Ako vyjsť s gastrolístkami

Novela Zákonníka práce, ktorá je účinná od septembra, stanovila minimálnu hodnotu jedného gastrolístka.

Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo.Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo. (Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Od 1. septembra gastrolístok, ktorým firma prispieva zamestnancovi na obed, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.

Zmenu priniesla veľká novela Zákonníka práce. Zamestnávateľ musí „zamestnancom zabezpečiť gastrolístky najmenej v stanovenej hodnote, a tým aj minimálnu výšku príspevku na stravovanie“, píše ministerstvo práce, ktoré túto zmenu navrhlo.

Záleží na zamestnávateľovi

Či to bude iba 67, alebo napríklad 95 korún, závisí iba od zamestnávateľa. Jeho príspevok však nepredstavuje celú hodnotu gastrolístka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál, ktorý spolupracuje s denníkom SME, tvrdí, že zamestnávateľ musí na gastrolístok prispieť najmenej vo výške 55 percent jeho ceny: Napríklad v prípade 67-korunového lístka je to najmenej 37 korún.

Zvyšok si platí zamestnanec (zamestnávateľ mu ho strháva zo mzdy), alebo časť firma dopláca zo sociálneho fondu.

Stravnéje daňový výdavok

Živnostník, ktorý si neuplatňuje paušálne výdavky, si môže dať do nákladov až 89 korún za jeden odpracovaný deň, tvrdí hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková. Výdavky na stravovanie treba preukázať napríklad faktúrou o nákupe gastrolístkov či účtom za nákup teplého obeda.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby „je jednoznačne najvýhodnejšie zakúpiť si stravné lístky v maximálne využiteľnej hodnote – 89 korún,“ píše Vaša stravovacia.

SkryťVypnúť reklamu

Jedno jedlo,jeden „gastráč“

Z gastrolístkov sa nevydáva, takže zamestnancovi môže vyhovovať mať napríklad jeden 50- a jeden 40-korunový lístok, najmä ak nimi platí v potravinách.

Riaditeľka odboru pracov­ných vzťahov ministerstva práce Mária Buchtová však tvrdí, že „na nákup každého hlavného jedla môže zamestnanec použiť len jednu stravovaciu poukážku“. Zákonník práce totiž hovorí, že cenou jedla, na ktorú zamestnávateľ musí prispieť, sa rozumie hodnota jednej „stravovacej poukážky“.

Na zakúpenie jedného hlavného jedla zamestnávateľ nemôže poskytovať dve stravovacie poukážky, aj keby ich celková hodnota bola vyššia ako 67 korún, tvrdí Buchtová.

Na čo máte nárok

Zamestnanec

Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie prostredníctvom gastrolístkov, zamestnanec musí od 1. septembra dostať jednu stravovaciu poukážku (gastrolístok) v hodnote najmenej 67 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Firma môže zamestnancovi dať gastrolístok v akejkoľvek vyššej hodnote, napríklad 89 korún. Nemôže mu však dať jeden gastrolístok 40­ a druhý 49-korunový.

Živnostník

Samostatne zárobkovo činná osoba si môže za každý odpracovaný deň započítať do daňových nákladov výdavky na stravovanie v plnej výške, to je 89 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 589
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 871
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu