Práve naopak - kapsaicín, pálivá látka, ktorú obsahuje paprika a feferónky, žalúdočné vredy priamo lieči. Presvedčili sa o tom lekári, ktorí podávali pacientom s vredovou chorobou extrakt feferónky priamo do žalúdka vo veľkej dávke. Sliznica sa zahojila oveľa rýchlejšie ako s použitím liekov.
Kapsaicín má tiež silný antioxidačný a protirakovinový účinok. To však neznamená, že jeho dávky by sme si mali nekontrolovateľne zvyšovať. Pri konzumovaní štipľavých jedál vzniká totiž určitá závislosť. Bolo zistené, že aj z pálivej papriky ľudia prežívajú podobné vnútorné reakcie ako pri niektorých adrenalínových športoch. Hladina adrenalínu môže vyskočiť takmer ako pri zoskoku padákom.
Naopak, stále platí, že čierne korenie podporuje vznik vredovej choroby žalúdka. (uj)