TOPOĽČIANKY. Štátny podnik Lesy Topoľčianky našiel spôsob, ako trvalo zarábať na mäse z diviny. Spracovateľský závod za 11 miliónov korún zrekonštruovali, čím sa im darí predávať celú produkciu ich lovu s najvyššou možnou pridanou hodnotou.
Video: Za sezónu, ktorá trvá od polovice septembra do polovice októbra, prejde linkami sto ton zveri.
Ulovenú zver lesníci voľakedy predávali poľovníkom za podhodnotenú cenu, starý závod mal totiž malú kapacitu a dvom súkromným spracovateľom nedokázal konkurovať .
„Nebolo to pre nás ekonomicky zaujímavé. Zistili sme, že dnes sa už dá s divinou obchodovať. Teraz v závode spracovávame ulovenú zver z celého Slovenska,“ hovorí vedúci strediska služieb Miloš Kunský.
Väčšina mäsa pochádza zo spoplatneného odstrelu, pri ktorom poľovníkovi zostane iba trofej. Zvážajú ju na špeciálne upravených autách do závodu. Od odstrelu sa totiž musí spracovať do dvoch týždňov. Kožu podnik posiela do kafilérie, lebo ju nemá kto spracovať.
Najobľúbenejšia jelenina
Za sezónu, ktorá trvá od polovice septembra do polovice októbra, prejde linkami sto ton zveri. Najviac spracujú jeleniny, nasledujú daniele, srnky a diviaky. Výnimočne im príde zubrie a medvedie mäso. Zubra z miestnej zvernice spracovali naposledy v lete, keď dali odstreliť zraneného sedemročného jedinca. Medveďa im priviezli minulý týždeň z Liptovského Hrádku.
Zo sto ton zveriny vyprodukujú päťdesiat ton mäsa. „Nemáme problém predať to na domácom trhu - cez veľkoobchodné reťazce, hotely a našu vlastnú predajňu. Niektoré reťazce kupovali divinu z fariem z Nového Zélandu, no dnes ju odmietajú, lebo nemá takú chuť ako divina z voľnej prírody,“ povedal Kunský. Nadbytok nespracovanej zveri predávajú do Rakúska, Slovinska a Nemecka.
V septembri je záujem najmä o mäso jeleňa v ruji. „Mäso je vtedy prešpikované hormónmi, má silnú arómu, ktorú fajnšmekri vedia oceniť.
Drahé, ale vyhľadávané
Predaj diviny bol ešte pred pár rokmi na Slovensku problémom, no zmenili sa stravovacie návyky. Ľudia dnes uprednostňujú divinu ako diétne mäso, hoci je drahšie. Najdrahšia je sviečková z jeleňa za 770 korún, stehná z jeleňa za 380 korún, najnižšia je cena za rebrá muflóna za 60 korún za kilogram.