Recepty

Pesto omáčka

s cestovinami

l 300 g cestovín

l 3 veľké hrste bazalky

l 1 strúčik cesnaku

l 1 PL píniových orechov

l 1 PL nastrúhaného syra pekorino

l 5 PL extra virgin olivového oleja

l soľ, korenie

Pesto sa tradične utlčie v mažiari zo všetkých surovín, ale môžeme si pomôcť mixérom. Omáčku vylejeme na horúce cestoviny. Ak je omáčka veľmi hustá, môžeme do nej pridať trochu teplej vody. Premiešame a podávame na vyhriatych tanieroch, dozdobené lístkom bazalky a cherry paradajkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Belgický šalát

s píniovými orieškami

SkryťVypnúť reklamu

l 600 g čakanky natrhanej na listy

l 200 g uvarených cestovín rotelle (alebo farfalle)

l soľ

l pasta na šalát

l 40 g masla

l 1 PL hladkej múky

l 2 PL cukru

l 30 g píniových orieškov

l 2 žĺtka

l šťava z citróna

l štipka mletej škorice

Zmiešame cestoviny s listami čakanky, posolíme a odložíme. Do panvice dáme roztopiť maslo, pridáme múku a chvíľu pražíme, kým múka jemne nezhnedne, nesmie však prihorieť. Potom za stáleho miešania pridáme cukor, oriešky, žĺtka a nakoniec citrónovú šťavu. Povaríme ešte 3 minútky, odstavíme a dáme vychladnúť. Po hodine chladnutia posypeme škoricou a primiešame k šalátu. Dáme chladiť do chladničky a vyberieme tesne pred podávaním. Ak máme ančovičky, môžeme ich pridať k šalátu. Podávame ako predjedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Kuskusový šalát

l 200 g kuskusu

l 150 ml zeleninového vývaru + 250 ml l zeleninového vývaru

l 1 mango

l 40 g trstinového cukru

l 3 PL octu z bieleho vína

l 3 šalotky

l cesnak

l 3 PL sezamového oleja

l 10 g zázvoru

l 1/2 žltej papriky

l 1/2 červenej papriky

l 1/2 zelenej papriky

l 30 g píniových orieškov

l práškové čili

Kuskus v hrnci zalejeme vývarom (250 ml), na 5 minút prikryjeme tanierom, aby vsiakol. Premiešame vidličkou. Očistíme mango, nakrájame na kocky a pridáme ku kuskusu. Cukor vsypeme do panvice a zahrejeme, aby sa roztopil. Pozor, aby neprihorel. Miešame drevenou vareškou. Primiešame ocot a vývar (150 ml) a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Pridáme nasekanú šalotku, zázvor, cesnak, sezamový olej a nadrobno nasekanú papriku. Chvíľku podusíme. Primiešame kuskus. V panvici opečieme nasucho píniové orechy a potom vysypeme na kuskus. Jemne posypeme s čili. Podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Figy s čerstvým syrom

l 200 g čerstvého syra (rozmixovaný tvaroh)

l 1/2 bio citrónu

l 200 ml šľahačky

l 3 čerstvé figy

l 20 g píniových orieškov

l 1 PL agátového medu

l pár lístkov medovky

Syr dáme do nádoby a primiešame k nemu nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Pridáme stredne zrelé figy, nie prezreté. Tvaroh musí ostať krémovitý. Ušľaháme šľahačku a opatrne primiešame k tvarohu. Masou naplníme poháre, v ktorých budeme dezert podávať. Figy ostrým nožom narežeme zhora do kríža a položíme na tvaroh v pohároch. Posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami a polejeme agátovým medom. Ozdobíme lístkom medovky.

Kalerábové karpačo

l 300 g mladého kalerábu

l čerstvo pomleté čierne korenie

l 2 PL octu z bieleho vína

l 2 PL olivového oleja

SkryťVypnúť reklamu

l 1 PL kyslej smotany s nastrúhaným chrenom

l 5 g cukru

l 1 PL nasekanej petržlenovej vňate

l soľ

l 20 g hoblín parmezánu

l 20 g píniových orieškov

Očistený kaleráb naplátkujem nožom na syry. Plátky majú byť takmer priesvitné. Posypeme ich korením a položíme na servírovací tanier. Z oleja, octu a smotany s chrenom vytvoríme dressing, ktorý dochutíme korením, soľou a cukrom. Kaleráb potrieme dresingom a posypeme petržlenom a nasucho opraženými píniovými orieškami. Nakoniec prisypeme na hobliny nakrájaný parmezán.

Rolky z parma šunky

l 120 g parmskej šunky

l 200 g rikoty

l 100 g nastrúhaného parmezánu

l soľ, korenie

l 50 g píniových orieškov

l 2 PL bazalky

Desať plátkov parmskej šunky poukladáme na potravinovú fóliu tak, aby sa navzájom trochu prekrývali. V nádobe premiešame rikotu, parmezán, soľ, korenie a nasucho opražené píniové oriešky. Zmesou natrieme plátky šunky, posypeme nasekanou bazalkou a zrolujeme s pomocou fólie. Dáme do chladničky vychladnúť asi na 2 - 3 hodiny a tesne pred podávaním narežeme na rolky. Podávame s ciabatou.

SkryťVypnúť reklamu

Mätový čaj

s píniovými orieškami

l 40 lístkov čerstvej mäty (na 1,5 litra čaju)

l 50 - 70 ks píniových jadierok

l 3 PL medu

Lístky mäty zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 7 minút, osladíme medom a

lejeme do malých ozdobných pohárikov. Nakoniec do pohárika vsypeme 5 - 6 ks jadierok. Sŕkame sladký čaj a žujeme jadierka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 904
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu