veľkú výživovú hodnotu.