Franz Sacher, autor receptu na známu čokoládovú tortu, žil istý čas v Želiezovciach. Tu sa narodil aj jeho syn Eduard. Ten neskôr založil hotel Sacher a rodinný recept osladil marhuľovým lekvárom.
Mestečko Želiezovce si chce slávneho cukrára pripomínať.
„Do Želiezoviec chodil letovať z Viedne gróf Ján Karol Esterházy. Do svojho kaštieľa (na snímke) si pozval hudobného génia Franza Schuberta a kuchára Franza Sachera. Gróf už vedel o jeho dobrom mene na viedenskom dvore,“ povedal viceprimátor Želiezoviec Pavel Polka.
Sacher ako šestnásťročný učeň v roku 1832 na dvore zastúpil chorého kuchára. Preslávil sa čokoládovou tortou, ktorá je dnes najslávnejším viedenským zákuskom.
V Želiezovciach žil v domčeku pre služobníctvo neďaleko kaštieľa. Na konci 19. storočia mu Esterházyovci dali vyrobiť pamätnú tabuľu. Je na nej napísané, že v tomto dome žil Franz Sacher s manželkou Rozáliou a v roku 1834 sa im tam narodil syn Eduard. Tabuľa je umiestnená vnútri budovy, ktorá dnes patrí mestu a slúži na komerčné účely.
Pravý recept na Sacherovu tortu je tajomstvom. Podľa herečky Evy Večerovej „je to najobyčajnejšia a najznámejšia čokoládová torta“. Výnimočnou ju však robí kvalitná čokoláda. Sama má na tento dezert asi tridsať receptov.
O slávnom cukrárovi sa vie v regióne málokto, hoci Sacherov rez dostať aj v želiezovskej cukrárni a je po ňom pomenovaná aj jedna z ulíc. „Sachera chceme dostať do povedomia verejnosti,“ plánuje viceprimátor.