s cestovinami
l 300 g cestovín
l 3 veľké hrste bazalky
l 1 strúčik cesnaku
l 1 PL píniových orechov
l 1 PL nastrúhaného syra pekorino
l 5 PL extra virgin olivového oleja
l soľ, korenie
Pesto sa tradične utlčie v mažiari zo všetkých surovín, ale môžeme si pomôcť mixérom. Omáčku vylejeme na horúce cestoviny. Ak je omáčka veľmi hustá, môžeme do nej pridať trochu teplej vody. Premiešame a podávame na vyhriatych tanieroch, dozdobené lístkom bazalky a cherry paradajkou.
Belgický šalát
s píniovými orieškami
l 600 g čakanky natrhanej na listy
l 200 g uvarených cestovín rotelle (alebo farfalle)
l soľ
l pasta na šalát
l 40 g masla
l 1 PL hladkej múky
l 2 PL cukru
l 30 g píniových orieškov
l 2 žĺtka
l šťava z citróna
l štipka mletej škorice
Zmiešame cestoviny s listami čakanky, posolíme a odložíme. Do panvice dáme roztopiť maslo, pridáme múku a chvíľu pražíme, kým múka jemne nezhnedne, nesmie však prihorieť. Potom za stáleho miešania pridáme cukor, oriešky, žĺtka a nakoniec citrónovú šťavu. Povaríme ešte 3 minútky, odstavíme a dáme vychladnúť. Po hodine chladnutia posypeme škoricou a primiešame k šalátu. Dáme chladiť do chladničky a vyberieme tesne pred podávaním. Ak máme ančovičky, môžeme ich pridať k šalátu. Podávame ako predjedlo.
Kuskusový šalát
l 200 g kuskusu
l 150 ml zeleninového vývaru + 250 ml l zeleninového vývaru
l 1 mango
l 40 g trstinového cukru
l 3 PL octu z bieleho vína
l 3 šalotky
l cesnak
l 3 PL sezamového oleja
l 10 g zázvoru
l 1/2 žltej papriky
l 1/2 červenej papriky
l 1/2 zelenej papriky
l 30 g píniových orieškov
l práškové čili
Kuskus v hrnci zalejeme vývarom (250 ml), na 5 minút prikryjeme tanierom, aby vsiakol. Premiešame vidličkou. Očistíme mango, nakrájame na kocky a pridáme ku kuskusu. Cukor vsypeme do panvice a zahrejeme, aby sa roztopil. Pozor, aby neprihorel. Miešame drevenou vareškou. Primiešame ocot a vývar (150 ml) a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Pridáme nasekanú šalotku, zázvor, cesnak, sezamový olej a nadrobno nasekanú papriku. Chvíľku podusíme. Primiešame kuskus. V panvici opečieme nasucho píniové orechy a potom vysypeme na kuskus. Jemne posypeme s čili. Podávame.
Figy s čerstvým syrom
l 200 g čerstvého syra (rozmixovaný tvaroh)
l 1/2 bio citrónu
l 200 ml šľahačky
l 3 čerstvé figy
l 20 g píniových orieškov
l 1 PL agátového medu
l pár lístkov medovky
Syr dáme do nádoby a primiešame k nemu nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Pridáme stredne zrelé figy, nie prezreté. Tvaroh musí ostať krémovitý. Ušľaháme šľahačku a opatrne primiešame k tvarohu. Masou naplníme poháre, v ktorých budeme dezert podávať. Figy ostrým nožom narežeme zhora do kríža a položíme na tvaroh v pohároch. Posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami a polejeme agátovým medom. Ozdobíme lístkom medovky.
Kalerábové karpačo
l 300 g mladého kalerábu
l čerstvo pomleté čierne korenie
l 2 PL octu z bieleho vína
l 2 PL olivového oleja
l 1 PL kyslej smotany s nastrúhaným chrenom
l 5 g cukru
l 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
l soľ
l 20 g hoblín parmezánu
l 20 g píniových orieškov
Očistený kaleráb naplátkujem nožom na syry. Plátky majú byť takmer priesvitné. Posypeme ich korením a položíme na servírovací tanier. Z oleja, octu a smotany s chrenom vytvoríme dressing, ktorý dochutíme korením, soľou a cukrom. Kaleráb potrieme dresingom a posypeme petržlenom a nasucho opraženými píniovými orieškami. Nakoniec prisypeme na hobliny nakrájaný parmezán.
Rolky z parma šunky
l 120 g parmskej šunky
l 200 g rikoty
l 100 g nastrúhaného parmezánu
l soľ, korenie
l 50 g píniových orieškov
l 2 PL bazalky
Desať plátkov parmskej šunky poukladáme na potravinovú fóliu tak, aby sa navzájom trochu prekrývali. V nádobe premiešame rikotu, parmezán, soľ, korenie a nasucho opražené píniové oriešky. Zmesou natrieme plátky šunky, posypeme nasekanou bazalkou a zrolujeme s pomocou fólie. Dáme do chladničky vychladnúť asi na 2 - 3 hodiny a tesne pred podávaním narežeme na rolky. Podávame s ciabatou.
Mätový čaj
s píniovými orieškami
l 40 lístkov čerstvej mäty (na 1,5 litra čaju)
l 50 - 70 ks píniových jadierok
l 3 PL medu
Lístky mäty zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 7 minút, osladíme medom a
lejeme do malých ozdobných pohárikov. Nakoniec do pohárika vsypeme 5 - 6 ks jadierok. Sŕkame sladký čaj a žujeme jadierka.