Mohli by sme ho nazvať zeleninou Stredomoria. Nízkokalorický, príbuzný zemiakom, paprike i paradajkám. Poľahky sa dá grilovať a podávať ako príloha k mäsu, ako súčasť opečenej zeleniny ratatouille, zapekať s mozzarelou a paradajkami, výborný je tiež plnený mletým mäsom. Všestranné využitie ho predurčuje na to, aby sa stal čoraz častejšou súčasťou nášho jedálneho lístka. Baklažán bol v Ázii dobre známy už pred 2500 rokmi, no svetlo sveta uzrel niekedy pred štyrmi tisícročiami v oblasti Burmy. Arabské obchodné karavány ho preniesli najprv do severnej Afriky, kde sa rýchlo udomácnil a neskôr sa rozšíril aj do okolia Stredozemného mora, najprv do Španielska a Andalúzie. No až v 17. storočí poveril kráľ Ľudovít XIV. svojho záhradníka jeho pestovaním. Naplno sa zaradil do kuchárskych kníh v 19. storočí. Dovtedy sa pestoval najmä ako okrasná rastlina s krásnymi fialovými kvetmi. Dlho sa tiež verilo, že požívanie tejto rastliny prináša choroby.
Pestovanie
Po česky sa nazýva lilek, po anglicky eggplant pre tvarovú podobnosť s vajcom, po španielsky berenjena a po taliansky melenzana alebo morella. Baklažánu sa u nás darí najmä na juhu krajiny, kde je dostatok slnečných dní. Má však vysoké nároky na vodu. Do voľnej zeme alebo skleníka presádzame priesady v máji a prvé plody zbierame v auguste. Rodí až do októbra. Plody sú veľké vajcovité fialové ľuľky. Novšie kultivary môžu mať tvar ako dlhá uhorka a dokonca bielu farbu. Samčie rastliny mávajú horkejšie semená a menej plodov.
Zloženie
Baklažán má nízky obsah sodíka, je takmer bez tukov, preto sa veľmi hodí na diéty. Pri príprave však treba použiť namiesto oleja víno, vývar, citrónovú šťavu, lebo šťavu z iných plodov. Obsahuje tiež minerály (na 100g asi) 22 mg vápniku, 13 mg horčíka, 250 mg draslíka a 22 mg fosforu. Z vitamínov to je C a A. Je tiež cenným zdrojom uhľohydrátov (dodávajú rýchlo energiu svalom) a vlákniny (časť uhľohydrátov, ktoré však telo nezužitkuje, ale napomáhajú napríklad peristaltiku čriev).
Zaujímavosti
V Turecku sa baklažán stal neodmysliteľnou súčasťou takmer všetkých chodov. Traduje sa vtip, keď si cudzinec vypýtal po jedle pohár čistej vody, bez baklažánu.
Na Blízkom východe je v snároch zaradený aj baklažán. "Ak sa ti sníva sen o troch baklažánoch, je to znamenie šťastia."
Keď sa v dávnych časoch imám (moslimský duchovný) oženil, jeho manželka si so sebou do jeho domu priniesla ako veno aj 12 nádob s olivovým olejom. Každý večer mu potom v oleji robila baklažán, ktorý mu nesmierne chutil. Na trinásty deň imám nedostal svoje obľúbené jedlo a zvedavý sa jej opýtal prečo. Opovedala mu, že sa jej minul olej. Z tejto odpovede sa imám zbláznil. Odvtedy sa zapekaný baklažán plnený cibuľkou, paradajkami a olivovým olejom nazýva tiež bláznivý imám.
Recepty Baklažán s mozzarelou a paradajkami
l 3 baklažány
l 6 paradajok
l 2 mozzarely
l 1 strúčik cesnaku
l olivový olej
l 20 g bazalky
l soľ a korenie
Rúru predhrejeme na 180°C. Paradajky, mozzarelu a baklažán nakrájame na tenké kolieska a poukladáme ich do ohňovzdornej misky pekne na seba do dvoch vrstiev, prekladáme lístkami bazalky, solíme a koreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre asi hodinu
Baklažány po grécky
l 2 baklažány ošúpané a pokrájané na plátky
l 3 červené papriky bez jadrovníka, pokrájané na plátky
l 1 kg rozvarených paradajok bez šupky (napr. z konzervy)
l čerstvo pomleté biele korenie
l oregano
l soľ
Plátky baklažánu zbavíme prebytočnej vody a uložíme do hrnca. Preložíme paprikami, potom vrstvíme opäť baklažán a papriku, osolíme, okoreníme, zalejeme rozvarenými paradajkami a dusíme na miernom ohni 15 minút do mäkka. Podávame s bielym chlebom.
Plnený libanonský
baklažán
Plnka:
l 100 g uvarenej dlhozrnnej ryže
l 300 g mletého jahňcieho mäsa
l 1/2 ČL zmesi mletých klinčekov, nového korenia a škorice
l trocha masla
l 6 dlhých baklažánov
l 15 g píniových orieškov
l 2 PL paradajkového pretlaku
l 30 ml vriacej vody
l 30 ml oleja
l šťava z jedného citrónu
l 2 paradajky nakrájané na kolieska
Z baklažánov odrežeme stonky a opatrne, aby sme nepoškodili šupku, vyberieme dužinu. Tú osolíme a zbavíme vody, nasekáme nadrobno a spolu s na masle opraženými píniovými orieškami pridáme do plnky. Každý baklažán naplníme asi do dvoch tretín. Paradajkové pyré zmiešame s horúcou vodou a prelejeme ňou baklažány. Na vrch poukladáme kolieska paradajok. Baklažány v pekáči podlejeme olejom, šťavou z citóna a osolíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
Francúzska zelenina - ratatouille
l 2 baklažány (spolu asi 500 g) nakrájané na kocky
l 70 ml olivového oleja
l 2 veľké cibule pokrájané na plátky
l 3 strúčiky cesnaku, na jemno nakrájané
l 1 červená paprika
l 1 žltá paprika
l 2 veľké cukiny, nakrájané na kocky
l 650 g olúpaných paradajok
l zmes byliniek - tymian, bazalka, šalvia, estragón
l čerstvé mleté čierne korenie
l soľ
Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, pridáme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a koreníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze jedlo robíme na silnom plameni, keď pridáme paradajky, plameň znížime. Na záver pridáme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo. Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé zeleniny nerozvarili. Ratatouille sa dá jesť ako hlavné jedlo s bielym chlebom, ako teplá príloha k mäsu, ale je vynikajúca aj studená ako predjedlo alebo šalát.
Baklažán po iránsky
l 4 baklažány
l 2 cibule
l 4 strúčiky cesnaku
l 2 feferónky
l 1/2 ČL mletého zázvoru
l 1/2 ČL kari korenia
l 1 jogurt
l 2 PL mlieka
l 2 PL kokosu
l 4 PL jablkového octu
l štipka cukru
l soľ
l olej
Baklažány nakrájame na plátky, kokos namočíme v mlieku. Cukor zmiešame s octom. Na oleji usmažíme plátky baklažánov, pridáme nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak a všetky ostatné prísady. Na miernom ohni dusíme do mäkka.