Spomína ich už v Starom zákone prorok Hose v 8. storočí pred Kristom. V antickom Grécku a Ríme boli píniové oriešky veľmi obľúbené. Medzi Grékmi bol píniový strom uctievaný a zasvätený bohu Neptúnovi. Za života botanika Plínia sa nakladali do medu. Archeológovia objavili oriešky medzi potravinami vo vykopávkach v Pompejach, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv v 79. roku pred Kristom. Aj Rímske légie si ako časť proviantu nosili so sebou túto delikatesu. Oriešky pochádzajú z krajín rozprestierajúcich sa okolo Stredozemného mora.
Opis
Oriešky sú semenami vždyzelenej borovice, respektíve borovíc, lebo na svete je známych až vyše sto druhov, ktoré produkujú takéto plody. Strom rastie pomaly, dorastá do výšky 6 - 12 metrov a skutočná úroda prichádza až v 15. roku života. Potom môže rodiť až 100 rokov. Takáto borovica sa ďalej používa ako kvalitné rezivo v drevárskom priemysle, je tiež zdrojom terpentínu a kalafúny. Najkvalitnejšie stromy na zber plodov sa nachádzajú na severnej pologuli. V Európe sa oriešky volajú pignolia, názov sa odvádza od latinského mena pre borovicu - pinus. Iné názvy sú pignoli, pion alebo pignole. Pestujú sa hlavne v Taliansku, Portugalsku, Španielsku, severnej Afrike. Vo svete ich produkujú aj Čína, Mexiko, Rusko, Kórea, Japonsko a juhozápad USA. Oriešky sú teda plodmi borovíc, ktoré sa ukrývajú vo veľkých šiškách, v nich sú ešte uložené v tvrdých obaloch, ktoré sa dajú ľahko rozlúsknuť luskáčikom na orechy. Ich výroba vyžaduje veľa ručnej práce, preto je aj ich cena taká vysoká. Oriešky dozrievajú v lete a vtedy sa aj začína s ich zberom, ktorý trvá až do jesene. Zbierajú sa šišky, ktoré sa vplyvom tepla otvárajú a z nich sa uvoľňujú semienka v ‚kôstkach'. Tie sa rozbíjajú, z nich sa vyberajú oriešky a triedia podľa veľkosti.
Využitie a použitie
Píniové oriešky obsahujú veľký podiel tukov - až 31 gramov v 100 gramoch orieškov. Je to najviac zo všetkých orechov. Sú tiež cenným zdrojom vlákniny, draslíka, fosforu a magnézia. Z orieškov sa vyrába píniový olej, ktorý má však nízku teplotu horenia, takže nie je vhodný na tepelnú úpravu potravín, používa sa skôr na dochutenie hotových jedál. Veľmi dobre sa osvedčil ako ochrana chleba pred plesňami. Pri príprave cesta stačí doň priliať trošku oleja. Oriešky samotné sa používajú do dezertov a koláčikov, rozmixované do dipov a omáčok, opražené na dochutenie šalátov.
Uchovávanie
U nás sa oriešky dajú kúpiť v potravinách väčších reťazcov alebo v predajniach so zdravou výživou. Skladujeme ich v chladničke, lebo sú náchylné na stvrdnutie. Takto vydržia tri mesiace, v mrazničke až deväť mesiacov.